Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

15 Haziran’da 16. Marmara Yat Rallisi başlıyor... Bu ralli, bir taraftan Marmara limanlarını denizcilere tanıtıyor, diğer taraftan da yeni başlayanların Ege’ye açılmalarını sağlıyor

Ege şahane ama  Marmara’yı da atlamayın

Marmara Yat Rallisi katılımcılarının Ege denizine açılmalarını sağlamayı öngörüyor.

Haziran ayının ilk günlerinde, tekneleri İstanbul’da olanlar Güney’e iniş planları yapar. Yine bu yıl yeni tekne alıp fazla denizcilik tecrübesi olmayan yeni denizciler de Ege’ye inişi planlarken tek başlarına çıkılacak bu seyrin endişesini yaşar.
Her fırsatta yazdığım konulardan biri de denizciliğe yeni başlayanların, önce kendi teknelerinde bilen biri ile bir süre dolaşmaları, daha sonra da grup halinde birkaç tekne denize çıkmalarıdır. Yeni başlayanlar bir aksilikle karşılaştığında, bu toplu gezilerde hemen yanı başındaki bir tekneden yardım bulma olanağına sahiptir. Bu da müthiş bir güven duygusu demektir. O nedenle birlikte geziler, yeni başlayanlar için bulunmaz fırsattır.

Ege şahane ama  Marmara’yı da atlamayın
Mayra 15 Haziran’da
Hemen hemen her yıl okullar kapandıktan sonra düzenlenen Marmara Yat Rallisi (Mayra), bu yıl haziranın 15’inde start alıyor. Marmara Açık Deniz Yat Kulübü tarafından düzenlenen bu rallinin ana amacı Marmara’daki limanları, pek kimsenin uğramadığı balıkçı barınaklarını denizcilere tanıtmak. Bu tür rallilerin bir başka faydası da denizciliğe yeni başlayanların tecrübeli denizcilerle birlikte grup halinde seyir yaparak kendilerine güven duymasını sağlamasıdır.
Ralliye katılanların bir kısmı 1 hafta-10 gün arasında süren ralli sonunda birkaç teknelik küçük gruplar halinde İstanbul’a geri döner, bir kısmı da Çanakkale’den Ege’ye açılıp Güney’e iner.
Marmara Açık Deniz Yat Kulübü (MAYK) tarafından düzenlenen bu rallilere aynı zamanda Amatör Denizcilik Federasyonu Başkanı da olan MAYK Başkanı Teoman Arsay onursal başkanlık yapar. Ralli komodorluğunu da değerli denizci dostumuz Ali Gündüz üstlenir.

Ralli komodoru ne demek?
“Ralli komodorluğu ne demektir?” diye sorarsanız,
en kısa haliyle şöyle tanımlayabilirim: Bu tür gezileri önceden planlar; kimin hangi limanda nereye nasıl yanaşacağını düşünür, hesaplar ve yanaştırır. Ralli başlamadan aylar önce uğranılacak limanlara karayolu ile gider, gezilecek yerleri, toplantıları organize eder, gidilecek yerdeki resmi otorite ve protokol ile ilgilenir, başı sıkışana yardım eder. Esasında en kısa tanım şudur: Ralliye katılan herkesin hem annesi hem babası gibi bir şeydir... Bu işi yapmalarının tek bir nedeni vardır: “Denizcilik birikiminden çok daha fazla insan faydalansın, daha fazla insan denizci olsun...”
Bu tür rallilerde, akşamları bağlanan limanlarda toplu
yemek yenir, sohbetlerde denizcilik üzerine konuşulur. Özellikle yeni başlayanlar,
bu sohbetler esnasında çok faydalı bilgiler öğrenir.
Ege doyumsuz güzelliktedir, ama Marmara’nın da özellikle güneyinde çok güzel limanları vardır. Eğer zaman kısıtlamanız yoksa Ege’ye inerken Marmara’yı hızlı geçmeyip güney kıyılarını dolaşmak keyifli olur. Ralliye katılacak tekne sayısı kısıtlı ama teknenizi güneye indirecekseniz ve denizciliğe yeni başladıysanız, bu ralliye katılmanızı öneririm.

Mayra’nın programı
Mayra’da her yıl farklı limanlar gezilir. Geçtiğimiz yıllarda, Trilye, Kurşunlu, Mürefte, Erdek gibi limanlar ziyaret edilmişti.
Bu yılki programda değişik Marmara limanlarının yanı sıra, Kuzey Ege’de Enez ve Gökçeada da ziyaret edilecek.
Sevgili dostum Mayra Komodoru Ali Gündüz, bu seneki Marmara Yat Rallisi hakkında şu bilgileri verdi:
“Marmara Açıkdeniz Yat Kulübü tarafından düzenlenen Mayra Rallisi’nin 15 Haziran- 23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Mayra’ların 16’ncısı olacak bu ralli diğerlerinden değişik bir rota izleyerek yalnız Marmara limanlarına uğramakla kalmayacak. Bu yıl Gökçeada, Kabatepe ve Enez gibi Kuzey Ege limanlarını da yatçılarımıza tanıtmayı hedefliyoruz. Yatların İstanbul, Pendik Marin Turk marinasında 15 Haziran 2013 tarihinde toplanmasından sonra başlayacak olan rallinin programı: Esenköy, Yakuplu West İstanbul Marina, Bandırma, Marmara adası, Çardak, Kabatepe (Gelibolu gezisi), Enez (Edirne gezisi) ve kapanışın yapılacağı Gökçeada şeklinde 9 gün olarak planlandı. Bu yılki rallimiz, 15 tekneye açık olacak. Ralliye katılmak isteyenlerin kulübümüz ile irtibata geçmeleri gerekiyor.”
Marmara Açıkdeniz Yat Kulübünün internet adresi şöyle: www.mayk.org.tr
Ege şahane ama Marmara’yı da pas geçmeyin... Ralliye katılmasanız bile, Ege’ye inerken eğer vaktiniz varsa, Marmara’nın güney kıyılarını dolaşarak inin.

Haberin Devamı

Ege şahane ama  Marmara’yı da atlamayın

Haberin Devamı

Bu yıl 16’ncısı düzenlenecek olan Marmara Yat Rallisi (MAYRA), 15 Haziran’da Pendik Marina’dan başlıyor, Çanakkale’den dışarı çıkıp, Kuzey Ege’de Enez’e yükselip
23 Haziran’da Gökçeada’da sona eriyor.

Haberin Devamı

HAZİRAN AYI FIRTINA TAKVİMİ

* 3 Haziran Fırtına (2 gün)
* 9 Haziran Fırtına (2 gün)
* 22 Haziran Gündönümü Fırtınası
* 27 Haziran Kızıl Erik Fırtınası