Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Wes Anderson’ın yönettiği “Büyük Budapeşte Oteli”, yönetmenin takdiri hak eden üslubunu başarıyla uyguladığı bir yapım

Wes Anderson “Moonrise Kingdom” ve “Royal Tenenbaums”un da aralarında olduğu filmlerinde kurduğu benzersiz dünyalarla Amerikan sinemasının en çok takdir edilen ve bu takdiri sonuna kadar hak eden isimlerinden. “Büyük Budapeşte Oteli / The Grand Budapest Hotel” ise yönetmenin Stefan Zweig üzerinden 1930’ların Avrupa’sına baktığı bir işi.
Kadrosu çok geniş
Filmin ana karakteri hayali bir Avrupa ülkesindeki görkemli otel Budapeşte’nin görevlisi Gustave H. otelin misafirlerinden ve Gustave’ın hayranlarından zengin bir kadının ölmesi ve ardından çıkan miras kavgası, Gustave ile lobide çalışmaya başlayan genç Zero’yu maceralara sürüklüyor.
“Hollywood Wes Anderson’ın filminin çekimi nedeniyle tatilde” denebilecek genişlikte bir kadroya sahip filmde başrol,
ilk kez Wes Anderson’ın geniş bir aileyi andıran oyuncu kadrosuna katılan ve Gustave’ı büyük bir zarafetle canlandıran Ralph Fiennes’a ait. Film kayıp bir döneme nostaljik bir bakışla bakıyor. 1930’lar Avrupa’sında yükselen karanlığı kendi üslubu içinde hissettiren Anderson’ın nostaljiyle baktığı ise Gustave’ın temsil ettiği 1930’lardan öncesine ait değerler. Onur ve zarafetle dolu bu karakterin Anderson’ın özgün karakterler galerisinde en sevilen kişiliklerinden biri olarak yer edeceği kesin.
Anderson filmografisi çok tutarlı halkalardan oluşuyor ve herkesin en sevdiği Anderson filmi farklı. Dört dörtlük bir yapım olan “Büyük Budapeşte Oteli” ise birçok kişinin favori Anderson filmi listelerini zorlayacak.

Haberin Devamı

“Büyük Budapeşte Oteli / The Grand Budapest Hotel”
Yön.: Wes Anderson
Oyn.: Ralph Fiennes (M. Gustave H.), Tony Revolori (Zero), F. Murray Abraham (Mr. Moustafa), Mathieu Amalric (Serge X.), Adrien Brody (Dmitri), Willem Dafoe (Jopling) Sen.: Wes Anderson, Hugo Guinness, (Stefan Zweig’ın eserlerinden yola çıkarak) Gör.: Robert D. Yeoman
Müz.: Alexandre Desplat

Mavili’nin maceraları

2011 tarihli animasyon “Rio”nun devam filmi “Rio 2”de ilk filmde eşi Harika’yı bulan Mavili adlı kuş, ailesiyle birlikte Rio’daki Amazon ormanlarına gidiyor. Burada Harika’nın ailesiyle ve arkadaşlarıyla karşılaşıyor. Harika’nın babasıyla sorunlar yaşayan Mavili, insanlar ormanı keşfedince orman sakinleriyle birlikte bir mücadele vermek zorunda kalıyor. Blue Sky Stüdyoları’nın yeni filmi “Rio 2”de yönetmenliği “Buz Devri” filmlerinde imzası bulunan
ana akım animasyonun önemli isimlerinden Carlos Saldanha üstleniyor.

Haberin Devamı

Farklı tarzlarda bol seçenek

l Hayatını kaybeden Paul Walker’ın başrolünü oynadığı, Mukunda Michael Dewil’in yönettiği aksiyon “Hızlı ve Korkusuz / Vehicle 19”, kiraladığı bir araba nedeniyle polisle karşı karşıya gelen bir adamı konu alıyor.
l Nicolas Cage’li “Joe”, David Gordon Green’in yeni filmi. Dram türündeki film Joe’nun (Cage) 15 yaşında bir gençle tanışması ve ona sahip çıkması etrafında dönüyor.
l Vincenzo Natali’nin yönettiği Hollywood yapımı “Hayaletli Ev / Haunter”
16 yaşında ölen Lisa’nın yaşayanların dünyasına ulaşıp başka bir genç kızın hayatını kurtarma çabasını anlatıyor.
l Serhan Arslan ile Ruhi Yapıcı’nın yönettiği “Kendime İyi Bak”, iki kadın arasında kalan bir adamın yaşadığı bocalama sürecini konu alıyor. Başrollerinde Çağdaş Onur Öztürk, Aslı Tandoğan ve Begüm Birgören var.
l Murat Şeker’in yönettiği “Hayat Sana Güzel”,
Şevket Çoruh, Hande Katipoğlu ve Tuba Ünsal’ın oynadığı bir komedi.

Haberin Devamı

İkinci kez “Kaptan Amerika”

“Arrested Development”ın yaratıcıları Anthony Russo ve
Joe Russo, Marvel’ın süper kahramanlarından Kaptan Amerika’nın yeni filmi “Kaptan Amerika: Kış Askeri / Captain America: The Winter Soldier”ın yönetmenliğini üstleniyorlar. 2011 yapımı “Captain America: The First Avenger”ın devamı niteliğindeki filmde Kaptan Amerika’yı bir kez daha Chris Evans canlandırıyor. Diğer önemli rollerde ise Scarlett Johansson’un yanı sıra Sebastian Stan ve Anthony Mackie var.
Filmin hikayesi Soğuk Savaş dönemi Hollywood sinemasını anar nitelikte. Geçmişte dondurularak günümüze gelen Kaptan Amerika, kendi gibi geçmişten gelen bir kötü adamla karşı karşıya gelir: Sovyet ajanı Kış Askeri.

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“KUSURSUZLAR”
Bu yıl Antalya Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü paylaşan yapım, yılın en başarılı yerli filmlerinden biriydi. Film iki kız kardeşin gerilimli ilişkilerinden yola çıkıyor.
“ENOUGH SAID / BAŞKA SÖZE GEREK YOK”
Başrollerini James Gandolfini ve Julia Louis-Dreyfus’un paylaştığı komedi olgun, serinkanlı ve sevimli olmayı başarabiliyor.
“FIFTH ESTATE / WIKILEAKS BEŞİNCİ KUVVET”
Benedict Cumberbatch’in Julian Assange’ı canlandırdığı ve Wikileaks’i konu alan film, Türkiye’de ticari gösterim şansı bulamadan DVD formatında yayınlandı.