Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

“Güney Kore’nin Hawaii’si” adıyla da anılan Jeju Adası’nı dünyanın bir numaralı uçuş rotası yapan ne? Ada 2011’de de Yeni Yedi Doğa Harikası arasına seçilmişti.

Güney Kore’nin güneyinde bulunan ve tek özerk vilayeti olan Jeju Adası dünyanın en yoğun uçuş rotası ilân edildi. Tarih ve kültür açısından çok önemli olan pek çok Avrupa, Asya, Amerika ülkeleri bu listeye giremezken en yoğun yolcu rotalarının Asya-Pasifik bölgesinde olması ve Jeju Adası’nın açık ara birinci sıraya yerleşmesinin bir sebebi olmalıydı. “Güney Kore’nin Hawaii’si” takma adıyla da anılan Jeju Adası’nı Birleşmiş Milletler 2002’de dünya biyosfer rezerv ağına ekledi; ada 2007’de Dünya Doğal Mirası ve 2010’da Küresel Geopark oldu ve 2011’de Yeni Yedi Doğa Harikası arasına seçildi.

Haberin Devamı

Bunun ardından kısa sürede tüm tatilcilerin, doğa sporu tutkunlarının, fotoğraf meraklılarının ve balayı çiftlerinin vazgeçilmez mekânı oluverdi. Kültürel mirası, sıra dışı doğası, parkları, sahilleri, birbirinden ilginç ve çok sayıdaki müzesi, küçük kasabalarıyla öne çıkan Jeju Adası, Güney Korelilerin, özellikle Çinlilerin ve tüm diğer yabancıların çok ilgi gösterdikleri bir yer.

Dünya bu adaya uçuyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan, yalnızca 1 km’lik bölümü ziyaret edilebilen, doğal taş sütun ve sarkıtlarıyla çok hoş bir lav tüneli olan “Manjanggul Mağarası” adanın en ilginç ziyaret noktalarından biri. Jeju Stone Park olarak bilinen ve muhteşem taş heykellerle bezeli park da adanın kuruluşu, mitolojik hikâyeleri ve tarihi hakkında bilgi veriyor. 2014’te açılan, konusu cinsellik olan “Love Land” adlı park da ilginç. Müze kategorisindeki “Aşk odaklı sanatın erotizmle buluştuğu yer” olarak da tanımlanan bu parktaki tüm eserler Güney Koreli sanatçılar tarafından oluşturulmuş.

“Deniz Kadınları” mirası

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan sönmüş bir volkan olan Hallasan Dağı’nda doğa yürüyüşleri yapabilir, krater gölünü görebilirsiniz. Hallasan Millî Parkı, Cheonjiyeon Şelalesi adanın jeolojik özellikleri sayesinde oluşan uçurumlar, benzersiz kayalıklar mutlaka görülecekler listenizde olsun. Adanın en doğu ucundan dünyanın batısı henüz uykudayken gün doğumunu kaçırmayın.

Haberin Devamı

Olle Yolu adı verilen ve sizi adanın eşsiz güzelliklerine taşıyacak yolda mutlaka yürüyün, güzel sahillerinde yüzün. Adada rastlayacağınız “Haenyeo” adıyla bilinen, Güney Kore’nin somut olmayan kültürel mirasının bir parçası olan “Deniz Kadınları” iki metreye kadar nefeslerini tutabilir ve hayatlarını denizden yosun, istiridye vb şeyler çıkararak kazanmaya çalışırlar. Fakat ne yazık ki profesyonel ekipmanlar kullanmayan bu kadınların çoğu kronik hastalıklarla boğuşmaktadır.

Turizm konusunda çok beklenti içinde olmayın, olası aksilikler karşısında Asya kıtasında her yerde “sabır ve sakinlik” mottonuz olsun. Jeju Adası’nda konaklamak isteyenler için her bütçeye hitap eden otel ve ev gibi birçok seçenek var. Ama bu adada yalnız kalabileceğinizi ve kafanızı dinleyeceğinizi düşünerek sırt çantanızı kapıp gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Ne de olsa dünyanın en yoğun ziyaret edilen yeri istatistiklere göre. Güvenlik konusunda da rahat olabilirsiniz ama yine de sokaklardayken olası hırsızlıklara karşı dikkatli olmakta fayda var.

Haberin Devamı

Dünya bu adaya uçuyor