Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ridley Scott’ın 1970’lerde geçen suç gerilimi “Dünyanın Bütün Parası/All the Money in the World”, gerçek bir hikayeye dayanıyor. İtalyan mafyasına mensup bir grup suçlu dünyanın en zengin adamı J. Paul Getty’nin 16 yaşındaki torununu kaçırır. Çocuğun annesi Gail, Getty’den fidye ödemesini ister. Ancak Getty, bunun aile üyelerinden başkalarının da kaçırılmasına yol açacağını söyleyerek reddeder. Para ödenmedikçe suçluların planları da işlemez ve gerilim artar.

Gerçek hikayeden suç gerilimi

Film öncelikle gündeme J. Paul Getty’i canlandıran Kevin Spacey’nin taciz suçlamalarının ardından oyuncu kadrosundan çıkarılmasıyla geldi. Filmin gösterimi ertelendi, Oscar kampanyası askıya alındı. Spacey’nin sahneleri çekilmiş olduğu için aynı sahneler Christopher Plummer’la yeniden çekildi. Filmin en çok övgü alan yönlerinden birinin Plummer’ın Oscar adaylığı kazanan performansı olduğunu da belirtelim.

Haberin Devamı

Filmin aldığı ilk eleştiriler, tür sinemasının en etkin yönetmenlerinden Ridley Scott’ın son dakikadaki bu önemli değişikliğe rağmen başarıyla işleyen bir suç gerilimine imza attığını vurguluyor.

“Dünyanın Bütün Parası / All the Money In the World”

Yön.: Ridley Scott

Oyn.: Michelle Williams (Gail Harris), Christopher Plummer (J. Paul Getty), Mark Wahlberg (Fletcher Chase), Romain Duris (Cinquanta), Timothy Hutton (Oswald Hinge)

Sen.: David Scarpa

Gör.: Dariusz Wolski

Müz.: Daniel Pemberton

Gerçek hikayeden suç gerilimi

İtalya’da bir yaz

İtalyan yönetmen Luca Guadagnino, “Beni Adınla Çağır / Call Me By Your Name”le yılın en çok konuşulan filmlerinden birine imza attı. Senaryosu André Aciman’ın aynı adlı kitabından usta sinemacı James Ivory tarafından uyarlanan film,1983 yazında İtalya kırsalında geçiyor. 17 yaşındaki Elio ile onlara misafir gelen doktora öğrencisi Oliver arasında başlayan aşkı konu alan “Beni Adınla Çağır”, En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Timothée Chalamet), En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Orijinal Şarkı dallarında Oscar adayı oldu.

Haftanın diğerleri

- Cannes Film Festivali’nin Yönetmenlerin 15 Günü bölümünde gösterildikten sonra yılın en çok takdir toplayan bağımsızlarından “The Florida Project”, Willem Dafoe’ya En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı kazandırdı. “Tangerine”le dikkat çeken Sean Baker’ın imzasını taşıyan film, Walt Disney World’ün yakınlarında fakirlik içinde yaşayan altı yaşında bir çocuğu konu alıyor.

Haberin Devamı

- ABD yapımı, Bruce Macdonald, Gabriel Sabloff’ın yönettiği “Samson”, Eski Ahit’in kahramanlarından Samson’ın hikayesini izleyiciye sunuyor ve genç bir adamın halkının özgürlüğü için verdiği mücadeleye odaklanıyor.

- İngiltere yapımı animasyon “Tavşan Peter / Peter Rabbit”, çocuklara hitap eden bir film.

- Haftanın yerli filmlerinden biri Murat Şeker’in yönettiği “Görevimiz Tatil”. Başrollerini Demet Akbağ ve Zafer Algöz’ün paylaştığı komedi, yıllar sonra tatile çıkan bir aileyi ele alıyor. Muhammet Çakıral’ın yönettiği “Kırlangıçlar Susamışsa” Karadeniz’de bir köyde HES’lere karşı mücadele verenlerin hikayesi. Özgür Bakar’ın imzasını taşıyan “Alem-i Cin” korku türünde.