Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Can Ulkay’ın yönettiği ve Türkiye’nin bu yıl Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a gönderdiği “Ayla”, gerçek bir hikayeden yola çıkıyor. Kore Savaşı’na gönderilen tugayda yer alan Süleyman Dilbirliği, bir gün savaşın kimsesiz bıraktığı küçük bir kız çocuğu bulur. Ayla adını verdiği bu çocuğun bakımını üstlenir; çocuk ona babası, Dilbirliği çocuğa kızı gibi bağlanır. Ancak yaklaşık bir buçuk yıl sonra ayrılma zamanı geldiğinde birbirlerinden kopmaları çok zor olacaktır. Şartlar onları ayırsa da aralarındaki bağ uzun yıllar boyunca devam eder. Yeniden görüşme istekleri hiç sonlanmaz. Süleyman Dilbirliği’ni İsmail Hacıoğlu, Ayla’yı ise Kim Seol’un canlandırdığı filmde onlara diğer önemli rollerde Ali Atay, Damla Sönmez, Murat Yıldırım ve Mehmet Esen eşlik ediyor. Savaşın ortasında geçen duygusal bir hikayeyi konu alan film yüksek bütçesiyle yapım değerlerine yatırım yapıyor. Filmin Oscar aday adaylığındaki macerasının gidişatı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Oscar adayı

“Ayla”

Yön.: Can Ulkay Oyn.: İsmail Hacıoğlu (Süleyman), Ayla (Kim Seol), Ali Atay (Ali), Murat Yıldırım (Mesut) Sen.: Yiğit Güalp Gör.: Jean Paul Seresin Müz.: Fahir Atakoğlu


Thor ve çekici güldürüyor

Marvel evreninin sevilen kahramanlarından Thor’un üçüncü solo macerası, mizahın öne çıktığı bir süper kahraman filmi.

Gişe hasılatı hedefini zorlanmadan yakalayan ve geniş bir hayran kitlesine sahip Marvel evreni filmlerinin en yenisi “Thor: Ragnarok”, aynı zamanda bu dünyanın sevilen karakterlerinden Thor’un üçüncü solo macerası. Yeni filmde Thor, Avengers’la maceralarına bir ara vermek durumunda kalır. Çünkü bu tanrısal süper kahramanın evi Asgard bir yıkım tehdidiyle karşı karşıyadır. Hela adlı yeni kötünün yarattığı dehşete karşı verdiği mücadelede yolu düzenbaz kardeşi Loki ve Marvel evreninin demirbaşı Hulk’la da kesişecektir.

Marvel filmlerinin kendi aralarındaki geçişler ve tanıdık karakterleriyle zenginleştirilen filmin diğer Marvel uyarlamalarından en büyük farkı mizahı öne çıkaran yapısı. Kaçış sinemasının bu yeni üyesi, kısa süre sonra hatırlanmayacak bir öyküye rağmen yüksek yapım ve teknik seviyesiyle, esprileri ve zaten kendilerini izleyiciye sevdirmiş karakterle eğlenceli iki saat vadediyor. İlk Hollywood filmini yöneten Taika Waititi ise Marvel evreni yönetmenleri arasında yerini alıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Oscar adayı

“Thor: Ragnarok”

Yön.: Taika Waititi Oyn.: Chris Hemsworth (Thor), Tom Hiddleston (Loki), Cate Blanchett (Hela), Idris Elba (Heimdall), Jeff Goldblum (Grandmaster), Tessa Thompson (Valkyrie), Karl Urban (Skurge), Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Anthony Hopkins (Odin) Sen.: Eric Pearson, Craig Kyle, Christopher Yost Gör.: Javier Aguirresarobe Müz.: Mark Mothersbaugh

Haftanın diğerleri

Türkiye’nin Oscar adayı

- “11’e 10 Kala” ve “Gözetleme Kulesi”nin yönetmeni Pelin Esmer, yeni filmi “İşe Yarar Bir Şey”le bu yıl yarıştığı Adana Film Festivali’nden üç ödülle döndü: En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni ve Başak Köklükaya’nın aldığı En İyi Kadın Oyuncu Ödülü. Bir trende tanışan iki kadının (Köklükaya ve Öykü Karayel) yolunun bunalımlar yaşayan bir adamla (Yiğit Özşener) kesişmesini konu alan film, dram türünde. Haftanın diğer yerli filmi Bedran Güzel’in yönettiği komedi “Yol Arkadaşım”.