Nagehan Alçı

Nagehan Alçı

nagehan.alci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kampala, Uganda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uganda, Kenya ve Somali’yi kapsayan 3 günlük Doğu Afrika turu bir çok açıdan çok önemliydi. Türkiye son yıllarda, cumhuriyetin kuruluşundan beri sırtını döndüğü coğrafyalara açılmayı bir politika haline getirdi. Kuzey Afrika ayrı bir yere sahip zira tarihsel, dinsel ve kültürel bağlar var ancak ötesi uzun yıllar kapalı kutu oldu Ankara için. Şimdi ise art arda yakınlaşma adımları atılıyor. Uganda ve Kenya ziyaretleri özellikle ekonomik açıdan anlamlıydı. Pazar olarak Türkiye için büyük değil ancak gelişmeye çok müsait.

5,5 saatlik uçuşun ardından Salı gecesi saat 23’ü gösterirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet ile birlikte Uganda’nın eski başkenti Entebbe’ye indik. Herkeste ortak bir endişe vardı: Sivrisinek! Kapılar açılmadan biz gazeteci milletinin hali görülmeye değerdi. Herkes dağıtılan fısfısları çıkarmış, kollara, kafalara sıkıyor, gaz bulutundan göz gözü görmüyor.

O bulutun içinde güçlükle ilerleyip bize ayrılan minibüse kendimizi attık ve başkent Kampala’ya doğru yola çıktık. Ama ne yol! Tek şeridin zor geçeceği mesafeyi gidiş geliş yapmışlar ve şoför üzerimize gelen arabalardan hiç etkilenmeden ilerliyor… 1 saat boyunca yüzlerce bar, gece kulübü, bilumum barakadan bozma açık dükkan ile belki 15 Shell ve Total benzin istasyonunun önünden geçtik. Sanki bir ülke gece yollara dökülmüş gibiydi.

Bu canlı manzara Kampala seyahati boyunca hiç değişmedi. Sokaklar insan ve araba seli. 5 milyonluk nüfus sanki mütemadiyen hareket halinde. Güçlükle ilerleniyor. Fakirlik insanın yüreğini burkuyor. Uganda’da bir çok kabile var. Kabileleri memnun etmek için de bir o kadar bakanlık. Tam 68 ayrı bakanlık kurulmuş, hepsi neye bakıyor derseniz o bir muamma.

Uganda, nüfusunun yüzde 12-13’ü Müslüman bir ülke. 12 000 camii ve 2000 İslami okul var. İslam dostu bir ülke olarak biliniyor. Zaten Uganda deyince akla ilk gelen diktatör İdi Amin Müslüman’dı. Şimdiki lider Museveni Ulusal Direniş Ordusu’nun lideri, yani örgüt liderliğinden geliyor. Ulusal Direniş Ordusu İdi Amin’i devirerek Obote’yi yeniden getirdi. Daha sonra ise başa kendi geçti.

Uganda’da temel gelir safari turizmi ama o da çok kısıtlı. Esasen uluslararası yardımlarla ayakta duruyor ülke. Devlet ekonomisinin yüzde 40-60’ı bu yardımlar üzerine oturuyor. Arabalarda egzoz kontrolü olmadığı için hava berbat. Bir günde bile epey yordu bizi Kampala. Nairobi’ye doğru havalanırken yüreğim o zor şartların içine doğan güleryüzlü Ugandalılar’da kaldı…

Safaride aslan peşinde

İdi Amin’in vahşi topraklarında


Nairobi, Kenya

Haberin Devamı

Kenya’nın başkenti Nairobi’de ise kentten ziyade doğayı görmemiz tavsiye edildi. Safari, aslan, kaplan denince bir grup gazeteci arkadaş 3 saatlik uykunun ardından sabah 6’da Nairobi Ulusal Parkı’na gitmek için lobide hazır bekliyorduk. Tam yola koyulurken bir baktık Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu. Spor kıyafetlerini giymiş otelden çıkıyor. Onu da safariye gelmeye ikna etmeye çalıştık ama olmadı. Bence ya golfe ya da koşmaya gidiyordu.
Safariye büyük umutlarla başladık. İlk etapta bir ağaç üzerine tünemiş maymunları görünce ‘tamam şansımız yaver gidecek’ dedik. Bir süre gitti de… Birkaç zürafa, gergedan ve manda sürüsü gördük. Sonra… Sonrasında pek bir şey yok! Aslanlar o gün biraz yorgunlarmış diyelim…
Bu arada Nairobi’den de bahsetmesem olmaz. Nairobi Kampala’dan gelişmişlik olarak en az 5 gömlek yukarıda. Yollar çok daha düzgün, trafik burada da berbat ama en azından bir altyapıdan bahsedilebilir. İstanbul (Erkek) Lisesi’nden arkadaşım Cenk Terzioğlu Nairobi’de yaşıyor. Burada bir yatak fabrikası var. Ortağı Adnan Merdin ile birlikte bana Kenya’daki fırsatları ve ülkenin gelişme potansiyelini anlattılar.

Cumhurbaşkanı’nın sağlık sırrı ne?

Dün uçakta yaptığım araştırmaların sonucunda Cumhurbaşkanının yemek zevki ile ilgili bulduğum bilgileri sizinle paylaşmıştım. Yalnızca yemek değil, sağlıklı yaşamla ilgili de ne yaptığını merak ediyordum.
Öyle ya, biz birkaç günlük gezilerde üstelik sadece onu takip ederek pert oluyoruz, o bu tempoya nasıl dayanıyor, enerjisini nasıl bu kadar yüksek tutuyor?
Öğrendiğim kadarıyla düzenli beslenmenin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenli spor da yapıyor. Futbol, basketbol ve yürüyüş. Bir de her akşam bir kase ceviz ile bir kase yaban mersini yiyor. Ceviz kısmı tamam da yaban mersinini ben de deneyip, sonucu size en kısa zamanda bildireceğim…