Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hükümet tarafından Resmi Gazete’de de yayımlanan ve taşıt alımlarında 60 aya kadar taksit imkanını düzenleyen karar, otomotiv sektöründe genel olarak olumlu karşılanırken, bazı sektör temsilcileri, kararın etkilerini beklemek gerektiğini kaydetti. Ancak genel görüş, kararla birlikte “görece” düşük fiyatlı, alt segmentteki modellerin olumlu etkilenebileceği yönünde...

Ali Bilaloğlu / Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yön. Kur. Bşk.

“Son derece olumlu bir adım. Özellikle düşük fiyatlı araç segmentini destekleyecek. Otomotiv sektöründeki rekabet düzeyi, ürün ve model fazlalığı, bir dayanıklı tüketim malında yok. Markalar, rekabete karşı avantaj yakalamak için üniversitelerdeki pazarlama derslerinde okutulandan daha fazla, daha yaratıcı yöntemler uygulamakta. Sadece taksit sayısı artacak diye bu seviyede hırçın bir rekabetin olduğu sektörde fiyatlara etki beklemek yanlış olur.”

Murat Şahsuvaroğlu / OYDER Yönetim Kurulu Başkanı

“Yeni düzenleme; 120 bin lira ve altında olan taşıt satışlarında 60 ay, 120 bin-300 bin arasıında 48 ay, 300 bin-750 bin lira arasında 36 ay ve 750 bin liranın üzerinde olan satışlarda 24 ayı geçemeyecek şekilde düzenlenmiş. Yönetmelik, nihai fiyatı 300 bin TL’ye kadar olan araçlarda yeni bir kademe getirerek 120 bin TL altında olan araçlara 60 ay taksit imkanı vermiş. Satışların büyük bölümü 48 aya izin verilen dilime giriyor. Düzenleme yüksek fiyatlı otomobillerle ilgili. 750 bin TL üzerindeki araçların bir miktar etkilenmesi olası. Fakat yerli üretimin bundan etkilenmesini beklemiyoruz.”

Ali Haydar Bozkurt / Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su

“Yapılan yeni düzenlemenin, daha çok fiyatı yüksek olan, bir anlamda ‘lüks’ araçların satışını kontrol altına almak için yapıldığını tahmin ediyoruz. Ancak etkisi ne olur, bunu zaman gösterecektir. Şu anda yorum yapmak için henüz erken.”

Murat Berkel / Hyundai Assan Genel Müdürü

“Yeni yönetmelikte ana üretici ve distribütör markaların mevcut uygulamalarını etkileyen bir durum bulunmuyor. Tek fark, 300 bin TL altındaki araçlarda da kredi taksit sayıları belirlenmiş oldu. Alt sınırdaki fiyatları karşılayan sıfır otomobil bulunmuyor. Bu karar, lüks sınıftaki modelleri etkileyebilir. Vergi yükünün hafifletilmesiyle tüketiciye daha geniş seçenek ve taksit imkanı sunmak mümkün olabilecek.”