Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Dünya Gastronomi kentindeki Zeugma Müzesi’nde, bir Roma dönemi villasının yemek odasının yanı başında, eşsiz mozaik desenlerinin işlendiği sofra takımıyla kültürel mirasımızın zenginliği evlere taşınıyor

Karaca, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibinin katkılarıyla, Gaziantep’in simgesi haline gelen “Çingene Kızı” mozaiği ile Zeugma’nın benzersiz güzellikteki değişik mozaik desenlerini sofra grubu, ev tekstili ve dekorasyon ürünlerine taşıdı. Zeugma adını taşıyan koleksiyonun lansmanı için Gaziantep’teydik.  

Haberin Devamı

Zeugma Antik Kenti, Fırat Nehri kıyısında stratejik öneme sahip bir geçiş noktasında kurulmuş askerî bir merkez olduğu kadar, çeşitli kervan ve ticaret yollarının üzerinde bulunması nedeniyle de önemli bir ticaret merkezidir. Büyük İskender’in komutanlarından Seleukos I. Nikator, tam bu noktada Fırat’ın iki yakasına karşılıklı iki kent kurmuştu: Karısının adını verdiği Apameia ve Seleukia.

‘‘Çingene Kızı’’nın yolculuğu

Roma İmparatorluğu döneminde Kommagene Krallığı’na bağlanan kent, daha sonraları Romalıların yönetimi altına girdi ve Roma’nın doğudaki sınır kenti oldu. Askerî garnizonun da burada olmasıyla çok önem kazandı. İki yüzyıl boyunca Roma’nın üst sınıf mensubu insanları olan subaylar ve üst düzey yöneticiler burada yaşadı.

Birecik Barajı’nın sularının altında kalmadan önce Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kurtarma kazılarında ortaya çıkan muhteşem villalardaki mozaikler, bugün Gaziantep’teki Zeugma Müzesi’nde sergileniyor. Müzeyi gezerken Roma döneminde şehrin nasıl bir ihtişama, estetiğe ve zarafete sahip olduğuna şahit olursunuz. Biraz daha detaylara bakarsanız özellikle yemek odalarının ihtişamı da dikkatinizi çekecektir. Tarihte Roma döneminde yemek sofralarına gösterilen özen de bilinen bir gerçektir.

‘‘Çingene Kızı’’nın yolculuğu

Mutfak kültürü tescillendi

Gaziantep’in Zeugma ve Yesemek gibi önemli antik yerleşimleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne geçici listeden seçilmek için beklerken, şehrin dünyaca meşhur mutfak kültürü UNESCO tarafından tescillendi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle başlatılan çalışma kapsamında UNESCO, Gaziantep’i “Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine aldı. Yani Gaziantep artık bir “Dünya Gastronomi Kenti”.

Haberin Devamı

Bu özellik Gaziantep’in tarihinde ve genlerinde var. İşte buradan ilhamla yola çıkan Karaca firması, geçmişin bu benzersiz mirasını günümüzün tasarımlarına taşımış. Bu oldukça etkileyici koleksiyonun lansmanı Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Karaca firması CEO’su Fatih Karaca’nın katılımıyla Zeugma Müzesi’nde Roma dönemine ait bir villanın yemek odasının hemen yanı başında yapıldı.

‘‘Çingene Kızı’’nın yolculuğu

Anadolu’nun kültürel mirası ve tarihinin zenginliğine sahip çıkmak, bu değerleri evlerimize taşımak için yola çıkan Karaca firmasının amacı sadece ürün üretmek değil, bu kültür miraslarının hikâyelerini Türkiye’nin ve hatta dünyanın farklı noktalarına taşımak.

Yepyeni koleksiyonlar yolda

Gezip gördüğümüz, müzede eserlerini tanıyıp hayran kaldığımız yerler bizim bir parçamız olur genelde. İmkânımız varsa tekrar tekrar gider ziyaret ederiz ya da anılarımızda yaşatırız gördüklerimizi. Bu kıymetli çalışmayla artık hayran olduğumuz yerler mutfaklarımıza, sofralarımıza, oturma ve yatak odalarımıza taşınıyor. Özellikle de şimdilerde ramazanın gelmesiyle ve uzunca bir süredir pandemi sebebiyle evlerimizde daha çok vakit geçirirken ve seyahat de edemezken gitmek istediğimiz yerlerin bize gelmesi ne kadar güzel bir düşünce olmuş.

Haberin Devamı

‘‘Çingene Kızı’’nın yolculuğu

Zeugma koleksiyonunu tüm Karaca, Karaca Home mağazalarında ve Gaziantep’te müze mağazalarında bulabilirsiniz. Karaca firmasının şu anda tasarım çalışmaları devam eden ve Anadolu’nun dokusu ile büyüsünü buluşturdukları yepyeni koleksiyonları da yolda.

Seyahat edemesek bile, yediğimiz yemeğin altından hüzünlü gözleriyle bize bakan ‘‘Çingene Kızı’’nda sulara gömülen hüzün, Zeugma’yı hayal etmek ruhumuza iyi gelecek sanki.

‘‘Çingene Kızı’’nın yolculuğu