Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Orta yaşlı bir adamın, kitapçı arkadaşından gelen teklifle jigololuğa başlamasını konu alan filmde John Turturro hem başrolde hem yönetmen koltuğunda

Amerikan sinemasının bağımsız yönetmenlerinin gözde aktörlerinden John Turturro, birkaç yılda bir yönetmenliğe zaman ayırıyor. “Kiralık Aşık / Fading Jigolo” Turturro’nun yazıp yönetip, başrolünü de üstlendiği filmlerden biri.
Günümüz New York’unda geçen hikayede, Woody Allen’ın canlandırdığı Murray, çiçekçide çalışan arkadaşı Fioravante’ye bir teklifte bulunuyor: Jigololuğa başlamasını... Sharon Stone ve Sofia Vergara’nın canlandırdığı zengin kadınlar, Murray tarafından söylenen “Senin aran kadınlarla hep çok iyiydi” cümlesi dışında cazibesi açıklanmayan Fioravante’nin hizmetlerinden çok memnunlar. Ama Fioravante’nin muhabbet tellallığını üstlenen Murray’nin masaj yapması için getirdiği Avigal adlı inançlı bir kadın Fioravante’ye masum aşkı hatırlatıyor. Avigal’a âşık ahlak polisi Dovi de onların peşine düşüyor.
Woody Allen’ın göründüğü her sahneyi bir Woody Allen filmine çevirdiği “Kiralık Aşık” kalan bölümlerinde ise bir orta yaşlı erkek fantezisi gibi gözüküyor: Güzel ve zengin kadınların dayanılmaz bulduğu sıradan bir adam.

Gizemli bir karakter
Mahalle bekçisi / ahlak polisi gibi bir kurumu (!) açıklama gereği duymamasından Amerikan izleyicisini düşündüğü belli olan Turturro, ana karakteri Fioravante’yi de gizemli bırakmaya çalışırken, bağ kurulamayan bir karakter yaratıyor. Geçmişi, ailesi, karakteri hakkında hiçbir şey bilmediğimiz bir ana karakterimiz var.
“Kiralık Aşık” tipik New York bağımsız komedisi olarak fazla bir beklentisi olmayan izleyiciye hitap edebilirken, Turturro’nun yönetmenlik kariyeri için iyi bir adım olduğu söylenemez.

Haberin Devamı

“Kiralık Aşık / Fadıng Jıgolo”
Yön.: John Turturro Oyn.: John Turturro (Fioravante), Woody Allen (Murray), Vanessa Paradis (Avigal), Liev Schreiber (Dovi), Sharon Stone (Dr. Parker)
Sen.: John Turturro Gör.: Marco Pontecorvo Müz.: Abraham Laboriel, Bill Maxwell

Yeni gençlik fenomeni olmaya aday

Haberin Devamı

Genç yetişkin kategorisinin çok satan romanlarından Veronica Roth imzalı “Uyumsuz / Divergent”, yeni “Açlık Oyunları” olma ümidiyle sinemaya uyarlandı. “The Illusionist”in yönetmeni Neil Burger’ın yönettiği film, geleceğin Şikago’sunda geçiyor... Toplum çeşitli erdemlere göre beşe bölünmüş. Tris adlı ana karakterimiz herkesin 16 yaşına gelince bir erdem seçmesi kuralına uymayınca işler karışıyor... Tris karakterini Shailene Woodley’in canlandırdığı film, Amerika’da gişede başarılı oldu.

Türkiye’nin Sherlock Holmes’u

ONUR Ünlü yeni filmi “İtirazım Var”da klasik anlamda bir polisiye denemesine imza atıyor. Filmin ana karakteri boks yapmış, kitaplara ve felsefeye meraklı imam Selman Bulut (Serkan Keskin). Bir gün çalıştığı camide bir cinayet işlenince Bulut, gönülsüz dedektif olarak kendisini soruşturmanın ortasında buluyor.
Film, BBC’nin popüler “Sherlock” dizisini andıran bir müzik ve final yapısına sahip ama bunun farkında olduğunu da “Watson”lı göndermelerle belirtiyor. Ama arabesk kullanımı, Bulut karakteri ve olay örgüsünün yerel olduğunu söyleyebiliriz. Büşra Pekin ve Hazal Kaya’nın da kadrosunda olduğu yapımda Serkan Keskin’in performansı filme güç katıyor. n

Haberin Devamı

İki yabancı, bir yerli
l Almanya yapımı aile-çocuk filmi “Sevimli Hayalet / Das Kleine Gespenst”, bir şatoda yaşayan arkadaş canlısı bir hayaletin maceralarını anlatıyor.
l Tim Story’nin yönettiği aksiyon-komedi filmi “Zor Biraderler / Ride Along”da başrollerde Ice Cube ve Kevin Hart var. Filmde, kız kardeşinin abisine kendisini kanıtlamaya çalışan bir adamın maceraları anlatılıyor.
l Özgür Selvi’nin yönettiği “Gülcemal”de Peker Açıkalın ve Merve Sevi başrollerde. Filmde Gülcemal adlı karakterin mirasa konduktan sonra yaşadıklarını anlatıyor.

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“CAPITAL / KAPİTAL”
Costa-Gavras’ın yeni filmi, finans sektörüyle ilgili eleştirileri tutarlı bir şekilde dile getiriyor.
“THE SQUARE / MEYDAN”
Tahrir Meydanı’ndaki devrimci karakterleri takip eden belgesel yılın en iyilerinden.
“KÜF”
Ali Aydın’ın ilk filmi olan “Küf”, Venedik Film Festivali’nden En İyi İlk Film anlamına gelen Geleceğin Aslanı ödülünü kazanmıştı.