Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

John, onun çocukken canlanan oyuncak ayısı Ted ve sabırla John’un olgunlaşmasını isteyen sevgilisinin hikayesini konu alan bir film karşımızdaki

“Ayı Teddy / Ted”
Yön.: Seth MacFarlane Oyn.: Mark Wahlberg (John Bennett), Mila Kunis (Lori Collins), Seth MacFarlane (Ted), Joel McHale (Rex), Giovanni Ribisi (Donny) Sen.: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild Gör.: Michael Barrett Müz.: Walter Murphy

Popüler televizyon dizisi “Family Guy”ın yaratıcısı Seth MacFarlane’in sinema projesi “Ayı Teddy”, yalnız bir çocuk olan John’un sevdiği oyuncak ayısı Ted’in canlanmasını dilemesi ile başlıyor. Ted canlanıp John’un en yakın arkadaşı ve popüler bir sima oluyor. Aradan yıllar geçiyor; 30’lu yaşlarına gelen John ile Ted’in yakın arkadaşlığı sürüyor. John’un uzun süreli sevgilisi ve ‘hayatının aşkı’ Lori, Ted’le sürekli ot içen, işine karşı sorumsuz John’dan olgunlaşmasını bekliyor.

Haberin Devamı

John, Hollywood komedilerinin son dönem popüler karakterlerinden ‘çocuk erkek’ kalıbının klasik bir örneği. Bu iyi niyetli ancak büyümek istemeyen erkeklerin, genellikle onları sorumsuzluğa iten yakın erkek arkadaşı olurdu. Bu filmde, ayı Ted bu görevi yerine getiriyor. Lori ise sabırlı ve anlayışlı kız arkadaştan beklenecek gibi davranıyor. Açıkçası “Ayı Teddy”de MacFarlane, tarz filmlerin sınırlarını zorlamak yerine klasik formülü uygulamaya odaklanmış. Bu durum da filmi, ‘çocuk erkek’lerden henüz sıkılmamış, onların abuk sabuk davranışlarını kabul etmek zorunda bırakılan sevgililerinden fenalık geçirmemiş izleyicilere hitap eder hale getiriyor. n

“Tehlikeli Takip”

Polislerin yanındayız!
Tehlikeli Takip / End of Watch”daki ana karakterler, Los Angeles’ta çalışan genç polis memurları Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) ve Mike Zavala (Michael Pena)... Belalı bir mahallede rutin işler yapan, birbirleriyle çok iyi anlaşan bu iki memur, yanlışlıkla Meksikalı bir uyuşturucu çetesinin işlerine bulaşır. Yönetmen David Ayer’in önceki filmlerinde olduğu gibi burada da suç dünyasına yaklaşımı karanlık. Bu karanlık ve boğucu bakışı “Tehlikeli Takip”te de devam ediyor. Ancak bu filmdeki fark, filmin Los Angeles polis departmanının sponsorluğunda çekilmiş gibi gözükmesi. Polislerin gündelik yaşamlarının detayları ve aralarındaki geyik muhabbetlerinin bolluğu da filme katkı sağlamıyor.

Haberin Devamı

“Vur ve Kaç”

Komedi-aksiyon
David Palmer ve Dax Shepard’ın yönettiği aksiyon komedi türündeki “Vur ve Kaç / Hit & Run”ın başrollerinde Dax Shepard, Kristen Bell ve Bradley Cooper bulunuyor.
Banka soygunlarında arabayı kullanan Charlie’nin kız arkadaşını Los Angeles’a götürmesi gerekir. Ancak peşlerine Charlie’nin soygunlardaki eski ekibi takılınca başları belaya girer. Yurtdışındaki eleştirmenlerin bazıları filmi beğenirken bazıları eğlenceli bulmadı.

“Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali”

Sabahattin Ali belgeseli
Yönetmenliğini Metin Avdaç’ın üstlendiği belgesel “Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali”, ünlü edebiyatçının yaşam öyküsünü konu alıyor. Çekimleri Almanya, Bulgaristan ve Türkiye’de yapılan film, ilk gösterimini Sabahattin Ali’nin 64. ölüm yıl dönümünde, 2 Nisan’da Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’ndaki galada yapmıştı.

Haberin Devamı

“Araf”

Venedik’ten vizyona
Yeşim Ustaoğlu’nun dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde yapan ve Adana’da Altın Koza için yarışan yeni filmi “Araf”, Karabük’te otoyol kenarındaki bir mola yerinin restoranında çalışan Zehra’ya (Neslihan Atagül) odaklanıyor. Onunla aynı yerde çalışan, en büyük hayali televizyonda takip ettiği bir yarışma programına katılmak olan Olgun (Barış Hacıhasan) ise Zehra’dan hoşlanıyor. Ancak Zehra, önce mola yerinde sonra da bir arkadaş düğününde karşılaştığı kamyon şoförüne (Özcan Deniz) âşık oluyor.
“Araf”, Ustaoğlu’nun yönetmenlikteki gücünün atmosferden, oyuncu performanslarının sonuna kadar hissedildiği sağlam bir başlangıç bölümüyle açılıyor. Ancak film, Zehra’nın ‘sorunu’ ile birlikte finale ilerlerken yan karakterler filmden siliniyor ve filmin ton ve anlatım tutarlılığı bozuluyor.

“Aşkın Ömrü 3 Yıldır”

Yazarı tarafından yönetildi
99 Francs” adlı romanı sinemaya uyarlanan Fransız yazar Frèdèric Beigbeder’in yeni bir uyarlaması daha gündeme giriyor: “Aşkın Ömrü 3 Yıldır / L’amour dure trois ans”. Ancak bu kez yönetmen koltuğundaki isim bizzat yazarın kendisi. Başrollerinde Gaspard Proust, Louise Bourgoin ve Joey Starr’ın bulunduğu film, karısı tarafından terk edilen bir yazarın aşk üzerine bir kitap yazmaya karar vermesiyle başlıyor. Ancak karşısına beklenmedik bir ilişki ihtimali çıkıyor.