Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yussef Dayes ve Kamaal Williams’ın “Black Focus”undan “Strings of Life” BBC Radio 6’de Mary Anne Hobbs’un programında kulağıma çalındı. O zamandan beri büyülenmiş bir şekilde işim bitse de eve gidip hiçbir şey yapmadan gözlerimi kapatıp şu albümü baştan sona dinlesem diye kıvranıyorum. Sonunda başardım (evde olmasa da vapurda) ve her notasını sindire sindire dinledim.

Yussef Kamaal’ın büyüleyen sound’u

Yussef Dayes ve Kamaal Williams’ın 2007’den bu yana muhtelif platformlarda çalarak gelişen birlikteliği birbirinden vurucu funk / caz beat’lerine, şahane derin baslara ve klavyelerdeki ustalıktan kaynaklı oldukça melodik ve zengin bir müzikal derinliğe sahip. Cazın Londra kulüp sahnesine ve 70’lerin funk’ına bu denli uyumuyla insan kendinden geçiyor.

Haberin Devamı

“Thelonious Monk’ın piyanosu, Kaidi Tatham’ın davul programları” diye de not düşülmüş Brownstone web sayfasında müziği tarif için. Katılıyorum, uygun bir yerde bir Roni Size adı da geçerse.

Sofistike ritimler

Yussef Kamaal’ı daha iyi anlamak için sanırım biraz plak şirketleri Brownstone’a da bakmak lazım.

Brownstone, BBC Radio 6’deki şovuyla müzikseverlerin kesintisiz orijinal müzik kaynağı Gilles Peterson’ın sahip olduğu bağımsız plak şirketi. Yayın çizgisini ve kataloğunu az çok bilenler, ilgi alanlarının caz, funk, electronica, afro-beat, downbeat sularında gezdiğini bilecekler. Bu arada bir de not düşelim, Peterson’ın 1990’da kurduğu ve daha sonra devrettiği Talkin’ Loud’un da hakkını verelim. Bir dönem takıntıyla takip ettiğim Galliano’dan Roni Size’a o yılların alternatif müziğinde yeri büyük Talkin Loud’un.
Bu birikimin son halkasına Brownstone’un en yeni yayınlarını yerleştirmek mümkün. İşte onlardan en günceli, 10 şarkılık “Black Focus”. Bir ekip olma ve albüm kaydetme fikri, ikilinin Brownstone gecesinde birlikte çalmasıyla ortaya çıkmış. Elbette Peterson ikna etmiş.

Albüm zaman zaman funk’a dans pisti / disko düzeyinde doğrudan girmeyi tercih ederken (“Lowrider”, “Joint 17”), bazen de davul ve perküsyonlarla oynayarak daha sofistike ritimler yaratıyor. “Yo Chavez”, “Strings of Light” gibi parçalar bas meraklılarına cennet sunmuş. “Wingtai Drums”da keyboard ve davulla yaratılan 1 dakika 17 saniyelik dünya inanılmaz. Devamı gelmeli. İki dakikalık bol efektli gitar çalışması “Mansur’s Message” da sanki daha uzar giderdi.

Haberin Devamı

Elektrik basta Kareem Dayes ve Tom Driessler, elektrik gitarda Mansur Brown, trompette Yelfris Caldes, tenor saksofonda Shabaka Hutchins katkı sunan müzisyenler. Hepsinin izi ayrı sürülmeli.

(Not: Albüm kapağındaki kaligrafi Çinli, dünyaca ünlü kaligraf Haji Noor Deen imzasını taşıyor.)

Yeni çıkanlar

Yussef Kamaal’ın büyüleyen sound’u

“Certainty” - Temples

“Swedish Guns” - The Radio Dept.

“Life Itself” - Glass Animals

“Randy” - Justice

“Jungle Birds” - Flaming Gods

“Ain’t It a Sin” - Charles Bradley

“New Song” - Warpaint (feat. Mike D)

“Hold On” - The xx

“Sinner’s Prayer” - Lady Gaga

“The Pressure” - Patience

Üç plak

Sınırlı sayıda basılmış koleksiyonluk yerli plaklara üç ekleme daha yapayım (ilk yazı için bkz. “Bu plakları bulursanız alın”, 20 Kasım).

“Le Cafard” - Roadside Picnic (Le Horla Records): Ağaçkakan ve Armonycoma’dan ibaret Roadside Picnic’in plak formatındaki albümünün bu hafta içinde belli müzik noktalarında satışta olması bekleniyor. Alternatif müzik sahnesinin hiphop çıkışlı ilgi çekici, zihin açıcı ekiplerinden Roadside Picnic’in “Le Cafard” adlı bu albümünün plağı sınırlı sayıda basılıyor.

Haberin Devamı

“Full Moon Theory” - Big Beats Big Times (Bohemian Drips): Berke Can Özcan ismini Tamburada döneminden beri sayısız projede zaten takipte müzikseverler. Son olarak 123 ile dinlediğimiz çok yönlü davulcunun yeni bir projesi daha var. “Big Beats Big Times”ta John Zorn, Red Hot Chili Peppers, Nils Petter Molvaer, Alannis Morissette gibi isimlerle çalışmış müzisyenler birlikte çalışıyorlar. Berke Can Özcan albümün prodüktörü (ve Burak Irmak ile bestecisi), co-prodüktör ise Deniz Cuylan.

“Dadebe” - TSU! (Record Store Journal): Gitarist, dergici James Hakan Dedeoğlu’nun 2015 tarihli albümü, plak formatında yayınlanan ilk çalışması. Record Store Day gününe özel olarak sınırlı sayıda basılan bu enstrümantal albüm akustik gitar sevenler için.