Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Denizcilik kitaplığımız genişliyor. Bu yıl Boat Show’da dört yeni denizcilik kitabı daha literatürümüze eklendi. İkisi denizcilerin serüvenlerini anlatıyor. Biri mekanik, diğeri de sağlık sorunlarıyla ilgili

Boat Show’lar, her geçtiğimiz yıl denizcilik kültürümüzün gelişmesine de büyük katkı sağlıyor. Denizcilik fuarlarında yeni üretilen göz kamaştırıcı yatlar, yeni teknoloji ürünü ekipman ve aksesuarlarla birlikte son yıllarda denizcilik üzerine yayınlanmış kitaplar da artıyor.
Bundan kısa süre öncesine kadar sadece Beyoğlu’ndaki Denizler Kitapevi’nin sahibi Kaptan Turgay Erol’un gayretleri ile Türkiye’de denizcilik literatürüne katkıda bulunan kitaplar basılırdı. Bu yıl düzenlenen Boat Show’da, denizcilik kitaplığımıza, her teknede bulunması gereken dört yeni kitap daha eklendi.
Türkiye Amatör Denizcilik Federasyonu’nun kurulmasıyla (ADF) deniz kitaplığımız gelişmeye başladı. Aylık denizcilik dergisi Naviga da son altı yıldır deniz kitapları yayıncılığına girdi ve deniz kitaplığımızın zenginleşmesine katkı sağladı.
ADF, bu yıl fuarda her tekneye gerekli olan çok faydalı bir çalışma yaptı ve “Tekne Mekaniği Elkitabı”nı yayınladı. Naviga Yayınları ise bu yıl fuar için, “Hayallere Yelken Açtım”, “Denizciler İçin Pratik Sağlık Rehberi”, “Uzun Yol” ve denizcilik dışında gazeteci Beliz Kudat’ın yaşadığı çılgınca bir maceranın hikayesini anlattığı “Yoldan Gönüllü Çıktım” kitaplarını okuyucularla buluşturdu ve denizcilik alanındaki kitap sayısını 18’e çıkardı.

Haberin Devamı

Boat Show’a kitap yağdı...

Alim ve Hattaya Sür’ün, 10 metrelik bir katamaranla gerçekleştirdikleri dünya turu 4.5 yıl sürmüştü. Sür çifti, kitabı bitirdikten sonra yeni bir tur planlıyor.

“Hayallere Yelken Açtım”

Alim ve Hattaya Sür çiftinin, dünya seyahatini anlattığı “Hayallere Yelken Açtım” kitabı, güzel bir üslupla yazılmış bir anı ve rehber kitap... Kitapta, leziz yemeklerini tatma fırsatı bulduğumuz Hattaya Sür’ün yemek tarifleri de yer alıyor.
Bu kitap bir hayalin nasıl gerçekleştiğinin örnek öyküsü olarak özetlenebilir... Daha çocuk yaşlarda iken büyük usta Sadun Boro’nun seyahatinden ilham alarak, yelkenle dünya turu hayalini yıllarca kafasında besleyip, daha sonra bir katamarana kavuşup, eşiyle birlikte hayallerini gerçekleştiren Alim Sür’ün yolculuğu dört buçuk yıl sürmüştü...
Alim Sür kitabındaki felsefeyi anlatırken şunları vurguluyor:
“Önemli olan uzun yolda seyir halidir... Yelkenli tekne, seyahat ederek yeni coğrafyalar keşfetmeyi seven insanlar için en iyi araçtır. Çünkü bir gezi teknesinin hızıyla dünyayı arşınlarken, yakalanan güzellikler çoğalır. En çok merak edilenlerin başında böyle bir seyahatin maliyeti gelir. Nedense tekneyle dünya turu, ‘Varlıklı insanların yapabileceği bir yolculuk!’ olarak yorumlanır. Aksine bu durum tamamen farklıdır. Bugünden geriye şöyle bir baktığımızda, dünya turu yapmış denizcilerin büyük kısmının teknelerinin çok mütevazı, bütçelerinin de kısıtlı olduğunu görürsünüz. Bunların en başında da hepimize ilham kaynağı olan ‘Pupa Yelken’in yazarı Sadun Boro gelir...”
Marmaris’ten yola çıkıp Akdeniz, Atlantik, Panama, Pasifik, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Akdeniz rotasında yaşadıklarını, ada ada, ülke ülke gittiği yerlerin özelliklerini hatta koordinatlarıyla birlikte demir yerlerini okuyucuyla paylaşan bu kitap, yeni gezginler için sanki yardımcı bir pilot veya rehber niteliği de taşıyor...
Tabii kitapta, Hattaya Sür’ün enfes yemek tarifleri de yer alıyor.
Alim Sür’ün kitabının arka kapağında ise büyük denizci Sadun Boro’nun bir tanıtım yazısı yer alıyor.

