Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Avrupa'da sattığı araçların emisyonunu 2035'e kadar bugüne oranla neredeyse yüzde 100 düşürmeye hazırlanan Toyota, model yelpazesinin çok daha büyük oranda elektrikli ve elektriklendirilmiş araçlardan oluşacağını anlattı

İklim değişikliğinin hızlanması ve bireysel ulaşım ihtiyaçlarının artmasıyla pek çok ülke ve otomotiv üreticisi, planlarını revize ettiğini, çeşitli kısıtlamalara ve kurallara yönelik çalışmalarını hızlandırdığını açıklamıştı. Örneğin Jaguar 2025, Opel 2028, Ford ise 2030 yılından itibaren Avrupa'da tamamen elektrikli araç satacağını bildirmişti. 

Haberin Devamı

İşte Toyota da Avrupa'da bu konuda izleyeceği stratejiyi Brüksel'de otomotiv gazetecilerine bir "forum" aracılığıyla anlattı ve adeta "Her şey çok daha elektrikli olacak!" mesajını iletti. Avrupa'da sattığı araçların emisyon seviyelerini 2035’e kadar bugüne oranla neredeyse yüzde 100 düşürme konusunda hazırlıklarını yapan Toyota, model yelpazesinin çok daha büyük oranda elektrikli ve elektriklendirilmiş araçlardan oluşacağını anlattı. Bununla birlikte, diğerlerinin aksine, içten yanmalı motorları tamamen silmeyeceği mesajını da verdi. Zira içten yanmalı motorlar için hidrojen benzeri alternatif yakıtların yaygınlaşmasına çalışacak.

'Şartlar oluşmalı'

Toyota Motor Europe CEO'su Matt Harrison, Toyota'nın, Batı Avrupa'da yeni araçlarında karbondioksit emisyonlarını bugüne oranla yüzde 100 düşürülmesi konusunda hazır olacağını anlattı. Markanın satışlarında "sıfır emisyonlu araç" oranının 2030'da yüzde 50'yi bulacağını kaydeden Harrison, "Toyota, Avrupa'da satılan tüm araçların karbondioksit oranının yüzde 100 düşürülmesi hedefine hazır olacaktır. Ancak bunun için elektrik şarj ve hidrojen dolum altyapısının yeterli düzeye ulaşmış olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Toyota, sıfır emisyonlu olmayan araçlara da kapıyı aralık bırakıyor. Nitekim şirket yetkilileri, bunun rafineri sürecinde karbonu hapsedilen "e-yakıt" gibi alternatifler sayesinde bu araçların emisyon düzeylerinin bir şekilde düşük olabileceğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği, 2035 itibariyle satılacak tüm otomobil ve hafif ticarilerin bugüne oranla yüzde 100 düşürülmesini istiyor.

Her şey çok daha elektrikli olacak

Türkiye’ye özel hibrit!

Toyota, Brüksel’de düzenlediği “Kenshiki Forum”da Avrupa’daki iş stratejisini, şirketin vizyonunu, yeni ürünlerini ve teknolojik gelişmeleri paylaştı. Forumda yeni tam elektrikli aracı “bZ4X”, spor modeli “GR 86” ve “Corolla Cross”un Avrupa tanıtımlarını gerçekleştiren Toyota, “GR Yaris Hydrogen” modelini de tanıttı.
Toyota yeni tanıtılan “bZ4X” ile başlayıp, Avrupa’da önümüzdeki yıllarda çok sayıda pratik ve ulaşılabilir sıfır emisyonlu araç sunacak. Bununla birlikte Toyota, Avrupa’da üreteceği elektrikli ve hibrit araçlar için “E3” platformunu kullanacak. Bu platform, üreticiye, farklı motor teknolojilerini kullanma esnekliği tanıyacak.
Öte yandan Toyota, “BZ4X” ve “Corolla Cross” gibi modelleri Japonya’dan ithal edecek. Ancak Corolla Cross’un bir süre sonra Avrupa’da üretileceği belirtiliyor. Ayrıca Toyota “sadece Türkiye için”, 2.0 lt motorlu olan hibrit versiyonunun 1.8 lt motorlusu üzerinde çalışıldığını belirtti. Bu da, aracın Türkiye’de üretilebileceği ihtimalini akıllara getiriyor.

Haberin Devamı

Her şey çok daha elektrikli olacak

İki Türk’e iki önemli görev

Toyota Türkiye’nin başına yeniden bir Türk, Erdoğan Şahin getirilirken, Toyota Avrupa’da görev yapan, CH-R ve Yaris Cross gibi araçlarda imzası bulunan Ahmet Karaman da, Toyota Avrupa’nın Ar-Ge Bölümü’nün Başkan Yardımcılığı görevine geliyor.

Heyecanlı ve hidrojenli

Premium otomobil markası Lexus, Kenshiki Forumu’nda hidrojenli minik arazi aracı konsepti “ROV Buggy”yi tanıttı.

Lexus’un “yol dışında” da neler yapabileceğini gösteren araç, markanın cesur tasarımını ve üstün işçiliğini, hidrojenli sıfıra yakın emisyonlu sürüşüyle de yarının off-road eğlencesinin nasıl olacağını gösteriyor.

Her şey çok daha elektrikli olacak

 

Hidrojene yatırıma devam

Toyota, elektriklinin yanı sıra Avrupa için hidrojenli araçlar üzerinde de çalışıyor. Pek çok hükümetle iş birliği yapan Toyota, özellikle Almanya gibi ülkelerin bir "hidrojenli araç" master planı olduğunu hatırlatıyor. Hidrojenli "her şey" üzerinde çalışan Toyota, bu yakıtın otomobillerden kamyona, otobüse hatta deniz motorlarına kadar pek çok yerde kullanılması için çalışma yapmış. Nitekim hidrojenli spor otomobili "GR Yaris Hydrogen" bunlardan biri. Ayrıca "doğuştan hidrojenli" Mirai, Avrupa'da bazı ülkelerde Uber benzeri uygulamalar aracılığıyla taksi hizmeti vermeye başlamış.

Her şey çok daha elektrikli olacak

Maybach'tan Abloh anısına konsept

Mercedes tarafından Daimler otomobil grubunun lüks markası olarak tanımlanan Maybach'ın, daha önce de çalıştığı ve geçen hafta 41 yaşında kanserden hayatını kaybeden tasarımcı Virgil Abloh'a ithaf edilen "abartılı" bir konsepti tanıtıldı. Mercedes'in, daha önce G-Serisi'nin konseptinde birlikte çalıştığı ve Louis Vuitton'un sanat direktörü olan Abloh, son olarak Maybach için "mevcutların dışında çizgilere sahip ve bugüne kadar kullanılmayan üretim özelliklerine sahip" bir gösteri aracı üzerinde çalışıyordu. Geçen hafta tanıtılan iki kapılı bu araç, Bugatti Royale 1930'ların lüks otomobillerini çağrıştırıyor. Lüks bir iç mekâna sahip, yaklaşık 6 metrelik bu "minik"le ilgili pek fazla detay bilgi yok. Ancak 4x4 ve elektrikli olduğu tahmin etmek güç değil. Ayrıca aracın kaputunda güneş panelleri bulunuyor ki, menzili artsın diye...

Her şey çok daha elektrikli olacak