Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2 Ekim’de başlayacak Antalya Altın Portakal Film Festivali, özellikle ulusal yarışmasında yer alan, dünya prömiyerlerini önemli uluslararası festivallerde yapmış yapımlarla merak uyandırıyor.

Geçen yıl özellikle ulusal yarışmasıyla Türkiye sinemasının  gündeminde yer alan Antalya Film Festivali, 29 Ekim’de 58. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Bu yıl da programda ulusal yarışma heyecanı öne çıkıyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek festivalin ulusal yarışmasında bu yıl 10 film var. Bu 10 film arasında uluslararası festivallerden ödülle dönen yapımlara bir göz atalım. Ferit Karahan’ın yönettiği “Okul Tıraşı”, bu yılki Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde gösterildiğinden beri kendisinden söz ettiren bir yapım. Bir yatılı okulda hastalanan bir çocuğun hikâyesini ona yardım etmeye çalışan arkadaşı üzerinden anlatan film, disiplin ve baskı mekanizmalarını insani bakışını kaybetmeden işliyor. Film, Berlin’den FIPRESCI Ödülü ile döndüğünden beri birçok uluslararası festivalden ödüller kazanmaya devam etti ve Altın Portakal’da Türkiye galasını yapacak. Geçen hafta Toronto Film Festivali’nden FIPRESCI Ödülü ile dönen Emre Kayış’ın yönettiği “Anadolu Leoparı” da Türkiye’de ilk kez Altın Portakal’da gösterilecek. Başrolünde Uğur Polat’ın yer aldığı film, kapanan bir hayvanat bahçesinden bir Anadolu leoparı kurtarmaya çalışan bir hayvanat bahçesi müdürünün hikâyesini konu alıyor.

Haberin Devamı

Antalya’da festival zamanı

Selman Nacar’ın yönettiği “İki Şafak Arasında” da dünya prömiyerini Avrupa’nın önemli festivallerinden San Sebastian’da yapan bir ilk film. Film, bir aile şirketinde yaşanan iş kazası ve aile ferdi Kadir üzerinde yarattığı etkiyi merkeze alıyor.

Bağlılık üçlemesinin “Aslı”dan sonraki ikinci halkası “Bağlılık Hasan”ı Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yapan Semih Kaplanoğlu, bu filmi Türkiye’de Altın Portakal’da izleyiciyle buluşturacak. Film, çiftçilik yapan Hasan’ın ikilemlerini konu alıyor.

En son “Gözümün Nuru” adlı filme imza atan Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun yeni filmi “Birlikte Öleceğiz” de yarışmanın merakla beklenen filmlerinden bir diğeri. Yarışmada Türkiye sinemasının usta yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu’nun kendi alegorik romanından uyarladığı “Kerr” de festivalin ulusal yarışmasında öne çıkan diğer bir film.

Haberin Devamı

Festivalde ayrıca Necip Çağhan Özdemir’in “Bembeyaz”, Ali Tansu Turhan’ın “Diyalog”, Cemil Ağacıkoğlu’nun “Kafes”i de yarışacak.

Antalya’da festival zamanı

Bu yıl bu 10 filmi değerlendirecek jüriye yönetmen, yapımcı ve akademisyen Emin Alper’in başkanlık yapacak. Jüride ayrıca görüntü yönetmeni Ahmet Sesigürgil, yazar-senarist Ayfer Tunç, müzisyen Gaye Su Akyol, oyuncu Hazal Kaya, oyuncu Muhammet Uzuner ile yönetmen Senem Tüzen’den oluşuyor.

Ulusal belgesel ve kısa film yarışmanın da yapılacak festivalin uluslararası yarışmasında öne çıkan filmlerden biri “Selfish Giant”ın yönetmeni Clio Barnard’ın bu yıl Cannes’da gösterilen yeni filmi “Ali & Ava”. Film, birbirlerinden çok farklı etnik kökenlerden gelen iki İngiliz’in ilişkilerini yürütme çabasını konu alıyor. Yarışmada Cannes’dan aşina gelebilecek diğer bir film ise gençlerin gözünden bir İtalya portresi çizen; aralarında Pietro Marcello, Francesco Munzi ve Alice Rohrwacher’in de olduğu çok yönetmenli “Geleceğimiz ne olacak?” sorusunun üstüne giden “Futura”. Bu sene Berlin Film Festivali’nde Generation 14plus jürisinin En İyi Film seçtiği İsviçre yapımı “La Mif” de uluslararası yarışmada yer alacak.

Haberin Devamı

Antalya’da festival zamanı

Antalya’da festival zamanı