Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

İtalyan üretici Ferrari'nin modelleri, tüm dünyada süper spor otomobil tutkunlarının rüyasıdır. Büyük çoğunluk da, bu otomobilleri mükemmel bulur. Ancak böyle düşünmeyenler de var ve "Ferrari kalpli farklı otomobillere" milyonlar dökebilir...

Otomobille haşır neşir olan insanlara bi zahmet soruverin... Büyük çoğunluğu, önceden öğretilmiş gibi "Hayalindeki süper otomobil nedir?" sorusuna ilk olarak "Ferrari" yanıtını verecektir. Nitekim günün birinde zengin ve Ferrari sahibi olmak, pek çok otomobil tutkununun "rüyasıdır", "hülyasıdır", "dır", "dır", "dır..." Zira Ferrarilerin mükemmel olduğunu düşünenlerin oranı hayli yüksektir...

Haberin Devamı

Tabii her zengin olan Ferrari alacak diye bir kural yok. Hele de birçoklarının aksine, Ferrari modellerini mükemmel bulmayabilirler. Ki öyleleri de var ve paraya kıyıp, kendileri için farklı bir Ferrari isteyen, yaptıran koleksiyonerler, zenginler biliyoruz bu dünyada... Tabii bir de "Ferrari'nin mekaniğini seveyim" deyip de, onu hayalindeki tasarımla birleştiren firmalar, atölyeler var. Onlardan da bahsedeceğim elbette. Hem de çok yakın zamanda, birazdan, hemen şimdi...

O zaman gelsin maskeli, estetik ameliyatlı Ferrariler... Belki "görseniz Ferrari demezsiniz" ama Ferrari onların kalbindeeee!..

Ferrari... Kalbimizdeee

Touring Superleggera Arese RH95

İtalyanların ünlü karoseri atölyesi “Touring Superleggera”nın bir “Ferrari F8 Tributo” üzerine inşa ettiği bu arkadaşın adı “Arese RH95.” Üzerinde F8 Tributo’nun standard 710 beygirlik çift turbolu V8 makinesi bulunan Arese, tamamen karbon fiber gövdeye ve martı kanat kapılara sahip. Sadece 18 adet üretileceği açıklandı. Fiyatını sormayın ama...

Ferrari... Kalbimizdeee

Geçmişin izleri üzerinde

Yine bir Touring Superleggera imzası taşıyan Ferrari kalpli Ferrari yorumu... Sadece 15 adet üretilecek bu aracın adıysa, “Aero 3” olarak konulmuş. Ferrari F12 modelinin temelini taşıyan ve 730 beygir güç üreten bu arkadaşın böyle “garip” göründüğüne bakmayın, zira kendisi 1930’ların arkada “balık yüzgeci” şeklinde kanat taşıyan İtalyan yarış otomobilleri esinlenilerek üretilmiş.

Haberin Devamı

Ferrari... Kalbimizdeee

Bir yarışçının ‘rüyası’

Hayatımda kullandığım “ilk Ferrari” olarak “tarihe kayıt düşülen” F430’dur. Onun tasarımının çok eskidiğini düşünmekle birlikte, halen tutkuları ateşleyebildiğini düşünürüm bugün bile... Ancak bu benim düşüncem tabii... Zira öyle düşünmeyen birisi varmış: Eski İtalyan yarışçı Enea Casoni.

Şimdilerde özel üretim otomobiller yapan Casoni, F430’un 600 beygirlik V8 motorunu ve manuel şanzımanını kullanarak, kendi tasarladığı bu otomobili yaratmış. Aracın adı “E.C. OnlyOne P8” şeklinde. Otomobil benim olsa ve biri sorsa, adını söylemek için avucuma yazardım sanırım... Anlaşılacağı üzere “türünün tek örneği” olan bu araç, Casoni’ye göre “yarış otomobillerinin sadece erkekler için üretildiği dönemleri ilham alarak” tasarlanmış. Bendeniz tasarımı çirkin bulsam da, “kuzguna yavrusu güzel görünür” derler. 2018’de imal edilmiş ve fiyatı bir dönem 3 milyon dolara yakındı.

Hepsi de kendisine özel!

