Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Amerikan sinemasının yakın dönemki sert filmlerinin yönetmeni S. Craig Zahler, yeni filmi “Adaletsiz”de dengeli ve ağır ilerleyen bir suç filmine imza atıyor

S. Craig Zahler, aralarında “Bone Tomahawk” ve “Brawl in Cell Block 99”ın da olduğu filmleriyle Amerikan sinemasının yeni neslinin şiddet ve sertlik konusundaki dikkat çeken isimlerinden birine dönüştü. “Adaletsiz / Dragged Across Concrete”de ise önceki filmlerindeki ton yerli yerinde olmasına rağmen dengeli ve ağır ilerleyen bir filme imza atıyor. Filmde bir tutukluya şiddet uygulayan iki polis Brett ve Anthony, görevlerinden bir süre uzaklaştırılıyor. Yoz bir yolla para bulmak için bir suçlunun vurgununun peşine düşüyorlar. Ancak işler beklediklerinden çok daha sert bir hal alıyor.

Haberin Devamı

Zahler, biri uygun bir şekilde Mel Gibson tarafından canlandırılan ırkçı polis memurlarıyla sevimli karakterler yaratma derdinde değil. Hatta bilerek siyaseten doğruculuğa arkasını dönen bir tavrı var ve bu, rahatsız edici bulunabilir. Ancak bu durumu ve tek tipleştirdiği karakterleri bir yana bırakmaya razıysanız “Adaletsiz”de usta bir yönetmenlik, ağır kaynayan bir hikaye ve bu dengenin hiç bozulmadığı bir zanaat görmek mümkün.

Yavaş ilerleyen bir suç filmi

HAFTANIN DİĞERLERİ

Sevilen çizgi dizinin sinema uyarlaması ”Pokémon Dedektif Pikachu / Pokémon Detective Pikachu”, Rob Letterman’ın imzasını taşıyor. Animasyon tekniğiyle canladırmanın karışımı olan film, Pokémon’ların toplandığı bir evrende dedektif Pikachu’yla tanışan bir çocuğun maceralarını konu alıyor.

Jon Knautz’un yönettiği ABD yapımı korku-gerilim “Temizlikçi / The Cleaning Lady”, yanında çalıştığı kadının kimliğine bürünen gizemli bir temizlikçi üzerinden ilerliyor.

Çin sinemasının önemli yönetmenlerinden Zhang Yimou’nun yeni filmi “Gölgeler / Shadows”, iki hanedanın güç mücadelesini merkeze alıyor. “Hero” ve “House of Flying Daggers”ın yönetmeni Yimou, ilk gösterimini geçen yıl Venedik Film Festivali’nde yapan filmde bir kez daha güçlü bir görsellik sunuyor.

Gary Wang’in yönettiği “Sihirli Oyuncaklar / Toys & Pets”, çocuklara hitap eden bir animasyon.

Haberin Devamı

Yunus Şevik’in imzasını taşıyan “Kulyas: Lanetin Bedeli”, haftanın yerli korkusu.

Yavaş ilerleyen bir suç filmi

Ormanı yuva olarak görmek

Emre Yeksan’ın geçen yıl Venedik Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan ve geçen ay 38. İstanbul Film Festivali’nin ulusal yarışmasında Jüri Özel Ödülü kazanan ikinci filmi “Yuva”, bir ormanda tek başına yaşayan Veysel’i merkeze alıyor. Ormanı yuvası olarak gören Veysel’in dünyası tahliye edilmek istemesiyle sarsılıyor. “Körfez”in ardından Yeksan “Yuva”da da gerçeklikten sapan bir dünya eşliğinde dünyanın ruh halinin yansımasını yakalıyor.

Yavaş ilerleyen bir suç filmi