Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Rıfat Ilgaz’ın biricik oğlu

Aydın Ilgaz’ı kaybettik. Uçak mühendisi Aydın, sırf babasına destek için THY’deki işinden ayrılmış, Çınar Yayınları’nı kurmuş, son 30 yılını babasına ve onun kitaplarını basıp yaymaya ayırmıştı. Ayrıca çok yararlı kitaplar da yayımladı. Tanıyanlar bilir. “Dünya iyisi” sıfatını hak eden bir insandı. Geride kalan zarif eşi Nilgün ile çocukları Kerem, Anıl ve Elif’e başsağlığı ve sabır diliyorum.

Aydın Ilgaz

***

Rıfat Ağabey ile Aydın’ın aklımdan çıkmayan bir öyküsü vardır. Baba oğul bir gün memleketleri Cide’ye giderler. Gerilimli bir dönemdir. Kaymakam kendilerine ilçede durumun gergin olduğunu, kalmalarının tehlikeli olabileceğini söyler, geldikleri gibi geri dönmelerini tavsiye eder. Rıfat Abi uyarıyı duymazlıktan gelir. Aydın’a döner:

Haberin Devamı

- Aydın git şu bakkaldan bir büyük rakı ile meze olabilecek bir şeyler al gel evladım.

Rıfat Ağabey üçüncü kattaki evinin balkonuna sofrayı kurar. Balkonun ışığını yakar. Karşısına da Aydın’ı alır. Baba oğul onları vurmak isteyen birileri varsa ışık altında tam ve savunmasız birer hedeftirler. Orada sabaha kadar neşe içinde sohbet eder, sabahın ilk ışıklarıyla odalarına çekilirler.

Aydın pek çok çileli aydın gibi buna benzer nice zor günlerin içinden geçti.

Aramızdan ayrılırken...

Geride şanlı şerefli bir isim bıraktı.

Bu ülkede Aydın olmak onurlu ama zor zanaat…

GÖRÜŞME

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Hüsnü Bozkurt, muhalefet partilerine çağrıda bulunarak anayasa görüşmelerine katılmamalarını istedi. Dedi ki:

- Öneriye  dikkat ederseniz aile kadın ve erkeğin evliliğinden oluşur maddesi var. Kaç kadın ve erkekten oluştuğunu söylemiyor. Dolayısıyla, çok eşliliğin önünü açıyor. Görüşmelere bu yüzden katılmayın.

Bilindiği gibi Altılı Masa’da beş parti öneriyi desteklemek eğiliminde. CHP’nin ise kararını bu hafta vermesi bekleniyor.

FİKİR

Ekrem İmamoğlu’na ceza her an gelebilir ve siyasi yasağı başlayabilir

O yüzden İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı yapılması büyük risk taşır.

Bunda herkes hemfikir.

Peki Altılı Masa’nın Ekrem İmamoğlu’nun karizmasından yararlanması hiçbir şekilde mümkün olmaz mı?

Haberin Devamı

Eski CHP Milletvekili dostumuz fikrini belirtiyor:

- Bence Ekrem İmamoğlu belediye başkanlığını tamamlayınca cumhurbaşkanı yardımcısı yapılmalı. Bu şimdiden ilan edilmeli. Eğer siyaset yasağı alırsa dışarıda kalır. Almazsa, o mevkide etkili bir görev yapabilir. 

Altılı Masa bu öneriyi kabul eder mi?

Ekrem İmamoğlu sıcak bakar mı?

Bunlar da elbet cevabı aranacak sorular.

Zamane gençleri

Oturduğumuz evin hemen ötesinde bir lise var. Son haftalarda bazı günler bu okulun önünden geçerken bir hüzün basıyor. Çünkü kapıda bekleyen polis aracı çarpıyor gözüme. Belli ki okul çıkışı olay yaşanacağı ihbarı yapılmış, o yüzden kapıya polis gönderilmiş.

Bu yıla kadar böyle manzaralar yoktu. Anlaşılan, ortam giderek geriliyor.

Gazetemizde Mert İnan’ın hazırladığı, “Ergen şiddeti”ne ilişkin yazıyı o yüzden daha bir dikkatle okuyoruz. Çocukların suça yönelmesi için ne sebep gerekiyorsa hepsi mevcut. Ekonomik durum ailenin en üstünden başlayarak aşağı doğru bütün bireyleri etkiliyor.

Haberin Devamı

Toplumda rol model olması gereken kişiler birbirini yiyor. Siyaset kavgalı. İnternet oyunları ve televizyon programları sürekli silah, şiddet, kan, ölüm üzerine... Ülkede aklı başında, yurtsever gençler yerine gaddar, cahil, zorba veya ezik gençler yetişmesi için adeta uluslararası bir program yürürlükte. Aile, okul, devlet hepsi çözümü birbirinden bekliyor. Zaman boşa geçiyor.

Mutlu pabuçlar

Maltepe’nin CHP’li Belediye Başkanı Ali Kılıç, TBMM’deki CHP’li milletvekilleri ile parti meclisi üyelerine bir yeni yıl tebriki eşliğinde 200 adet spor Skechers marka ayakkabı göndermiş.

Ayakkabılar dağıtılmayı başlayınca CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel bir açıklama yaptı:

“Yapılmak istenen bu gönderimi doğru bulmadığımızı belirterek, grubumuza gönderilen paketlerin Meclis’e kabulü ve dağıtımını engelledik. Paketler milletvekillerimizce iade edilecektir” dedi.

Satıcının ayakkabıları geri alacağını sanmıyoruz.

Ancak Maltepe’nin fakir semtlerindeki gençlere Maltepe halkının hediyesi olarak dağıtılabilir.

Çifti yaklaşık 1000-1500 lira olan bu ayakkabılar, gençleri kim bilir nasıl mutlu eder.