Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Sadece otomobillerde değil, toplu taşımada kullanılan otobüslerde de “elektrikli” hamlesi başladı. Çin, bu konuda liderliği ve öncülüğü elinde tutarken, 2026 yılında elektrikli otobüs pazarının tüm dünyada 165 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Tüm dünyada, küresel ısınma, dizel skandalı ve sıkı emisyon kuralları nedeniyle başlayan elektrikli otomobil çılgınlığı, özellikle şehir içinde toplu taşımada kullanılan otobüslere de sıçramış durumda. Özellikle, bazı kentlerinde kirlilik nedeniyle sokağa çıkmanın zorlaştığı Çin’in öncülüğünde başlayan elektrikli otobüs çılgınlığının, 2026 yılında tüm dünyada 165 milyar dolarlık bir pazar yaratacağı tahmini yapılırken, Türkiye’deki otobüs üreticileri, bu konuda hazırlıklarını neredeyse tamamladı.

Haberin Devamı

Elektrikli otobüse 165 milyar dolar

Dizel motorların kentlerinde yarattığı kirliliği azaltmak amacıyla acil ve sert önlemler alan Çin, dünyanın önde gelen elektrikli otobüs pazarı haline gelirken, yine dünyanın önde gelen elektrikli otobüs üreticisi oldu. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada 425 bin adet elektrikli otobüs satışı gerçekleştirildiği belirtilirken, bunun 421 bin adedinin Çin’de satıldığı kaydediliyor. Yine geçen yıl Avrupa’da 2 bin 250 adetlik elektrikli otobüs satışı olurken, ABD’deki elektrikli otobüs satışının sadece 300 adet olması dikkat çekiyor. Bununla birlikte küresel otobüs pazarının, 2018’de, bir önceki yıla oranla yüzde 28’lik artış kaydettiği de vurgulanıyor.

Yerlilerin çoğu hazır

Araştırmalar, 2026 yılına kadar elektrikli otobüs pazarının 165 milyar dolara ulaşacağını ortaya koyarken, Çin’in öncülüğünü sürdüreceğini belirtiyor. Avrupa ise, bu açıdan Asya kıtasını takip ediyor. Elektrikli otomobil ve otobüste “gelişmekte olan pazar” kabul edilen Avrupa’da, Polonya, Hollanda, İngiltere ve Fransa’da ciddi çalışmalar yapıldığı, yakın zamanda bu ülkelerin ciddi elektrikli otobüs müşterisi olacağı belirtiliyor. Çinli üreticiler, Avrupa’daki elektrikli otobüs taleplerine yetişmeye çalışırken, Avrupalı üreticiler elektrikli otobüs modellerini henüz yeni yeni ortaya çıkarıyor.

Haberin Devamı

Elektrikli otobüs kullanımı konusunda Eskişehir, Antalya, Kayseri gibi birkaç kentte girişimler yapılırken, Türkiye’deki yerli markaların elektrikli otobüs modelleri geliştirme ve piyasaya sunma çalışmaları daha hızlı bir şekilde ilerliyor. Nitekim Otokar, Temsa, Karsan, Anadolu Isuzu, BMC, Bozankaya gibi üreticiler, bu konuda hızlı davranırken, dış pazarlarda da adlarından söz ettirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu anlamda 165 milyar dolarlık pazarda, Türkiye de, yerini almaya şimdiden hazır.