Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Pop müziğin gelmiş geçmiş en büyük fenomenlerinden biri ABBA. İlk kez 1974’te İsveç adına Eurovizyon’a katıldıklarında dikkat çeken, ardından bütün dünyada hızla sevilen şarkıları satış rekorları kıran, popülerliği hiç azalmayan özel bir ekip.

39 yıldır tek bir yeni şarkı yapmamalarına rağmen, konser vermemelerine rağmen, hiç ortalıkta görünmemelerine rağmen popülerler hâlâ. Kariyerinin zirvesine 1970’lerde ulaşmış bir grup olarak çoktan yok olup gitmeleri, muhtelif tarih kitaplarında yerlerini almaları gerekirdi ama öyle olmadı. ABBA ne eskidi ne de popülerliğinden kaybetti.

Haberin Devamı

Üstelik yeni kuşaklar arasında da popülerliğini devam ettirdi. Halen en fazla stream edilen sanatçılar arasında ABBA da yer alıyor. Bugün stream platformlarının baş müşterisi Z kuşağı ve onlar Y kuşağı gibi babalarının dedelerinin plaklarına merak sarmış falan da değiller. Tek bildikleri telefonlarındaki stream uygulamaları. Dolayısıyla ABBA’nın (ve onlar gibi babyboomer’ların zevkini, kültürünü ve felsfesini yansıtan diğerlerinin) stream’de popüler olması gerçekten dikkat çekici bir durumdur.

Bütün bu ön bilgilerin nedeni ABBA’nın sonunda, tam 39 yıl sonra geçen hafta iki yeni şarkıyı internete koyması. “I Still Have Faith in You / Don’t Shut Me Down” adını taşıyan bu iki şarkı içeren single’ın ilk şarkısı duygusal, dokunaklı bir balad. Vokalleri armoni, düzenleme açısından klasikleşmiş ABBA şarkılarıyla tamamen aynı yerde yer alıyor. İntro’sundan son notasına kadar katıksız ABBA.

Diğer şarkının adı “Don’t Shut Me Down”. Ritmik özellikleri ve melodisiyle “Dancing Queen”i anımsattı. Aslına bakarsanız ABBA’nın bütün büyük hit şarkılarına selam çakılmış her iki şarkıda da.

Heyecan verici

ABBA yeni bir müzik yapmaya çalışmıyor, kendini yeniden keşfetmiyor, böyle bir çabaları yok. Ekip en iyi bildiği şeyi yapıp, kendi sevdiği, bildiği tarzda iki yeni şarkıyı dinleyicisiyle paylaşıyor. Bunu sıkıcı bulan bir sürü müzik yazarı olacaktır eminim ama benim açımdan bu inanılmaz heyecan verici bir durum. Pink Floyd’un ya da The Beatles’ın (yaşayan üyelerinin) bir araya gelip yeni şarkı yapması gibi bir şeyden söz ediyoruz. Böyle bir olası birleşmeden bir hip hop, synthe-pop ya da EDM şarkısı beklemek ne kadar gerçekçi olabilir? ABBA şarkılarını ABBA şarkısı gibi tınlıyorlar diye eleştirmek bu yüzden çok da makul gelmiyor.

Haberin Devamı

Yeni ABBA şarkıları

Seneye 50 yaşında

2022, ABBA’nın kuruluşunun 50. yılı olacak. 1983’te dağılan ekip, 2016’da yeni müzikler yapmak için bir araya geldiğini açıklamıştı ancak bugüne kadar ser verip sır vermediler (yeni şarkıların isimleri 2020’de açıklanmıştı). Agnetha, Anni-Frid, Björn ve Benny bugün 70’lerinde. Vokalleri dinleyince buna inanması zor. Aradan o kadar zaman geçmemiş gibi aynı vokaller aynı melodiler, aynı sesler. (Benim için çocukluğumdan gelen sımsıcak bir ses ABBA’nın vokalleri.)

Bir diğer enteresan hikâye ABBA’nın teknik olarak iki evli çiftten oluşması. Björn ve Agnetha 1979’da, Benny ve Anni-Frid 1981’de boşandılar. Kimilerine göre grubun sona ermesi de bu boşanmaların sonucunda gerçekleşti. Bu dörtlünün hayatı, yıllar içinde devam eden insan ilişkileri, bugüne gelinmesi ve sonunda yeniden bir arada stüdyoya girerek şarkı söylemeye karar vermeleri ve yeni besteler yapmaları her açıdan ilgi çeken, merak ettiğimiz hikayeler.

Haberin Devamı

ABBA’nın yeniden bir araya gelip konserlere başlaması pop müzik tarihinin olası en büyük turnelerinden biri olarak değerlendirildi yıllarca. 2000’lerin başında, yeniden birleşip turneye çıkma furyası sırasında kendilerine 1 milyar dolar teklif edildiği ancak bunu reddettikleri teyit edilmiş bir bilgi olmamasına rağmen haberlerde her zaman geçerdi. Bugün de olası bir ABBA turnesinin tarihin ekonomik büyüklük ve seyirci sayısı bakımından en büyük turnelerinden biri olacağını söylemek yanlış olmaz.

2022’de yeni şarkılar ve bir de turne olacağı dedikoduları var. Ama sanırım son ana kadar gerçek olup olmadığını anlayamayacağız. O zaman kadar yeni şarkıları, ardından da eskileri yeniden dinlemek yapılacak en iyi şey.