Sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın bir İzmir ziyareti sırasında eşi Semra Hanım da yanındaymış. Kordon’dan geçerken Semra Hanım, “Burada deniz kıyısına bir otoyol yapılsa ne güzel olur” demiş.
Bu temenniyi emir telakki eden dönemin bürokratları kısa süre sonra İzmir’de en çok tartışılacak konulardan birinin projesine start verdi.
Böylece Kordon Yolu hikayesi de başlamış oldu. O güne kadar bırakın projesini tek bir dosya kağıdına çizili planı bile bulunmayan bir iş için trilyonlarca liralık bir kamu kaynağı harcandı.
En başından beri “yapmayın” diyenler oldu elbette. Ama sözlerini dinletemediler.
Kordon Yolu’nu savunanlar İzmir’in önemli bir sorununu çözeceğini söylüyorlardı.
Ama, başı sonu düşünülmeden plansız, projesiz girişilen bu işin kendisi İzmir için daha büyük bir sorun haline geldi.
Sonuçta da kamunun son derece değerli 50 trilyon liranın üzerindeki bir parası heba olup gitti.
* * *
Şimdilerde benzer bir durum yine yaşanıyor. Yeşildere’yi Bahribaba’ya bağlayacak bir yolun çalışmaları başladı.
Yine plan yok, yine proje yok.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk sınırı yeni yasa ile kuş uçuşu 50 kilometreye kadar uzatıldı. Selçuk’tan bile sorumlu.
Yeşildere’den başlayacak yolun çıkış noktası olan Bahribaba Parkı, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasına 100 metre uzaklıkta.
Fakat bu proje ile ilgili olarak bırakın belediyenin onayını almayı, haber bile verme gereği duymadılar.
İzmir’in ulaşım master planları var. Konu gündeme gelince Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları “Acaba bu yol planlarda var da biz mi görmüyoruz?” diye kendilerin şüpheye düştüler.
Emin olmak için açıp bir kez daha planlara baktılar. Evirip çevirip saatlerce incelediler.
Zinhar böyle bir yol planlarda yoktu.
En büyük şoku ise Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) üyeleri yaşadı.
Planlama ilkelerine aykırı bu girişime karşı nasıl hukuki girişim başlatacaklarını şaşırdılar. Çünkü dava açacakları bir plan bile yoktu ortada.
TMMOB Sözcüsü Ferdan Çiftçi, “Neye dava açacağız. Ortada dava açacağımız bir plan bile yok. Kazma, küreğe mi dava açalım?” diyerek bu trajikomik durumu anlatmaya çalıştı.
* * *
Hal böyleyken, Karayolları İkinci Bölge Müdürü Erol Altun şaka gibi bir açıklama yaptı.
Yeşildere tüneli ile ilgili açılan herhangi bir davanın bulunmadığını, davayı gerektirecek bir durumun da olmadığını söyledi.
Karayolları Bölge Müdürü Altun ayrıca, şu an temel portallarına güçlendirme yapıldığını kısa bir süre sonra tünelin kazılmaya başlanacağını ifade etti.
Anlayacağınız ciddi ciddi planı, projesi olmayan bu tünelin çalışmaları başlıyor.
İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy, “Tarih tekerrürden ibarettir diyorlar. Ders alınsaydı hiç tekerrür eder miydi?” diye sanki İzmir’de bu yaşananları tarif etmiş.
Kordon’daki dolguyu merhum Ahmet Piriştina park haline getirdi. Dünyanın en pahalı parkı oldu ama hiç olmazsa yapılan yanlış bir şekilde düzeltildi.
Şayet yanlıştan dönülmezse Yeşildere tüneli için nasıl bir çözüm bulunur bilemem ama yapılan ne olursa olsun dünyanın en pahalı düzenlemesi olacağı kesin.