Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2014 yapımı “Kingsman: Gizli Servis”in devam filmi “Kingsman: Altın Çember” ilkinin gerisinde kalsa da eğlenceli bir seyirlik.

2014 yılının en güzel ticari sinema sürprizlerinden biri Matthew Vaughn’un imzasını taşıyan “Kingsman: Gizli Servis”ti. İngiliz işi ajan aksiyonu, mizah anlayışı ve yapım değerleriyle beklenenin üzerinde ve haklı bir ilgi gördü. Elbette, devam filmi gecikmedi. “Kingsman: Altın Çember / Kingsman: The Golden Circle” adlı devam filmi yoluna aynı kadroya Jeff Bridges, Channing Tatum ve Julianne Moore’un olduğu yeni isimler katarak devam ediyor.

Haberin Devamı

Filmde, gizli İngiliz casusluk teşkilatı Kingsman saldırıya uğrar. Kurtulan Eggsy ve Merlin, ABD’deki benzer örgüt Statesman’a başvurur. Ortak düşmanları güç sahibi olmak isteyen bir uyuşturucu karteli ve onun lideri Poppy Adams’tır. ABD kolu Statesman’ın eklenmesiyle İngiliz centilmenlerinden rol çalınması, İngiliz işi seriyi Amerikanlaştırıyor. Bu durum bir yana film ilkinin metninde sevilen özellikleri; mizahı ve aksiyonu taşıyor. Stilize aksiyon anlarıyla öncülünü aratmıyor. Ancak ilkinin bütünlüğünü barındırmıyor. Yine de “Kingsman: Altın Çember”in çoğu seride olduğu gibi ilkinin gerisinde kalması filmin eğlenceli bir seyirlik olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Dünya centilmenlere emanet

“Kingsman: Altın
Çember / Kingsman:
The Golden Circle”

Yön.: Matthew Vaughn Oyn.: Taron Egerton (Eggsy), Edward Holcroft (Charlie), Colin Firth (Harry Hart), Channing Tatum (Tequila), Halle Berry (Ginger), Elton John (Elton John), Jeff Bridges (Champ), Pedro Pascal (Whiskey), Julianne Moore (Poppy Adams)

Sen.: Jane Goldman, Matthew Vaughn Gör.: George Richmond Müz.: Henry Jackman, Matthew Margeson

Farhadi keşfi fırsatı

“Bir Ayrılık”, “Geçmiş” ve en son “Satıcı”yla İran sinemasının yakın döneminin en önemli yönetmenine dönüşen Asghar Farhadi’nin çıkış yaptığı film 2009 yapımı “Elly Hakkında / Darbareye Elly”ydi. Bu film, şimdi Türkiye’de gösterim şansı buluyor.

Dünya centilmenlere emanet


Bir arkadaş gezisinde bir kadının kaybolması üzerinden gelişen olayları konu alan film, Farhadi’nin senaryo yazmadaki yeteneği, filmlerinin diyaloglu ritim duygusu gibi onu dünyanın en önemli yönetmenlerinden birine dönüştüren özelliklerini sergilediği bir yapım. Dolayısıyla onun ilk döneminden bu keşif, sinemaya meraklılarının ilgisini sonuna kadar hak ediyor.

Haberin Devamı

Berlin’den ödüllü

Polonya sinemasının tecrübeli yönetmenlerinden Agnieszka Holland’ın Kasia Adamik’le birlikte yönettiği “İz / Pokot”, bu yıl yarıştığı Berlin Film Festivali’nden Alfred Bauer Ödülü’yle dönmüştü.

Dünya centilmenlere emanet


Film, köpekleri ortadan kaybolan yaşlı bir kadının yaşadığı sınır kasabasındaki cinayetlerle başlayan bir süreci konu alıyor. Filmde Holland pozisyonunu; hayvanlardan, doğadan ve kadınlardan yana alıyor. Sinemasal anlar yakalanmış olsa da filmin kör kör gözüm parmağına senaryosu izleyiciye alan açmıyor.

Haftanın diğerleri

- Sermiyan Midyat’ın yönettiği ve başrollerini Nikki Leigh ile Ayça Damgacı’yla paylaştığı “Ay Lav Yu Tuu”, 2010 yapımı “Ay Lav Yu”nun devam filmi.

- Yönetmenliğini Hakan Şahin’in üstlendiği “Atçalı Kel Mahmut”un başrollerini Gökhan Keser ve Cemal Hünal paylaşıyor. Film, Osmanlı zamanında II. Mahmut döneminde geçiyor ve Ege’de bir efenin hikâyesini konu alıyor.

- ABD yapımı korku filmi “Kaçış Odası / Escape Room”, Will Wernick’in yönetmen koltuğunda oturduğu bir film. Konusu ise bir grup arkadaşın bir kaçış odası oyununda yaşadıkları dehşet.

Haberin Devamı

Dünya centilmenlere emanet