Haberin Devamı

Boat Show’a kitap yağdı...

Haberin Devamı

Dr. Özgür Deniz Tezcan, hastanedeki çalışmalarından fırsat buldukça, yaz kış demeden denize açılır.

“Denizciler İçin Pratik Sağlık Rehberi”

Denizci, teknesinin her şeyi olmak zorundadır... Gerektiğinde motor tamircisi, boyacısı, elektrikçisi, elektronikçisi...
Ne de olsa denizin ortasında bütün bu sayılanları yapacak birilerini çağırma imkanı kolayca bulunamaz... Buna karşılık yukarıda sıraladığımız bütün bu beceriler zaman içinde deneme yanılma metodu ile öğrenilebilir.
Ancak denizlerde karşı karşıya kalabileceğimiz sağlık sorunları
için böyle bir yöntem söz konusu olamaz...
“Denizciler İçin Pratik Sağlık Rehberi”, teknede herhangi birinin başına gelebilecek çeşitli problemler karşısında neler yapılması gerektiğini gösteren kaynak bir kitap olarak hazırlandı.
Kitabın yazarı Dr. Özgür Deniz Tezcan, mesleki yaşamının büyük bir bölümünü acil servis doktoru olarak geçirmiş ve bu sırada binlerce olayla karşılaşmış biridir. Ayrıca iyi bir yelkenci ve tecrübeli bir denizcidir. Bundan iki yıl kadar önce, Kendisiyle tanıştığımda, kendisine böyle bir kitap hazırlığı önerisinde bulunmuştum. “Zaten yazmaya başlamıştım” dedi. Ben de yayınlanmasında hızlandırıcı oldum. İyi ki de olmuşum.

“Tekne Mekaniği Elkitabı”

Deniz kütüphanemizin eksiklerini tamamlamaya çalışan Amatör Denizcilik Federasyonu Yayınları’nın 15’inci kitabı olan “Tekne Mekaniği Elkitabı” (Dave Gerr /çev. Doğan Çelen) alanında dünyadaki en önemli kitaplardan biri, belki de birincisi.
Dave Gerr, kitapta, belli başlı tüm sistemler için tasarım ve montaj açısından yol gösteriyor, standartlar konusunda ayağı yere basan yorumlar getiriyor. Örneğin pervane somunlarının yüzde 99’unun yanlış takıldığını söylüyor. “Teknelerdeki sistemleri kullanışlı ve doğru hale getirmek için yazılmış ilk rehber kitap” unvanını da taşıyan eser, CNR Avrasya Boat Show’da (15-24 Şubat) ADF standında indirimli olarak 50 liradan satışa sunulacak.

“Uzun Yol”

Bernard Moitessier, 1968-1969 yıllarında hiçbir yere uğramadan, yelkenle tek başına yaptığı bir buçuk dünya turu ile uluslararası üne ulaştı. Yolculuğunun sonunda yayınladığı ve birçok dile çevirilen “Uzun Yol”, dünya amatör denizcilik literatürünün en önemli eserlerinden biri oldu. Kitabı, yine usta bir yelkenci olan Hasan Alî Öndül Türkçeye çevirdi.
Bernard Moitessier, Sunday Times’ın organize ettiği; tek başına, hiçbir yere uğramadan ve yardım almadan ‘Golden Globe’ dünya turu yarışı için Plymouth’dan 22 Ağustos 1968’de yola çıkıp, yarışı galip olarak tamamlamak üzereyken finiş hattına gitmekten vazgeçip Pasifik’e doğru yola devam etmeye karar verdi... Normların dışındaki bu denizci, direncinin sonuna gitmeyi hedefledi.