Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği önceki gün 28 Şubat davasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama özetle şöyle:
“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 Ekim 2012 tarihli yazıyla bizden 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan MGK toplantısına ait ses kayıtlarıyla tutulan tutanakları istedi. MGK ve CMK kanunlarına aykırı olduğu için bu isteği reddettik. Söz konusu tutanaklar yetkili mahkeme tarafından (28 Şubat davasına bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi) talep edilmesi halinde mahkemeye sunulacaktır.”
Bu açıklamadan çıkan sonuç mu? Hukukçu Şahin Mengü’yü dinliyoruz.
“28 Şubat davasıyla ilgili iddianamenin en temel iddiası 28 Şubat 1997’deki MGK toplantısında alınan kararlarla post modern darbe yapıldığıdır. MGK Genel Sekreterliği’nin açıklamasından anlaşılıyor ki 28 Şubat davasını açan savcılar iddianamelerini, bu davanın en önemli belgesi olan 28 Şubat 1997’deki MGK toplantısının ses kayıtlarını görmeden hazırlamışlardır. Sadece bu durum bile iddianamenin baştan sakat olduğunun kanıtıdır. Yine bilindiği üzere MGK kararları genelde oybirliğiyle alınır, ki 28 Şubat 1997’deki kararlar da böyle alınmıştır. O zaman neden bazı MGK üyeleri için dava açılıp bazıları için açılmadığının da savcılar tarafından izahı gerekir.”

Haberin Devamı

Sarıgül muamması

Mustafa Sarıgül CHP’de soru işareti olmaya devam ederken... Genel merkezin de bu konuda tereddütleri olduğu biliniyor. Nedir onlar? Genel Merkez’den bir dostumuz anlatıyor:
- Mustafa Sarıgül, CHP’den 2004 yılında, o günkü Genel merkez yönetiminin kitapçık halinde derlediği... Somut belgelere dayanan bazı yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Yüksek Disiplin Kurulu tarafından oybirliğiyle ihraç edilmişti. CHP tüzüğüne göre ihraç kararının kaldırılması için önce ilgili şahsın müracaatı olacak. Parti Meclisi müracaatı görüşecek. PM, ihraç kararını hangi gerekçeyle kaldırabilir? Ya, “Geçmişte kendisine iftira edilmiş” diyecek ya da “Suç sabit ama biz sırf seçimi kazanabilmek için kendisini affediyoruz” diyecek. Ben bugünkü PM’nin bu iki seçeneği de rahatça kabul edebileceğini sanmıyorum.
- O zaman bu iş nasıl olacak?
- Sarıgül’ün önerdiği formül şu; Genel Merkez, partide genel bir af çıkarsın, ihraç edilen herkes, bu arada ben de döneyim, diyor. Ama istediği sadece bu değil. Bir sürü siyaset arkadaşının da kimi ilçelerde belediye başkan adayı, kimi ilçelerde meclis üyesi adayı gösterilmesini, yani adeta İstanbul’un kendisine teslim edilmesini istiyor. Sonraki hedefinin Genel Başkanlık olacağı yolunda güçlü tereddütler yaratıyor. Bunun rahatça kabulü de herhalde parti açısından kolay değildir.

Haberin Devamı

ABD, İngiltere gibi ülkeler “ileri demokrasi” ye niye hâlâ geçmez anlamam...
Hâlâ parlementoya sorma -danışma- onay alma gibi işlerle uğraşıyorlar.
Demet Özel

EZA

Ankara’da devam eden 28 Şubat davasında siyah saçlı kimse yok... Tüm sanıklar beyaz saçlı veya saçsız... Çünkü yaş vasatisi 60-80 arası... Çoğu hasta... Başbakan Erdoğan’ın “Cezaevinde mamayla beslenenler var” dediği eski Jandarma Komutanı Teoman Koman duruşmada bayılınca tahliye edildi. Peki 15 ay neden boşuna hapis yatırıldı...
Avukatı Celal Çelik bunu şöyle izah etti:
- Prof. Haberal’ı tedavi eden doktorların tutuklanmasından sonra ne yazık ki, doktorlar rapor tanzim etmekten korkuyor...
Doktorlar korkuyor yerine korkutuldular demek daha doğru tabii...
Silivri’de de Rektör Hilmioğlu ve pek çok sanık ağır hasta olduğu halde aynı sebepten tahliye edilmiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’deki aydınları “iktidar değişikliği istemekle” suçlayan
AKP’nin Mısır ve Suriye’deki silahlı terör örgütlerini iktidarı değiştirmeye teşvik etmesi suç değil mi?
***
AKP karşıtlarının Gezi ruhu varsa;
AKP yanlılarının da pala ruhu var.
Akif Kökçe

Aday

Yerel seçimler aday adaylığı için özellikle CHP’de büyük bir yarış var...
Örneğin Çankaya belediye başkanlığı için başvuranların sayısının 30’u geçtiği bildiriliyor.
İlçe Belediye Başkanlık adaylığı 5 bin lira.
Belediye meclis üyeliği için adaylık başvurusu 2 bin 500 lira...
Adını kimsenin bilmediği, şansı hiç bulunmayan kişiler bu adaylıklara neden başvurur?
“Bundan sonraki seçimlere yatırım”, olarak değerlendiriliyor bu hamle..