Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TSK ile ilgili hemen her belgeyi “darbe planı” diye aktaran Taraf gazetesi önceki gün de manşetten Balyoz Planı’nı patlattı...
Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın önderliğinde 2003 yılında hazırlanan plan, camilere bombalı saldırıları öngörüyor, sıkıyönetim ilanı ve darbe tasarlıyormuş.
Emekli Orgeneral Çetin Doğan, bunun bir seminer çalışması olduğunu söylüyor...
Genelkurmay’ın açıklaması ise şöyle:
“1’inci Ordu Komutanlığı sorumluluk bölgesinde icra edilen bu plan seminerinde, Ordu Geri Bölge Emniyeti ve savaş hali, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde de uygulanan sıkıyönetim konuları üzerinde durulmuştur.
Bu plan seminerine ilişkin olarak ortaya atılan iddiaları, aklı ve vicdanı olan hiçbir kimsenin kabul etmesi mümkün değildir...”
Bu bir darbe planı mıdır, yoksa seminer çalışması mı?
Ülkenin bu konuları araştıracak, sonuca bağlayacak kurumları var... Yargı organları var...
Araştırılır, sonuca bağlanır... Kamuoyu aydınlanır...
Ancak henüz soruşturma aşaması bile beklenmeden bir belgeyi darbe planı diye yayımlamak akla ve vicdana sığar mı? Üstelik bu darbe yaygarasını iki günün biri tekrarlamak...
Daha dün Arınç’a suikast senaryosu fiyasko ile sonuçlandı.. Bir öncesinde ıslak imza skandalı yaşandı. TSK’yı sürekli “darbeci” diye yaftalayan birtakım senaryolar ile halkın gözünde düşürmek ve içinden vurmak kimin çıkarınadır?
Herhalde bu ülkenin ve halkının değil...

Haberin Devamı

Ermenistan, Türkiye’yle protokol metninde değişiklik yapmaya çalışıyormuş.
Normal... Olay futbol maçıyla başlamış, maçta da oyuncu değişiklikleri yapılmıştı...
Haldun Ertem

Karadeniz isyanda
Rize’nin Sanoz Vadisi’nde inşa edilen Hidrolik Santral’a karşı verilen hukuk mücadelesi sonucu geçen yıl bu vakitler yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Ancak şirket faaliyetine ara vermeksizin devam ediyor. Yöre halkının tepkilerini hiçe sayıyor.
İkizdere, Fındıklı, Fırtına, Papart, Yusufeli, Şavşat, Maçahel dahil, bütün Karadeniz vadileri, nehirleri, su havzaları, insanları tehdit altında...
"Karadeniz İsyandadır" hareketi çevre ve doğaseverleri 23 Ocak Cumartesi saat 12.00'de Kadıköy'de mitinge çağırıyor...

Haberin Devamı

Hürriyet akşamı
Hürriyet’te önceki akşam Ertuğrul Özkök’e genel yayın yönetmenliğinden uğurlama töreni düzenlendi. Gazetenin Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, yeni Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ve Ertuğrul Özkök duygulu konuşmalar yaptılar. Ertuğrul Özkök lise sonrası hem SBF hem de SBF Basın Yayın Yüksek Okulu’nun sınavını kazandığını, herkesin SBF’ye kayıt yaptırmasını tavsiye ettiğini, ancak babasının İlhan Selçuk ve Çetin Altan’ın ününden etkilendiği için kendisine Basın Yayın’ı önerdiğini anlattı. Aydın Doğan konuşmasında 20 yıldır görev yapan Özkök’ün torununun 11 yaşına geldiğini anımsatarak Enis Berberoğlu’ndan da torunu o yaşa varana kadar görev beklediklerini belirtti. Böylece Berberoğlu’nun kısa süreliğine göreve getirildiği söylentilerine nokta konuldu...

İmam nikâhı...
Geçen pazar günü bu sütunda Türkiye’nin kadın erkek eşitliği sıralamasında dünyanın 134 ülkesi arasında 129. sıraya düştüğünü yazdık... Afrika ülkelerinin bile gerisindeyiz. Arkamızda sadece 5 ülke kalmış. Utanılası bir konumdayız...
Derken TBMM’den “Kadın - Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu”ndan bir görüntü aktaralım... Önceki günkü oturuma Diyanet İşleri yetkilisi İbrahim Ural komisyonu bilgilendirmek için katılmıştı... Ural konuşurken:
“İmam nikâhının aslında İslami bir amaç taşımadığını, dini bir ritüel olmadığını” söyledi. İzmir CHP Milletvekili Canan Arıtman kendisine sordu:
- Resmi nikâh işleminin yapılması durumunda dinen imam nikâhına gerek olmadığı beyanlarınızdan anlaşılmaktadır. Milyonlarca kadın ve çocuk resmi nikâh yerine imam nikâhı yapılması yüzünden medeni haklarını kaybediyor. Bize aktardığınız bilgiyi kamuoyuna da açıklar mısınız?
Diyanet yetkilisi ağzını açamadan sözü Komisyon Başkanı AKP’li Güldal Akşit aldı:
“Bunu açıklamanın doğru olmayacağını, halkın dini inançlarının yanlış da olsa değiştirilmemesi gerektiğini, toplumun örf, âdet ve geleneklerine müdahale edilmemesi gerektiğini” söyledi...
Canan Arıtman bu konuşmayı “Korkunç” olarak niteledi. Haklı olarak sordu:
“İlkel örf, âdet ve geleneklerle mücadele edilmezse toplum nasıl ilerleyecek?”
Biz yine de Diyanet’e çağrı yapalım...
İmam nikâhının şart olmadığını lütfen kamuoyuna açıklayınız...

Haberin Devamı

Sarı güvercin...
Mustafa Sarıgül’ün İzmir’de uçurduğu sarı güvercinler üzerindeki tartışma sürüyor.
TDH İzmir Temsilcisi Nihat Demirkol arayarak tamamlayıcı bilgi verdi.
Bu hayvanların genetiğinin değiştirilmediğini... Nasıl çift sarılı yumurta oluyorsa.. Ona benzer şekilde genetik kod hatası sonucu bu hayvanların sarı renkte doğduğunu... Antalya’da bir partili tarafından yetiştirildiğini... Bunlardan İzmir’e sadece iki adet getirildiğini ve havaya salındığını anlattı... Peki güvercinler ne oldu? Nihat Demirkol:
- Hava iyi olsaydı Antalya’ya dönebilirlerdi. Fakat bu havada dönemezler. Bir yere inip yaşamlarını bir biçimde sürdüreceklerdir, dedi.