Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi sonrası başlayan yaptırımların, Rus otomotiv endüstrisini kontak kapatmaya zorladığı belirtiliyor. Bunun, aynı şekilde global firmalara da satış kaybı olarak yansıması mümkün.

Rusya'nın başlattığı Ukrayna harekatı, tüm dünyadan tepki çekmeye devam ediyor. Pek çok ülkenin yanı sıra Avrupa Birliği de, birbiri ardına bu ülkeye yönelik yaptırım kararları alırken, ülkedeki otomotiv üreticileri, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu adımından ciddi yara alacağa benziyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın işgali otomotivini vurdu

Başta Volkswagen Grubu ve Renault olmak üzere ülkede üretim yapan, faaliyet gösteren ya da yan sanayi ürünleri alan otomotiv şirketleri, Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi nedeniyle faaliyetlerini bir süre durdurmayı ya da vardiya sayısını düşürmeyi planladığını açıkladı. Autonews'un haberine göre Volkswagen, Ukrayna'dan satın aldığı parçalarda yaşanacak gelişmeler nedeniyle Almanya'daki iki fabrikasında üretimi birkaç günlüğüne durdurabileceğini belirtirken, Renault da, elindeki parçaların tükenmesi durumunda Rusya'daki tesislerinde üretimi askıya alabileceğini bildirdi. Söz konusu parçaların kamyonlarla taşındığı, bazı ülkelerin yaptırımları ve sınırlarda yaşanan yoğunluk nedeniyle bu kararı almak zorunda kalabilecekleri vurgulanıyor.

400 bin kayıp

Renault tarafından kontrol edilen AvtoVAZ da, elektronik parçalarının temini nedeniyle bir günlük üretimi durduracağını açıklarken, Ukrayna'ya yönelik harekata değinmedi. Finlandiyalı lastik üreticisi Nokian'ın ise, Rusya'daki üretiminin önemli bölümlerini, daha katı yaptırımlar gelmesi halinde Finlandiya ve ABD'ye aktarmak zorunda kalacağını söyledi.

Rusya'da 3 üretim tesisi bulunan ve Rus ortağı bulunan Ford ise, mevcut durumdan dolayı endişeli olduğunu, durumu sürekli kontrol ederek, olası sonuçlar karşısında alınacak önlemleri belirlemeye çalıştığını bildirdi.

Uzmanlar, Rusya'da, Ukrayna'nın işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlar ve parça tedarik sorunları kaynaklı üretim kaybının yaklaşık 400 bin adet olabileceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın işgali otomotivini vurdu

Hibrit liderliğini bırakmıyor

Toyota, hibrit teknolojisine sahip araç satışında 19.5 milyonu aştı. Son dönemde Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada alınan katı çevreci kararlar ve kullanıcıların doğa dostu yaklaşımları, hibrit otomobil yönelimde etkili oldu. Bu sayede dünyada ilk hibrit otomobili 1997'de sunan Toyota, o günden bu yana 150 milyon tonu aşan karbon emisyonunu da önlemiş durumda. Bunun yanında çevreci yakıt teknolojilerine ve tasarruflu sürüşe son yıllarda büyük ilgi gösteren Türk kullanıcılarının da tercihleriyle Türkiye’deki hibrit otomobillerin payı da toplam pazarda yüzdesi 8’ler seviyesinin üzerine çıktı. Bu oran 2012 yılında sadece yüzde 0.04 idi. Türkiye’de ilk hibrit otomobili 2009 yılında sunan Toyota, bugüne kadar 56 bin 694 adetlik hibrit araç satışı gerçekleştirdi. Toyota, Türkiye toplam hibrit otomobil satışlarında da yüzde 40’lık pay ile pazarda açık ara önde bulunuyor. Markanın Türkiye pazarındaki toplam araç satışlarında hibritlerin oranı da yüzde 45’e yaklaşmış durumda.

Haberin Devamı

Rusya’nın işgali otomotivini vurdu

Fiorino’ya yenilik geldi

Türkiye'de de ilgi gören Fiat Fiorino, 2022 ile birlikte yeni yeniliklerle tanıştı. Ön ızgarasına konumlandırılan yeni Fiat logosu, “titanyum gri” ayna kapakları ve tavan rayları, 16 inç alaşım jantlar ve aynı renkteki ön ızgara çerçevesi ile ön tampon koruması ilk bakışta göze çarpanlardan. Fiorino’nun titanyum grisi yan koruma çıtaları ve arka tampon koruması da yenilikler arasında. Fiorino’nun iç kapı panellerinde koltuklarla uyumlu siyah kumaş, deri kumaş kenarları ve koltuklarda açık gri dikiş desenleri yer alıyor. Pop, Safeline ve Premio donanım seçekleri bulunan Fiorino Combi’nin "Safeline" versiyonunda 7 inç tablet ekran, “Premio” versiyonda ise 7 inç tablet ekranın yanı sıra Apple CarPlay ve Android Auto teknolojisi standart olarak satışa sunuluyor.

Rusya’nın işgali otomotivini vurdu