Konu müzik, tahminler hem genel hem özel. Bakın 2015’te müzik âlemlerinde işler şöyle gelişecek gibi duruyor...
- Stream, download’un sırtını yere getirecek. Eskiden “CD satılmıyor” dönemi vardı. Şimdi sıra “Kimse albüm download etmiyor” döneminde. Tek format stream yani dijital platformlara abonelik suretiyle müzik dinlemek giderek artacak.
- Spotify ve benzeri büyük platformlar 2015 sonunda ilk kez kâra geçecek. Yani tarihte ilk kez stream’e yapılan yatırımlar karşılığını alacak. Şu ana kadar yatırımlar geleceğe yönelik kabul ediliyordu ve stream modeli hiçbir şirkete para kazandırmıyordu. Bunun kırıldığı yıl 2015 olacak. Anlamı bu sistemin aktörlerinin ve tabii sanatçıların da daha fazla gelir elde edeceği. Ancak bu sefer de download’dan para kaybedecekler. Neticede büyük firmalar yatırımlarını download’dan stream’e aktaracak.
Radyolar eski parlak günlerine kavuşacak
- Büyük markalar kendi stream platformlarını kurmaya girişecek. Müzikle işi olan, müzik üzerinden iletişim kuran firmalar stream’e yatırım yapacak. Aynı şekilde GSM firmaları konuşma ve iletişim değil, veri odaklı yatırımlarını daha da artıracak. Müzik ve video yoksa GSM operatörü de yok. Durum buna eşitlenecek.
- Müzik neredeyse sadece mobil cihazlarda dinlenmeye devam edecek. Albüm indirme dönemi biterken artık sadece şarkı ve listeler önem kazanacak. Bunun anlamı aynı zamanda radyolarında yükselişe geçiyor olması. Dijital yayıncılık, radyoları eski parlak günlerine kavuşturabilecek.
- Türkiye mi? Bu gelişmeleri hafif geriden ve dışarıdan izlemeye devam edecek. Markaların stream yatırımlarını ciddiye almalarını, bu önemli işi profesyonel ve ehil kişilere emanet etmelerini diliyorum. Sektörün ileri gelenleri ve örgütler ise yine bildik şekilde hareket edecek, kendi içlerinde tekelleşmeyi dünyayla entegre olmaya tercih edecekler. Yeni ve çağdaş bir yapıyı oluşturarak Türkiye’deki müzikal çeşitliliği kucaklamak ve olumlu ekonomik sonuçlarını görmek yerine yine kişisel talepleri öne çıkaracak, meselelerini devlet büyüklerinin mübarek ellerini sıkarak halletmeye çalışacaklar.
Bir müzikal fetiş nesnesi olarak plak
- CD ufaktan “cool” olmaya başlayacak. Pek yakında CD ve CD playerları filmlerde, dizilerde, moda çekimlerinde, fotoğraflarda görürsek şaşırmayalım. Bir şey iyice unutulup terk edildiğinde trend olmaya başlar. 90’ların geri dönüşü de CD’siz olmaz. Ayrıca mp3’ün ses kalitesinin tatmin etmediği dinleyici için CD hâlâ yüksek kalitede müzik demek. Elbette sektörde CD’ye dönüş mümkün değil. Ancak “cool” kontenjanından hayatımıza yeniden girdiğini göreceğiz.
- Plağa ilgi artarak devam edecek. Dijital dünyaya hızla uyum plaktan geri bırakmayacak dinleyiciyi. Bir müzikal fetiş nesnesi olarak plak ve onunla ilgili objeler ve teknolojiler evlerde daha fazla yer almaya devam edecek. İnsanlar müzik dinlemenin pratik yollarını tercih ederken, ses kalitesinide evlerinde plak dinleyerek bulmaya çalışacaklar.
Süperstar DJ’ler artacak, elektronik müzik hüküm sürecek
- Pop giderek yok olacak. Halk müziği ve alaturka yükselecek. 90’lar çok özlenecek. Yeni büyük starlar ve yeni yetenekler bu yıl da beklenmiyor. Buna karşılık halk müziği ve alaturkada hareketlenme bekleyebiliriz. Popun azalarak bittiğini, bir-iki isim dışında popüler müziğin alt tarzlara ayrıştığını göreceğiz. Zaten bunu gözlemliyoruz.
- Elektronik dans müziği dünyanın en fazla gelişen ve büyüyen müzik türü olarak 2015’te de hüküm sürecek. Hem satışlar hem stream hem de konserler açısından uzun zamandır durum bu zaten. Süperstar DJ’lere yenileri eklenecek. Parti ve eğlence kültür üne eşlik eden her müzik büyük ilgi görecek.
Barlar önem kazanacak
- İstanbul ve Anadolu’nun bazı şehirlerindeki küçük konser salonları, bar ve kafeler daha da önem kazanacak. Buralardan çıkan gruplar giderek daha fazla Türk popüler müziğine damgalarını vurmaya başlayacak. Beyoğlu’na ek olarak Kadıköy ve Karaköy alternatif müzik ve kültürün kalbinin attığı yerler olarak önemini hissettirecek. Roxy, Peyote, Hayal Kahvesi, Karga, Külah, Nardis, Salon ve elbette Babylon gibi mekanlarda kendilerini gösteren yerli isimler ilgi çekmeye devam edecek.
Orta yaşlılara hitap eden konserlerin sayısı çoğalacak
- Klasik müzik kaliteli salonlarda yükselişini sürdürecek. 2000’lerin başında gençlik festivallerinde coşan kitlenin bir kısmı artık büyüdü eve kapandı, diğer bir kısım ise müzikal heyecanını daha fazla klasik müzik ve caz konserlerinde gideriyor. Önemli klasik müzik sanatçılarının ve orkestraların yarattığı ortam giderek popüler olacak ve genç nesli de cezbedecek.
- Arena’da konser izlemeye ilgi devam edecek. Yalnız pop müzik sanatçıları değil, önemli caz, Latin ve diğer türlerdeki vokallerin ve sanatçıların de giderek artan bir sayıyla ülkeye akın edeceğini ve orta yaşlı seyirciye hitap edecek bu tip konserlerin sayısının artacağını söyleyebiliriz. Müziğe para harcayan tek kitle olan orta yaşlı grubu hedef alan müzikal ve benzeri etkinlikleri daha fazla göreceğiz.