Mehmet Demirtaş

Mehmet Demirtaş

mehmet.demirtas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şubesi’nin geleneksel olarak düzenlediği, bölgenin en köklü spor organizasyonu olan TSYD Ege Kupası, bu yıl yine Folkart’ın sponsorluğunda yapılıyor. İzmir’de futbol sezonu yine TSYD Kupası’yla açılıyor.

Bu yıl 47. kez yapılacak olan organizasyonun tanıtım toplantısı geçen hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaydı.

Toplantıya, TSYD İzmir Şubesi Başkanı Bahri Okumuş, Saya Grup Kurumsal İletişim Direktörü Ünal Ersözlü, İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkan Vekili İrfan Erol, Altınordu İcra Kurulu Başkanı Barış Orhunbilge, Karşıyaka Kulübü Genel Müdürü Cem Değirmencioğlu ve Menemenspor İdari Menajeri Ali Kaşarcı katıldı.

Haberin Devamı

Altay, Altınordu, Karşıyaka ve Menemenspor’un mücadele edeceği turnuvada maçlar bugün başlıyor. Karşılaşmalar, bugün, yarın ve                      9 Ağustos Cuma günü Atatürk Stadı’nda oynanacak.

Bugün Altay ile Altınordu, yarın ise Menemenspor ile Karşıyaka kozlarını paylaşacak. İlk maçları kazanan ekipler, 9 Ağustos Cuma günü finalde karşı karşıya gelecek. Yeni sezon öncesi hazırlık maçları niteliğinde olacak turnuvada tüm takımlarımıza başarılar diliyorum. 47. turnuvaya öncülük edenlere de teşekkür ediyorum.

***

Biraz da özeleştiri zamanı... Meşin yuvarlağın topraklarımızda ilk boy gösterdiği yer olan, futbolumuza birçok kendine özgü isim kazandıran, bir zamanlar 1. Lig’de 4-5 takımla temsil edilen ve ilk kez Göztepe’yle Avrupa’da yarı final sevinci yaşayan, üçüncü büyük kentimiz İzmir...

Kentimiz gerek Türk, gerekse dünya futbolu için önemli anlamlar taşıyor. Geçmişi böylesine futbolla dolu bir kentte koca koca köklü kulüpler, son 10 yılda gerek yanlış yönetim ve mali sıkıntılar gerekse statlarının olmaması yüzünden yalnızlığa terk edildi.

***

Benim asıl içimi acıtan, bölgede birçok takım olmasına rağmen, TSYD Ege Kupası’na yalnızca 4 takımın katılması. İzmir’de, tarihleri başarılarla dolu 8 kulüp var. Göztepe, Altay, Altınordu, Karşıyaka, İzmirspor, Menemenspor, Bergama Belediyespor, Tire 1922 Spor’un yarışmacı haklarını satın alan ve yanlış yönetim politikaları ve mali sıkıntılar yüzünden borç batağından kurtulamayıp Amatör’e kadar gerileyen Bucaspor. Akhisarspor, Manisaspor, Manisa FK, Denizlispor, Balıkesirspor, Uşakspor ve Muğlaspor da Ege’nin önemli kulüpleri. Ancak, Ege Kupası’na sadece 4 İzmir takımı katılıyor. Turnuvanın adı, ‘47. Folkart TSYD İzmir Kupası’ olsa daha mantıklı olurdu. Yetkililer; turnuva tarihi, takımların hazırlık kamplarıyla çakıştığı için böyle bir organizasyonun ortaya çıktığını belirtiyor. Bazı kulüp yöneticileri ise, özellikle bana, kendilerine davet gelmediğini söyledi. İlginç...

Haberin Devamı

Demek ki bir iletişim sorunu var. 

***

Eleştirilmeyi hiçbirimiz sevmiyoruz. Egomuz ve kendimizi koruma içgüdümüz yüzünden, savunma mekanizmalarımızı devreye sokup kendimizi müdafa etmeye çalışıyoruz.

Önemli olan, dışarıdan eleştiri gelmeden bunu kendi içimizde yapabilmek, yani özeleştiri...

Büyük emeklerle düzenlenen bu turnuvaya neden daha fazla katılım olmadığını, neden uygun bir takvim ayarlanamadığını sorgulamamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Evet, İzmir son 10 yılda futbolda geri kaldı. Şehri yönetenlerin duyarsızlığından başlayıp, stat sorunundan ve maddi sıkıntılardan söz edebiliriz, ancak sporla iç içe olan her kurumdaki yöneticilerin, önce kendi içine dönmesi ve “Ben nerede hata yaptım?” diyebilmesi gerekiyor.

Bir İzmirli olarak, adını tarihe altın harflerle yazdıran kentimizin, futbolda hak ettiği düzeyde olduğuna inanmıyorum. Neredeyse 4.5 milyon kişinin yaşadığı İzmir’in; doğru yönetim politikalarıyla, birliktelik duygusunu pekiştirerek istediği yere gelmesini diliyorum.