Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumartesi günü (28 Ekim) yayınlanan yazımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla yapılaşma açısından kentlere yapılan ihanetlerin bir kez daha gündeme geldiğini aktardım.

Bu açıdan ihanete uğrayan hem de fazlasıyla uğrayan kentler arasında İzmir’in de olduğunu belirterek, örnekleriyle aktardım.

Konuya devam etmem yönünde çok sayıda mesaj aldım. Edelim o zaman.

***

Özelleştirme Yüksek Kurulu; mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğü adına kayıtlı Bayraklı’daki arsalar için imar plan değişikliği yaptı. Toplam 44 bin 542 metrekare yeşil alandan çıkarılarak Kentsel ve Bölgesel İş Merkezi’ne çevrildi.

Haberin Devamı

Mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı Bornova Kazım Dirik Mahallesi’ndeki parseller için de aynı durum söz konusu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1/25.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda bu bölgeler Büyük Kentsel Yeşil alan olarak tanımlanıyor.

Ama yürürlüğe giren Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarına göre şimdi bu alanlara AVM de dahil her türlü ticari bina yapılabilecek.

Buca’nın İnönü Mahallesi’nde bulunan kamu mülkiyetindeki parseller için de Özelleştirme İdaresi’nce özel bir imar planı yapıldı.

Buradaki yaklaşık 41 bin metrekarelik alan Resmi Tesis Alanı’ndan çıkarılarak, ‘Metropoliten Aktivite Merkezi’ haline getirildi.

Özelleştirme İdaresi ayrıca mülkiyeti kamu şirketlerine ait Halkapınar’daki yaklaşık 64 bin metrekarelik alan için hazırladığı planlar var.

Burası da yapılan imar plan değişikliği ile ‘Merkezi İş Alanı’ olarak işaretlendi.

***

İzmir için yapılan 1/100 binlik imar planlarında 1400 hektar alan imar verildi.

Çeşme ve Alaçatı’nın da aralarında bulunduğu pek çok ilçede Birinci Derece SİT, yeşil alan, ağaçlandırılacak alan ya da tarım alanlarında yapılaşmanın önü açıldı.

Yeni planlarla Çeşme’de getirilen Çevre Düzeni Planı kullanım kararları 09.08.2011 tarih ve 6216 sayılı koruma kurulu kararı ile tespit edilen Doğal SİT Alanı kararları ile tamamen çelişiyor. Çeşme’de Birinci Derece Doğal SİT kapsamında olan 62 hektar alan imara açılarak turizm tercihli konut alanı yapıldı.

Haberin Devamı

Benzer şekilde Çeşme ve Alaçatı’da yeşil ve ağaçlandırılacak alanda kalan toplam 168 hektar alan da imara açıldı.

Çeşme Musallah Mahallesi’nde “Ağaçlandırılacak Alan”, Reisdere Mahallesi’nde “Kentsel ve Bölgesel Yeşil Alan”, Ilıca Mahallesi’nde “Makilik

Fundalık Alan” olan 90 hektarlık bölge yapılaşmaya açıldı.

Alaçatı Mahallesi’nin Batısı’nda kalan 93 hektar alana da yine aynı şekilde imar izni verildi.

Çiğli’de Egekent Mahallesi’nin kuzeyinde “Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan” olarak belirlenen alana, “Kentsel Gelişme Alanı” yapılarak inşaat yapımına olanak sağlandı. Karşıyaka-Doğançay Rekreasyon alanının güneyinde, “Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” da betonlaşmaya açıldı.

Gaziemir merkezinin batısında yaklaşık 200 hektar büyüklüğündeki, “Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak alan” yapılaşmaya açıldı.

Menemen-Emiralem-Göktepe Mahallesi’nde “tarım alanı” olarak belirlenmiş olan aynı zamanda Gediz Nehri taşkın alanında da kalan bölgede yapılaşma izni verildi.

Kemalpaşa Yukarı Kızılca’nın batısında 270 hektarlık, “Doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan” yeni yapılaşmalara açıldı. Yine Kemalpaşa merkezinin kuzeyindeki 90 hektarlık alanda da imar izni verildi.

Haberin Devamı

Kemlapaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin batısında, “orman alanı” ve “doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan” üstelik 1. ve 3. Derece Arkeolojik SİT Alanı içinde kalan 110 hektarlık alan da yapılaşmaya açıldı.

***

Selçuk merkez yerleşim alanındaki Kentsel Gelişme Alanı lekesi doğu yönünde yaklaşık 160 hektar genişletildi. Yani Selçuk’da 160 hektar “Tarım Alanı” alanına imar verildi.

Güzelbahçe-Çelebi Mahallesi’nde bulunan konut yerleşiminin kuzeyi ile otoyol arasında kalan 1981 yılında İmar ve İskan Bakanlığı’nca onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarında, “Korunacak Tarım Alanı” olarak belirlenmiş ve bugüne kadar tarımsal yapısını ve ağaç dokusunu korumuş kentsel sınırlayıcı yeşil kuşak görevini üstlenen alan da yapılaşmaya açıldı.

Urla İçmeler’de de tarım alanlarının imarı “kentsel gelişim alanı” ile değiştirilerek yapılaşmanın önü açıldı.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan çok haklı.

Bütün bu olanların adına “kentlere ihanet” denmez de ne denir?