Türkiye’de tüm büyük kentlerin en büyük sorunu düzensiz kentleşme ve yeterince sağlam olmayan binalar.
Büyük bölümü birinci derece deprem kuşağında yer alan kentlerimizdeki mevcut yapıların çoğunluğunun ne yazık ki fazla dayanma şansı yok.
Bunun yanında İzmir gibi nüfusu sürekli artan kentlerde yeni konut ihtiyacı her geçen gün daha da artıyor.
Aslında bu konuda ciddi çözümler üretecek TOKİ (Toplu Konut İdaresi) gibi dev bir kurum var.
Büyük projeler üretmiyor da değil. Bu kurum 2003-2011 arası toplam 650 bin konut inşa etmiş. Büyük çoğunluğu da dar gelirliler için.
Ama nedense TOKİ İzmir’i sevmiyor. Bunu da nereden çıkarıyorsun diyebilirsiniz. Hemen söyleyelim rakamlardan.
TOKİ İstanbul’da yaptığı 198 proje ile 115 bin 396 konut üretmiş. Ankara’da ise 186 değişik proje ile 65 bin 275 bin konut yapmış.
Fakat İzmir’de 42 projeyle yalnızca 13 bin 866 konut tamamlamış.
Yani İstanbul’da yaptığı konut sayısı İzmir’den 11, Ankara’da yaptığı ise 6 kat daha fazla.
Nüfusu İzmir’in yarısı kadar olmayan Bursa’da bile 17 bin 214 konut yapmış TOKİ.
* * *
TOKİ’nin elinde İzmir’e yaptığı bu haksızlığı biraz olsun giderecek bir fırsat var aslında.
İzmir’de Hacılarkırı olarak adlandırılan bölgede Maliye Bakanlığı bu kuruma tam 130 dönümlük bir arazi tahsis etti.
Söz konusu arazide dar ve orta gelirli vatandaşlar için 15 bine yakın yeni konut üretmek mümkündü.
TOKİ kendi imar planlarını kendisi yaptığı için bu konuda hiçbir sorunu zaten yok.
Yani un, şeker, yağ her şey vardı. Ama TOKİ helva yapmayı tercih etmedi. Yani burada konut yapmak yerine söz konusu araziyi satışa çıkardı; iyi mi?
İzmir’de yüz binlerce dar gelirli yurttaş ucuz konutu beklerken çok önemli bir fırsat elden gidiyor.
Sanki TOKİ’nin görevi emlakçılık. Maliye Bakanlığı’ndan aldığı araziye ne diye konut yapmaz ben hiç anlamadım.
TOKİ’ye birilerinin asıl görevinin İzmir’de de ucuz konut yapmak olduğunu hatırlatması gerekiyor.
Ama bakalım kim hatırlatacak?
* * *
Konuyu abarttığımı düşünenler için aşağıdaki tabloyu veriyorum. Nüfusu İzmir’in yarısı kadar bile olmayan kentlerde TOKİ’nin ne kadar konut inşa ettiğine bakın. Sonra da benim haksızlık edip etmediğime siz karar verin.