Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Felaket filmi 1996 yapımı “Kurtuluş Günü / Independence Day” uzaylıların saldırısına uğrayan dünyanın ve insanoğlunun yaşam savaşı vermesi üzerineydi. 1990’ların gişede başarılı ve popüler kültürde bilindik filmlerinden biri haline de geldi. Şimdi ilk filmin arkasındaki ekip yönetmen Roland Emmerich ve filmin oyuncu kadrosunun bir bölümü devam filmini sunuyor.

İlk felaketin üzerinden 20 yıl geçmiş, barış içinde yaşayan insanlar uzaylıların teknolojisini savunma sistemi kurmak için kullanmıştır. Ancak işler beklendiği gibi gitmez ve dünya bir kez daha sömürücü ve yıkıcı bir uzaylı istilasına karşı direnmek zorunda kalır.
3D seçeneğiyle gösterime giren film çok karakter ve olayların kopuk kopuk ilerlediği bir yapıyı takip ediyor. Elbette işgal anında hikayeler birbirine bağlansa da film; yeni dünyayı ve karakterleri tanıttığı bölüm vesilesiyle biraz geç açılıyor. Ancak Emmerich ve ekibi görsel tasarım ve efekt kullanımıyla izleyicinin dikkatini toplamakta zorlanmıyorlar. Sonuç itibariyle film, ilkinin izinden sadakatle giden felaket filmi izleğiyle bilim kurguyu birleştiren, bu türlerin sevenlerine bekledikleri kaçış sineması deneyimini yaşatmakta zorlanmayacak bir yapım.

Haberin Devamı

Dünya yeni bir istilaya hazır mı

“Kurtuluş Günü: Yeni Tehdit / Independence Day: Resurgence”
Yön.: Roland Emmerich Oyn.: Liam Hemsworth (Jake Morrison), Jeff Goldblum (David Levinson), Jessie T. Usher (Dylan Hiller), Bill Pullman (Başkan Whitmore), Maika Monroe (Patricia Whitmore) Sen.: Nicolas Wright, James A. Woods, Dean Devlin, Roland Emmerich, James Vanderbilt Gör.: Markus Förderer Müz.: Harald Kloser, Thomas Wanker

Bilindik romantik komedilerden değil

Dünya yeni bir istilaya hazır mı

2009 yapımı “The Private Lives of Pippa Lee”den sonra sinemaya ara veren Rebecca Miller, “Kördüğüm / Maggie’s Plan” adlı romantik komediyle dönüyor. New York’ta geçen film eş bulmadan çocuk yapmaya karar veren Maggie’nin (Greta Gerwig), aynı üniversitede çalışan antropolog John’a (Ethan Hawke) âşık olmasından sonra planlarının suya düşmesi üzerine. Bu noktaya kadar standart bir romantik komediyi andıran film ikinci yarısıyla ABD yapımı romantik komedi kalıplarına meydan okuyor. Kadının bağımsızlığı, hayatı kontrol etme çabası üzerine temalarını eğlenceli ve hafif bir senaryo, düzgün bir yönetmenlik ve karakterlere uygun oyuncu seçimleriyle alttan alta işliyor.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

Dünya yeni bir istilaya hazır mı

- Paolo Sorrentino’nun yönettiği Oscarlı “Muhteşem Güzellik”in yönetmen asistanı Piero Messina’nın ilk filmi “L’attesa / Bekleyiş” adını taşıyor. Sicilya’da geçen film, genç oğlunun ölümünü onu ziyarete gelen kız arkadaşına söyleyemeyen bir annenin dramı hakkında. Filmin başrollerinde yaslı anne rolündeki Juliette Binoche ve olayları çözmeye çalışan kız arkadaş rolünde Lou de Laage izleyiciyi kendilerine bağlıyor. Ancak performanslar dışında film, psikolojik derinliklerine inemediği gibi inandırıcı da olamıyor. Film, geçen yıl Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışmış ancak yarışmadan eli boş dönmüştü.

- 2014 yapımı “Teenage Mutant Ninja Turtles”ın devam filmi “Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinden / Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows” adını taşıyor. Dave Green’in yönettiği film, Ninja Kaplumbağalar’ın kötülerle savaşması üzerine.

- “İnanç Odası” filminin yönetmeni Serdar Gözelekli’nin yeni filmi “Muna”, Gazze’de ailesini kaybeden küçük bir kız çocuğunun yaşadığı dram üzerine. Film, geçen yılki Antalya Film Festivali’nde yarışmıştı.

- Meksika ve ABD yapımı animasyon “El Americano: The Movie / Süper Papağan Filmi”, çocuklara hitap ediyor. n