Mehmet Gündem

Mehmet Gündem

mehmet.gundem@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ankara’da bir ilk daha yaşanacak. İki yıldır yapılmayan 30 Ağustos Tebrikat Töreni ve Resepsiyonu bu akşam yapılıyor.
Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ndeki değişiklikle, Cumhurbaşkanı’nın ev sahipliği yapması kararlaştırılmıştı. Geçen yıl uygulamaya giren yönetmelik Cumhurbaşkanı Gül’ün kulak rahatsızlığı nedeniyle son anda iptal edilence, o “ilk” bu yıla kaldı. Önceki yıl da askerler, terör nedeniyle programı iptal etmişlerdi.
Çankaya bugün yoğun. Üç aydır bu büyük güne hazırlanıyor Köşk bürokrasisi...
Bugün Ankara’da askeri bir zafer kutlansa da, bu bir sivil tören, bir sivilleşme tablosu.
Hiç mi askeri yönü yok derseniz, var. Askerler, komuta kademesi tam kadro üniformalarıyla orada olacaklar. Belki de resepsiyona özel üniformalarıyla...

1600 eşli davet
Ayrıca Köşk, hassasiyet gösterip çalınacak müzik ve marşlarda askerin hissiyatını gözetecek ve önceki yıllardan pek farklı bir tercih ortaya koymayacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası, sahne alıp, önce Anafartalar ve Dumlupınar marşları, Çanakkale ve Yemen türkülerini, ardından “Mayadağ’dan kalkar kazlar”, “Alişimin kaşları kare”, “Pencere açıldı Bilal oğlan” gibi Atatürk’ün sevdiği türküleri çalacak.
Tabii ki programda solist yok.
Davetiye kartları ve zarflar hattat tarafından yazılmış ve 1600 kişi eşli davet edilmiş.
Bu aslında sınırlı bir davet. Davetliler arasında komutanlar, Ankara’da görev yapan askerler, ilgili bürokratlar, milletvekilleri, yabancı misyon şefleri, akademik, sivil toplum ve meslek kuruluşlarından temsilciler, işadamları, şehit yakını ve gaziler, sanatçılar, yazarlar, medya mensupları var.
29 Ekim resepsiyonlarında daha kalabalık bir kitle davet ediliyor.
Fakat, Köşk o gün dört programı takip ediyor.
İlk program sabah Anıtkabir’de.
İkinci program yine sabah Köşk’te, Cumhurbaşkanı üst düzey sivil ve asker bürokrasiyi, milletvekillerini kabul edecek.
Üçüncü program AKM’de...
Ve asıl kutlama akşam Çankaya Köşkü’nde...

Dış mekan sürprizi
Konukları bir sürpriz bekliyor, Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyonda iç mekân yerine dış mekân, yani Köşk’ün bahçesini kullanacak.
1 ve 5 nolu dış kapılardan giren konuklar C ve D iç kapılarından Gül’ün makamının olduğu çalışma binasına alınıp, uzun bir koridordan geçerek protokol kapısından tören alanına inecekler.
Bu arada, girişten itibaren tablolar, cam vitrinlerde sergilenen tarihi gümüş eşyalar, porselenler ve yenilenen binanın son halini de temaşa etme imkânı bulacak konuklar, ana kapıdan çıkıp protokol alanında Gül ailesi ile karşılaşacaklar.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bayan Gül, tebrikatı burada kabul edecekler. Bu sefer arkalarında duvar yerine, bahçe olacak... Ağaçlar, çiçekler, hafif hafif esen rüzgar, özel bir aydınlatma, ışıl ışıl gökyüzü ile süslü bir Ankara fotoğrafı olacak...
Takdim ve kabul anında, davetliler TRT’den gelen iki sunucu tarafından anons edilecekler.
30 Ağustos kutlamalarının bu yıl da iptalini bekleyenler, “Gül’ün rahatsızlanmasına 9 gün kaldı, 3 gün kaldı” diye geri sayanlar merak etmesinler, Gül’ün sağlık durumu iyi, iptal yok...

Haberin Devamı

Çankaya üç aydır bugüne hazırlanıyor

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı’nda 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları için uzum zamandır hazırlık yapılıyor. Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Köşk’te sivil ve asker bürokrasinin yanı sıra milletvekillerini de kabul edecek.

GÖZLER GÜL’DE

Haberin Devamı

Ankara’da 30 Ağustos’a sivil resim... Resepsiyonda, uzun süren tebrik sırasında ve sonrasındaki ayaküstü sohbetlerde konu şimdiden belli: Kimyasal silahla yapılan katliamla Mısır’ı da unutturan Suriye’ye ve Suriye’ye uluslararası müdahale... Ne yazık ki gündemde savaş var...
Bir de gözler Bayan Gül’de olacak. Bugüne kadar askerin sahiplendiği ve düzenlediği 30 Ağustos kutlamalarına davet bile edilmemişti, fakat şimdi ev sahibi... Bayan Gül, davetli konumunda. O değişmedi, ama Türkiye’de demokratik kültür açısından bir hayli mesafe alındı. Değişiyoruz, olgunlaşıyoruz. Eskiden olsaydı, kim ne giymiş, ne takmış o konuşulurdu, şimdi daha ciddi konular var gündemde... Fakat insan yine de ikramları merak ediyor. Soğuk ve sıcak ikramları. Bilen bilir, Köşk’ün ikramları meşhurdur. Artık resepsiyondan çıkan, Ankara’da yemeğe gitme ihtiyacı duymuyor

HABERAL NİYE DAVET EDİLDİ?

Bu ara CHP’nin Ergenekon’dan yargılanıp mahkum olan Milletvekili Mehmet Haberal’ın da davet edilmesi dikkat çekti. Öğrendim ki, Köşk tutuklu olmayan bütün vekillere davetiye göndermiş.
Şimdi benim merakım, Haberal’ın, Köşk’ün yeni haline ne diyeceği...
Ha bu arada akşam CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu resepsiyonda göremeyeceğimizi öğrendik.