Jim Glickenhaus, büyük bir Ferrari koleksiyoneri ve otomobil tutkunu. Otomotivle ilgili işler yapıyor hatta ilginç araçları var. Bir de herkesin ağzını açık bırakan, salyalarını akıtan bir Ferrari koleksiyonu. Hem de içinde “kendisine özel” olanlar var. Tıpkı Enzo’dan dönüştürülen ve Ferrari’nin kendisi tarafından imal edilen P4/5 ile onun F430 temelli yarışçı kardeşi P4/5 Competizione gibi.

Haberin Devamı

Ferrari... Kalbimizdeee

Motor vermek istemediler...

Fiat grubunun en eski markalarından biri olan ve zamanında “efsane” modeller yaratan Lancia’nın “kült” aracı Stratos’un modern versiyonu, bundan yaklaşık 17 yıl önce ilk kez gözler önüne çıkmıştı. Özel bir girişimcinin üretmek için kollarını sıvadığı Stratos, bir dönem ralli parkurlarının efsanesiydi ve Ferrari motoru taşıyordu. Şimdilerde bir koleksiyon ürünü olan orijinal Stratos’lara inat, modern versiyonunu üretmek isteyen şirket, Ferrari tarafından “esirgenen” motor için farklı çözüm buldu ve eski 430 Scuderia motorları ayarladı. 520 beygirlik 4.3 lt V8 motora sahip bu “genç”, benim de favorim olur. Ama nafile...

Ferrari... Kalbimizdeee

1970’lerin ‘gökkuşağı’ konsepti

Ferrari’nin kalbini taşıyan bu 1976 model Bertone imzalı Ferrari Rainbow, aslında bir Ferrari olmaktan çok, Bertone’nin kendi kendine yaptığı bir denemeydi. Markanın yıllar sonra 458 Spider’da kullandığı mantığa ilk sahip olan Ferrari diyebileceğim Rainbow konsepti, “üstü çıkarılabilen” bir tavana sahiph targa otomobildi. Bertone çatısı altındayken pek çok Ferrari ve Lamborghini modeline hayat veren Marcello Gandini’nin elinden çıkmıştı. Bertone onu “serbest bırakmış”, Gandini de hakkını vermişti. Ortada konumlu 3.0 lt V8 motora sahip araç, Bertone koleksiyonundan çıkmış ve özel bir koleksiyoncuya satılmıştı.

Ferrari... Kalbimizdeee

Tepesiz, camsız ve ilginç

Ferrari’nin 328 GTS modelinden türetilen ve “dünyada bir başına” olan bu otomobilin adı “Conciso.” Üstü ve ön camı olmayan otomobil, hayli farklı bir alet olmuş. 1993 tarihli bu konsept, bir dönem Amerika’ya satılmış. Daha sonra da 1998’de bir Belçikalı onu satın alıp, salonuna yerleştirmiş. Şimdilerde nerelerde bakamadım. Ama 0–100 km/s hıza 5 saniyede çıkıp, 278 km/s yapabiliyormuş.

Ferrari... Kalbimizdeee

Karşınızda yürüyen Hollandalı

Hollanda merkezli “Vandenbrink” adlı şirket, özellikle Ferrari üzerine farklı tasarımlar yaparak zengin müşterilere sunma yarışında. İşte bu amaçla 2008 yılında bizzat şerketin sahibi tarafından çizilen “Vandenbrink Shooting Brake” yani station wagonu sunuyorum sizlere. Bu araç, biraz da Enzo Ferrari’nin bile beğenmediği “breadvan” (ekmek arabası) adlı yarış otomobiline de benzemiyor değil hani. Yine de daha iyi bir yorum kesinlikle. Bu arada şirketin bir de “Vandenbrink GTO” adından 250 GTO’dan türettiği bir modeli var.

Ferrari... Kalbimizdeee

Hem küçük hem de hatchback

Çılgın İsviçreli Sbarro, özellikle Cenevre ve Paris fuarlarına getirdiği “delice” konseptleriyle tanınırdı. Aynı zamanda tasarım okulu da bulunan Sbarro, pek çok kez Ferrari üzerine de “delilikler” yaptı. İşte bu da onlardan biri... 1984 tarihli bu araç, her ne kadar o dönemin Seat Ibiza’sını andırsa da, kalbinde bir Ferrari 308 GTB’nin 3.0 lt V8 motorunu (260 HP) ve 5 ileri vites kutusunu taşıyor. Fiberglass gövdeye sahip otomobil, “Sbarro Super Eight” olarak anılıyordu. Tabii bu araç da türünün tek örneği ve koleksiyon parçası.

Ferrari... Kalbimizdeee