Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Colette”, ünlü Fransız yazarın gençlik dönemini merkeze alırken, güçlü bir kadının portresini, yan yollara sapmadan, hayranlık ve sadakatle çiziyor.

Ünlü Fransız yazar Colette’in filmlere sığması zor bir hayatı var. Bu benzersiz, kadınların geri planda olduğu bir dönemde kendisi olabilmeyi mücadeleyle elde etmiş kadının gençlik dönemi “Colette”in odağında.

Keira Knightley’nin canlandırdığı Sidonie-Gabrielle Colette, taşrada büyüyüp Willy adlı yazarla evlenince Paris’e yerleşir. Eşi Willy’nin imzasıyla “Claudine à l’école” adlı kitabı yayınlar. Claude, 19. yüzyıl sonu Fransa’sında modern kadının modeline dönüşürken Colette, hem kendi imzasına kavuşmanın hem de cinsel kimliğini yaşamanın mücadelesini verir.

Haberin Devamı

“Still Alice”in ortak yönetmenlerinden Wash Westmoreland’in imzasını taşıyan film, yaratıcı bir sinema diline sahip değil. Ancak bütün odağı, az rastlanan bir biyografinin öznesinin hakkını vermek. Knightley’nin özenli bir performansı, klasik dönem filmi kalıplarını başarıyla takip etmesiyle bunu başarıyor. “Colette”, güçlü bir kadının portresini, yan yollara sapmadan, hayranlık ve sadakatle çiziyor.

Benzersiz bir kadının portresi

“Colette”

Yön.: Wash Westmoreland
Oyn.: Keira Knightley (Colette), Fiona Shaw (Sido), Dominic West (Willy), Robert
Pugh (Jules)
Sen.: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz
Gör.: Giles Nuttgens
Müz.: Thomas Adès

Haftanın diğerleri

- Ünlü Fransız aktör Daniel Auteuil’ün yönetmenliğini ve başrollerinden birini üstlendiği “Amoureux de ma femme / Arkadaşımın Aşkı”, arkadaşının yeni sevgilisine duygular beslemeye başlayan bir adamı konu alan bir romantik komedi. Diğer önemli rollerde Sandrine Kiberlain, Adriana Ugarte ve Gérard Depardieu var.
- “Astronot Willy: Macera Gezegeni / Terra Willy: Planète inconnue”, Eric Tosti’nin yönettiği çocuklara yönelik bir animasyon.
- M. Hakan Kurşun’un yönettiği “Yuvaya Dönüş”, romantik bir dram. Haftanın diğer yerli filmi İlker Tunçay’ın yönettiği korku türündeki “Cin Deresi Müsfer”.
- Sylvester Stallone’un başrolünde yer aldığı “Kaçış Planı” serisinin üçüncü filmi “Kaçış Planı 3 / Escape Plan: The Extractors”, John Herzfeld’in imzasını taşıyor. Aksiyon türündeki filmde, güvenlik uzmanı Ray Breslin Hong Konglu bir iş insanın kaçırılan çocuğunu kurtarmaya çalışıyor.
- Bart Layton’ın yönettiği “American Animals / Amerikan Soygunu”, dört üniversite öğrencisinin paha biçilmez kitaplar çalma planını konu alıyor. Film, gerçek bir olaydan yola çıkıyor.
- Rec Revan’ın yönettiği Azerbaycan yapımı korku filmi “Aporia / Kıyamet Deneyi”, silahlı bir grup tarafından esir alınan kasaba sakinleri hakkında.

Haberin Devamı

Kasırga ve timsahlar

2003 yılında “Haute Tension”la korku türünü sevenlerin takip listelerine giren Fransız yönetmen Alexandre Aja, “The Hills Have Eyes” (2006) ve “Piranha 3D”nin aralarında olduğu yapımlarla, B tipi filmlere göz kırpan korkular yönetti. Yeni filmi “Crawl / Tehlikeli Sular”da benzer bir izleği takip ediyor. Film, şiddetli bir kasırganın ortasında babasını bulmaya çalışan genç yüzücü Haley’nin hikayesi. Kasırga yetmiyormuş gibi bir de serbest kalan timsahlara yem olmamaya çalışan Haley ve babasını takip ediyoruz. Başrollerini Kaya Scodelario ve Barry Pepper’ın paylaştığı film, nefes nefese takip edilen bir yapım ve B tipi korku sevenlere hitap ediyor.

Haberin Devamı

Benzersiz bir kadının portresi

Bu modern klasik, perdede izlenmeli

Jim Jarmusch’un 1995 yapımı sevilen filmi “Dead Man”, vizyona giriyor. Amerikan Bağımsız Sineması’nın önde gelen yönetmeni, başrolünde Johnny Depp’in yer aldığı filminde western türüne görülmesi elzem bir yaklaşım getiriyor. Müziklerinde Neil Young’ın imzası olan film, birini öldürüp yaranan William Blake adlı ana karakterin ölüme hazırlanma sürecini konu alıyor. Bu siyah beyaz modern klasik, perdede izlenmesi gereken yapımlar arasında.