Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Halk TV’de önceki akşam yayınlanan Basın Koridoru programının konukları iki eski bakan, MHP’li Agâh Oktay Güner ve AKP’li Yaşar Yakış’tı. Sohbetin konusu düşürülen Rus uçağına gelince Agâh Oktay Güner, Yaşar Yakış’ın da desteklediği şu görüşü dile getirdi.

“Genelkurmay’a bağlı bir istihbarat birimi vardı. En modern teknolojileri kullanan bu birim herhangi bir yabancı uçak kendi ülkesinden veya yabancı bir ülkeden havalandığı an bunu takibe alabiliyor, durumdan ilgili birimleri haberdar ediyordu. AKP büyük bir hata yaptı, bu birimi lağvederek MİT’e bağladı. Genelkurmay da istihbarat anlamında MİT’e mahkum hale geldi. MİT aldığı istihbaratı Cumhurbaşkanı’na veriyor. Rus uçağının düşürülmesi olayında uçak daha Lazkiye havaalanında pist başı yaptığında MİT bunu biliyor. Ama bu bilgiyi Genelkurmay’a vermiyor. Uçak düşürüldüğünde hemen Cumhurbaşkanı’nı haberdar ediyor. Cumhurbaşkanı buna dayanarak düşürülen uçağın Rus uçağı olduğunu açıklıyor. Genelkurmay ise MİT tarafından önceden bilgilendirilmediği için, milliyeti belirsiz uçak diye açıklama yapmak durumunda kalıyor. Oysa MİT, Rus uçağıyla ilgili bilgiyi daha Lazkiye havaalanında pist başı yaptığında Genelkurmaya verseydi, sınırımıza gelenin Rus uçağı olduğu bilinir ona göre davranılırdı.”

Haberin Devamı

Çok ilginç bir idda bu... Tartışılmalı...

Yanan çocuklar..
Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Karaağaç köyündeki Kuran kursunda gece çıkan yangında 6 çocuk yanarak öldü, 3 çocuk yaralandı. Eğitimci dostumuz diyor ki:
Yurtta, yaşları 8 ile 16 arasında değişen 20 çocuk varmış... Bu yaşlardaki çocukların, zorunlu eğitimin bir gereği olarak o anda ilkokul veya ortaokulda olmaları gerekiyordu... Kırsal kesimden gelip de barınacak yeri olmayan çocuklar da o anda örgün eğitime bağlı bir yatılı okulda uyuyor olmalıydılar.
Kuran eğitimi zorunlu olmayıp, isteğe bağlı.. Oysa ki o çocukların okul eğitimleri zorunlu... Zorunlu örgün eğitime tabi olan bu çocuklar, o gün ve saatte neden bir yatılı okulda değil de oradaydılar?
Karaağaç Kuran Kursu ile ilgili bilgi veren köy imamı Murat Tamaç demiş ki “Medresemiz 2011 yılından beri hizmet vermektedir. Bölgemizdeki tüm medreseler gibi biz de eğitim veriyoruz..” (diyarkapı.com)Ne zamandan beri ülkemizde medrese eğitimi verilmektedir?
Medreseler kapatılmamış mıydı?
İşin tuhafı ülkemizde bu soruları hükümete soracak bir muhalefet de yoktur.
İLKE
Hukukçu Şahin Mengü, Atatürk’ün ünlü Dışişleri Bakanı Numan Menemen-cioğlu’nun dış politika ilkelerini hatırlatıyor:
1 - Müstemleke-cilerin (sömürgeci Batılıların) arkasında durmayacaksın,
2 - Kuzey komşun Rusya’yı tahrik etmeyeceksin,
3 - Araplara bulaşmayacaksın.
Baştakiler hepsinin tersini yaptı.
Doğal gazı Katar’dan alacakmışız!
Doğal gaz faturalarına şimdi de
“Putin’e dayılanma bedeli” eklenecek demektir!
* * *
Obama “Rus uçağının düşürülmesini destekliyoruz” diyor.
Madem öyle! Rusya’nın çıkardığı faturaya da destek çıksınlar!
Akif Kökçe
METE
80 yaşında bir gazeteci, Milliyet’in unutulmaz isimlerinden Mete Akyol Silivri Cezaevi önünde nöbete başladı. Tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’e destek olmak, dayanışma sergilemek için Silivri Cezaevi önüne sandalye üstünde nöbete başlayan Akyol:
- Arkadaşlarımız, serbest bırakılıncaya kadar nöbete devam edeceğiz, dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri de dün bir destek açıklaması yaptılar. Gazetecilerin sebepsiz yere tutuklanması basınla ilgili veya ilgisiz ama hukuka bir parça ilgili herkesin canını sıkıyor.
Kıtanın saftoronu
Brüksel’deki AB zirvesinde AB ülkeleri Türkiye’yi kocaman bir mülteci kampı yapmak için binbir takla attılar. Balon vaatler ortalığa saçıldı. İlginç olan, bizim basınımızın, ne gibi bir çıkarı varsa, AB balonlarını Türk halkını uyutmak için aynen aktarmasıydı...
- Önümüzdeki yıl AB’ye vizesiz gireceğiz
- AB’ye tam üyelik müzakereleri yeniden başlıyor
- AB mülteciler için 3 milyar lira veriyor...
AB üyeliği ve vizesiz Avrupa açık balon. Geriye kalıyor 3 milyarlık balon. Bunu da gazeteci Zafer Arapkirli yorumluyor:
“AB’nin yine ‘yandaş manşetlerden’ fırlayan 3 milyar euro’luk yardım vaadinin de sözde-havada bir vaat olduğunu da bilmeyen kaldıysa buradan duymuş olsun. Bunun sadece 500 milyon Euro’su AB fonlarından gelecek. Gerisi de, şu an sadece birkaç ülkenin ‘sözlü’ vaadi durumunda.”
Enayi yerine konulduğumuz çok açık...
Üçüncü savaş...
Hürriyet dün “İncirlik’e geliyoruz” diye manşet atmıştı... Almanya ve Fransa İncirlik’e uçak göndermek için başvuruda bulunmuşlar. Gerekçe: IŞİD’le mücadele! İngiltere ve Danimarka da uçak ve gemi göndermek için harekete geçmiş.
IŞİD’le mücadele için ABD ve Rus kuvvetleri yetmiyor mu?
Almanya, Fransa, İngiltere vs. neden sıraya girdiler?
Gazetenin haberinde “İncirlik mutabakatı”nın Almanya ve Fransa’nın kuvvet göndermesine de izin verdiği söyleniyor.
İncirlik mutabakatının içeriği nedir? Bu mutabakatı Meclis’ten habersiz kim yaptı? Bilen var mı?
Yoksa Batı üçüncü dünya savaşına mı hazırlanıyor?
Onu bilmiyoruz ama Türkiye’nin böyle bir savaşın merkezi olacağı artık kesin...