Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       Beyaz Yayınları, matematikçi John Allen Paulos'un "Herkes İçin Matematik" adlı kitabını yayımladı... Soyut ve anlamsızmış gibi görünen denklemleri hayatın içine taşıyıp onlardan hayatla ilgili sonuçlar çıkaran Paulos, en başta okullarda verilen matematik eğitimini eleştiriyor:
       - Mantıklı sayısal tahminlerin gerçek hayattaki yeri hiç söylenmez. İlkokul çocuklarından hiçbir zaman okulun yan duvarlarında kaç tuğla olduğu, sınıfın en hızlı koşan kişisinin ne hızla koştuğu, babaları kel olan çocukların yüzdesi, bir kişinin kafasının çevre uzunluğunun boyuna oranı, Empire State Building'e eşit boyda bir kale meydana getirmek için kaç tane bozuk para gerektiği ya da tüm bu bozuk paraların sınıflarına sığıp sığmayacağını tahmin etmeleri istenmez...
       Sonuçta ne olur?.. Öğrenmekle yükümlü kılındığı kuru bilgileri gerçek anlamlarıyla kavrama (ve yorumlama) yeteneği gelişmeyen öğrenci, ilerki yıllarda da "yaşamsal" meseleleri çözemeyen... olasılık hesapları yapamayan... sadece el yordamıyla yön bulmaya çalışan bir "sayı cahili" olur çıkar...
       Matematikçi Paulos'un verdiği şu küçük örnekte olduğu gibi;
       "Sayı cahili, küçük miktarların toplanabileceğini anlayamaz. O yüzden de küçücük şişelerdeki saç spreylerinin ozon tabakasının delinmesinde rol oynayabileceğine ya da özel arabaların asit yağmuru sorununa katkıda bulunabileceğine inanmaz..."
       ***
       Bu hoş ve öğretici kitaptan küçük bir de matematik şakası:
       "Çok seyahat eden bir adam, uçağında bir bomba olmasından endişeleniyordu. Bunun olasılık hesabını yaptı ve çok düşük buldu. Fakat yine de kendisi için yeterince düşük değildi. Bu yüzden şimdi bavulunda bir bombayla seyahat ediyor. Bunun mantığını aynı uçakta iki bomba olma olasılığının çok çok düşük olmasıyla açıklıyor..."

       CHP lideri Deniz Baykal'ın Kurultay'da yaptığı konuşmaya ilk destek Orman Bakanı Ersin Taranoğlu'ndan gelmişti.
       "Bu program bizim hükümetimizin programıyla aynı. Eğer bunda samimilerse, bu CHP'ye oy veririm..."
       İkinci destek de önceki gün Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Besim Tibuk'tan geldi. LDP Genel Merkezi'nden gazetelere geçilen basın açıklamasında aynen şöyle deniyordu:
       "LDP lideri Besim Tibuk, Sayın Deniz Baykal'ı CHP Genel Merkezi'nde ziyaret ve tebrik ederek liberalleşme mesajları veren Sayın Baykal'la karşılıklı fikir alışverişinde bulunacaktır..."
      
Anlaşıldığı kadarıyla CHP'nin kerameti kendinden menkul yeni "liberal sol" ideolojisi tutmaya başladı(!..)

       TEKEL'le ilgili Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ı ve TEKEL yönetimini şüphe altında bırakan bir vurgun senaryosunu... sıcağı sıcağına aktaralım.
       Bu sütunda geçen salı günü, yani bundan 4 gün önce küçük bir not yayımlandı.
       "Zam mı gelecek" başlıklı bu küçük notun devamı şöyle idi:
       "Tekel'in Kartal fabrikasında çalışan bir memurun mırıldandığı şarkı:
       Ayva çiçek açtı yaz mı gelecek, bayiler aşırı mal çekmeye başladı, zam mı gelecek?.."
       Bu şifreye benzeyen notun anlamı neydi?
       Şuydu:
       Bizi telefonla arayan TEKEL'in Kartal fabrikasında görevli bir okurumuz başbayilerin fabrikadan aşırı mal çekmeye başladığını bildirmiş; bunun büyük ihtimalle yeni bir zammın işareti olduğunu söylemişti. Ancak okurumuzun elinde başka kanıt yoktu. Bayilerin aşırı mal çekmesinin başka sebebi de olabilirdi. O yüzden geçen salı günü sadece yukarıdaki notu koyduk. Çok geçmedi. TEKEL ürünlerine dün zam geldi.
       Peki soygun nerede?..
       Okurumuz ayrıntısıyla anlatıyor:
       - Geçen yılın sonunda İstanbul'un Anadolu yakasındaki TEKEL dağıtım birimleri özelleştirildi. Daha doğrusu özelleştirme adı altında ANAP'lılara ve yakınlarına dağıtıldı. Bu bayiler dağıtımdan normal bayi karı alıyorlar. Ayrıca topladıkları hasılatı TEKEL'e 15 gün gecikmeyle ödüyorlar. Bu 15 gün içinde kendilerine ait olmayan parayı repo yaparak milyarlar kazanıyorlar.
       - Çok ilginç...
       - Daha ilginç olanı bu son durum. Yani bayilerin zam kokusu alarak aşırı miktarda mal çekmeye başlamaları... Demek ki, bakanlık veya genel müdürlükteki yetkililer ürünlere zam geleceğini kendilerine bildirdi, onlar da stoka mal çekmeye başladı. Yaptıkları stokla havadan birkaç trilyon daha kazanacaklar.
       TEKEL görevlisi okurumuz bu vurgundun Bakan Eyüp Aşık'ın ve TEKEL yönetiminin haberli olduğuna yüzde 100 emindi. Dedi ki:
       - Zam kararı alan bakanlık eğer bayilere havadan para kazandırmak istemeseydi, aşırı mal çekmelerine izin vermezdi. Ayrıca zam kararı alınmasıyla zammın açıklanması arasında uzun zaman aralığı bırakılmasa bayiler yine stok yapamazdı. Demek ki bakanlığın bu senaryoya açık desteği var.
       Bu iddialar ve ortada görünen tablo bir Bakan hakkında gensoru açılmasını gerektirecek kadar ağır. O yüzden Eyüp Aşık'ın yukarıdaki soru işaretlerini aydınlatması gerekiyor. Yanıtını bekliyoruz. Bakalım ne diyecek?..

       Merkezi İzmir'de bulunan Salaklar Derneği yeni bir yarışma düzenlemiş...
       Şartları şöyle:

       "Yarışmamıza sadece resmi salaklar değil, resmi olmayan salaklar da katılabilir. Yarışmamız çok basit.. Tek bir soru soruyor, doğru cevap verenlere birer adet Yeşil rozet yolluyoruz..."
       Soru mu?..
       Şöyle: "Türkiyemizin Ricky Martin'i kimdir?.."


Yazara E-Posta: masik@milliyet.com.tr