Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


ABD eski Başkanı baba George Bush, dünkü gazetemizdeki Wanted başlığını görse, belki de Cavit Çağlar'ı gözü bir yerlerden ısırır ve Süleyman Demirel'in son başbakanlığında Beyaz Saray'daki çalışma yemeğinde yanı başında oturan en yakın çalışma arkadaşının neden Kırmızı Bülten'le arandığını fevkalade merak ederdi.
Evet Amca'mız, Türkiye'nin 7. Başbakanı sıfatıyla 1992 şubatında ABD'yi ziyaret ettiğinde Çağlar'ı (ingilizce de bilmediği halde) Oval Ofis'e kadar götürmüş, hatta Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin ve o dönemki ABD Büyükelçimiz Nüzhet Kandemir'le birlikte Kuzey Irak sorununun ağırlıkta olduğu bir çalışma yemeğinde de yanı başında oturtarak gerek Türk, gerekse Amerikan heyetini şaşırtmıştı.
Baba Bush, dünkü gazetemizi görseydi, belki ABD'nin yeni Başkanı oğlu Bush'a bu anısını anlatabilirdi!
Şaka bir yana dünkü gazetemizdeki Wanted başlığı, asıl beni geçmişe götürdü ve sizlere gazete arşivleri arasında 2 günlük küçük bir gezinti yaptırmayı uygun buldum. Bana gönderdiğiniz mesajlardan anlıyorum ki, belleklerinizi tazelemek sizin de hoşunuza gidiyor.
İlk gazete küpürü, Çağlar'ın bakan olmadan da maddi sıkıntı içinde olduğunu gösteriyor:
•DEMİREL'İN KASASI DELİNDİ: "DYP lideri Süleyman Demirel'in kasası Bursa milletvekili Cavit Çağlar'ın şirketlerinin sıkıntıda olduğunu gören bankalar, sonunda 50 milyar liraya ulaşan alacaklarını bir ödeme takvimine bağladılar. Alacaklı bankalar arasında Ziraat, Vakıfbank, Pamukbank, Yapı Kredi ve Tütünbank var."
22 Eylül 1988 - Hürriyet
•TEZGAHTARLIKTAN BAKANLIĞA: Gümülcine'den Manisa'ya göçmen olarak gelen, "Sultanhamam ve Mahmutpaşa halk üniversitelerinden mezunum" diye övünen Çağlar, Demirel kabinesinde Devlet Bakanı olduktan sonraki ilk demecinde "Biz dipsiz kuyudan çıkarak buralara geldik. Demirel'e şükran borçluyum" dedi.
24 Kasım 1991 - Günaydın
•ÇAĞLAR'IN DEVLETE BORÇLARI MASADA: Ziraat Bankası'na borcunu ödeyemediği için bu bankayla mahkemelik olan Çağlar, dava sürerken yeni kurulan hükümette Devlet Bakanı oldu. Ve ilk iş olarak bu sorunu çözmek için Ziraat'e yeni tekliflerle gitti."
30 Kasım 1991 - Milliyet
•BEN DE VERGİ KAÇIRDIM: Demirel'in sağ kolu Devlet Bakanı Çağlar, Nuriye Akman'ın sorularını yanıtlarken, "Ticarette belirli bir yere gelinceye kadar kurallara uymuyorsunuz. Verginizi tam vermiyor, bazı yerlerden kaçırıyorsunuz. Aksini söylersek yalan olur. 1980 öncesine kadar ben de buna dahildim," demiş. Buraya kadarı doğru herhalde. Ancak Çağlar'ın aynı söyleşideki "Büyüdükten sonra, hele politikaya soyunduktan sonra her şey yasaldı. Girdimiz - çıktımız resmidir" sözlerine ne demeli?
22 Aralık 1991 - Hürriyet
•ÇAĞLAR'IN ŞİRKETİ DAMPİNGÇİ ÇIKTI: Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda 30'a yakın üst düzey bürokratı istifanın eşiğine getiren pamuk ipliğinde anti damping kararına tepkinin altından, Devlet Bakanı Cavit Çağlar'ın şirketi Nergis Tekstil çıktı. Nergis Tekstil'in 2 milyon 250 bin dolarlık dampingli Pakistan ipliği ithal ettiği belirtilirken, Hazine'nin koyduğu 2 milyar lirayı aşan (yaklaşık 450 bin dolar) yüzde 20'lik anti damping vergisini de ödemediği kaydedildi.
4 Ocak 1992 - Cumhuriyet
•EKONOMİ KARARGAHINA 7 KURMAY: Bu haber, Başbakan Demirel'in kasası Cavit Çağlar'ı Devlet Bakanı yaptıktan 2 ay kadar sonra tüm kamu bankalarını da Çağlar'a bağladığının resmidir.
22 Ocak 1992 - Cumhuriyet
•YILIN PAZARLIĞI: Kamu bankalarından sorumlu Devlet Bakanı Çağlar'ın Ziraat Bankası'na olan 176 milyar liralık borcunu nasıl ödeyeceğine ilişkin görüşmeler, 4.5 ay sürdü. Genel Müdür Coşkun Ulusoy'un yürüttüğü pazarlıklar dizisinden birinde, Bakan Çağlar bizzat bulundu. Sonunda, Çağlar'ın kredi borcunu, 4 yıla yayılan süre içinde ayda 5 milyar liralık taksitlerle ödemesi kabul edildi.
4 Temmuz 1992 - Hürriyet
•ÇAĞLAR'IN BÜYÜK TOKADI: "Devlet Bakanı Cavit Çağlar, kendisine bağlı Ziraat Bankası'na olan 399 milyar lira borcunu, yaptığı pazarlık sonucunda 176 milyara indirerek 223 milyar lira kara geçti. Daha önce koalisyon ortaklarının çabasıyla aynı konudaki meclis araştırmasından kurtulan Çağlar, 1985 yılında Ziraat Bankası'ndan yıllık yüzde 12 faizle 29 milyon dolar kredi almış, ancak geri ödememişti."
8 Temmuz 1992 - Sabah

DEVAMI YARIN