Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hollywood’un en güçlü isimlerinden birine dönüşen J. J. Abrams, 2009 yılında seriye “Star Trek”le yeniden hayat verdiğinde devamının geleceğinden herkes emindi. Nitekim “Bilinmeze Doğru: Star Trek”in (2013) ardından Kaptan Kirk, mantık abidesi sağ kolu Spock ile Atılgan mürettebatı uzayın derinliklerindeki maceralarına “Star Trek Sonsuzluk / Star Trek Beyond”la devam ediyor.

Seri uzayda kaybolmuyor

“Hızlı ve Öfkeli” serisinde yönettiği üç filmle tanınan Justin Lin’e emanet edilen serinin 13. filminde, Kaptan Kirk ona teklif edilen masa başı bir pozisyonu değerlendirirken Spock da Atılgan’dan ayrılmayı düşünüyor. Ancak başta rutin gözüken bir görev, Atılgan’a ve bağlı olduğu Federasyon’a karşı büyük bir saldırıya dönüşüyor. Saldırının lideri ise karanlık bir geçmişe ve Federasyon’a karşı hain planlara sahip Krall.

Haberin Devamı

Yeni karakterler ve iddialı yeni kötü Krall, filme dahil olsa da filmin kalbinde bir kez daha Kirk ve Spock arasındaki dinamik ve zıtların dostluğu var. Üçüncü filmde iyiden iyiye oturan bu dinamikler, “Star Trek Sonsuzluk”u, “Bilinmeze Doğru: Star Trek”in biraz saptığı rotaya geri oturtuyor. Serinin bu iki halkası, alışıldık karakterin gençlik halleriyle tanıştığımız ilk filmin heyecanına ulaşamasa da seri bilimkurgu hayranları için sağlam bir zeminde yol alıyor. “Star Trek Sonsuzluk”un yapım şartları yüksek standartlar, karakter yapıları ve Spock-Kaptan Kirk dinamikleriyle birleşince, “Star Trek” evreninin yeni nesil izleyicilere vaatlerinin devam ettiğini kanıtlanıyor.

“Star Trek Sonsuzluk / Star Trek Beyond”
Yön.: Justin Lin Oyn.: Chris Pine (Kaptan James T. Kirk), Zachary Quinto (Spock), Karl Urban (Doktor ‘Bones’ McCoy), Zoe Saldana (Uhura), Simon Pegg (Montgomery ‘Scotty’ Scott), John Cho (Sulu), Anton Yelchin (Chekov), Idris Elba (Krall) Sen.: Simon Pegg, Doug Jung Gör.: Stephen F. Windon Müz.: Michael Giacchino

Nefes nefese bir korku

Seri uzayda kaybolmuyor

Korku sinemasının emsalsiz yönetmeni Sam Raimi’nin yürütücü yapımcılığını üstlendiği “Nefesini Tut / Don’t Breathe”, Detroit’te geçiyor ve bir eve soygun için giren üç genci evin sahibi savaş gazisi ile karşı karşıya getiriyor.

Film, Raimi’nin “Evil Dead” serisinin yeniden çevriminin yönetmenliğini üstlenen Fede Alvarez’in imzasını taşıyor. Film, korku-gerilim türünde harikalar yaratıyor ve isminin hakkını vererek izleyicisine nefes aldırmıyor. Detroit’in yaşadığı ekonomik çöküntüyü, yarattığı çaresizliği korku için zemin olarak da kullanan film, sınırları çok belli türde matematiği düşünülmüş bir senaryo ve adanmış bir yönetmenliğin nelere kadir olduğunu hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

Seri uzayda kaybolmuyor

- Dennis Gansel’in yönettiği aksiyon “Suikast / Mechanic: Resurrection”, 2011 yapımı “Mechanic”in devam filmi. Başrollerinde Jason Statham, Tommy Lee Jones ve Jessica Alba’nın yer aldığı film, kiralık katilliği bırakan Arthur Bishop’ın sevdiği kadın kaçırılınca yeniden suikastlara başlamak zorunda kalmasını konu alıyor.

- 2001 yılında “Tarafsız Bölge”yle En İyi Yabancı Dilde Film dalında Oscar kazanan Bosnalı yönetmen Danis Tanovic’in yeni filmi “Saraybosna’da Ölüm / Smrt u Sarajevu”, bir tiyatro oyunu uyarlaması. Bernard-Henri Levy’nin “Hotel Europa” adlı oyunundan uyarlanan film, bir otelin içinde geçiyor ve çeşitli karakterler üzerinden Saraybosna’nın geçmişine ve geleceğine bakıyor. Bu yıl Berlin Film Festivali’nde yarışan filmin tutturduğu didaktik ton, bu alegoriyi hedeflediği iddiadan uzaklaştırıyor.

- Henry Joost ve Ariel Schulman’ın yönettiği gerilim filmi “Oyun / Nerve”ün başrollerinde Emma Roberts, Dave Franco ve Emily Meade var. Film, kendilerini sanal bir oyunun içinde bulan bir grup gence odaklanıyor.

- Meksika yapımı animasyon “Sevimli Kedi İş Başında 2 / Don Gato: El Inicio de la Pandilla”, çocuklara hitap eden bir yapım. n