Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Flamingo şöleni

Dünyada flamingoların üremeleri için en uygun alan olan Tuz Gölü’nde binlerce yavru flamingo kuluçkadan çıktı. Flamingoları görmek için doğru adres gölün güneyinde bulunan Aksaray’ın Eskil ilçesindeki kıyıları

Anadolu’nun her köşesi sürprizlerle ve doğanın mucizeleriyle dolu. Yıllar önce Alman turistlerimle çıktığım Batı Anadolu turlarında Bergama yakınlarında bulunan ve denizden tuz çıkarılan bir alanı işaret ederek, “Dikkatli bakın, ne göreceksiniz” derdim. Bütün bakışlar o tarafa döner ve anında hayranlık nidaları yükselirdi: “Flamingolar! Ne kadar güzel…”

Haberin Devamı

Tüm hayvanları deli gibi seven bir veganım ben. Benim gibi adada yaşayıp her sabah martı sesleriyle uyanırsanız, ada yaşamının önemli bir parçası, hatta sembolü olan martılarla ve bilge kargalarla dost oluyorsunuz ve kuşlara bir ilgi duymaya başlıyorsunuz doğal olarak. Kuş cinsleri içinde flamingolar en zarif bulduğum ve beğendiklerimdir. Bir süre Yesemek’te de vardı flamingolar. Hatta bir ıslah projesi devreye alınmıştı, göç eden flamingolar geri gelsin diye ama ne yazık ki Tahta Köprü Barajı nedeniyle bu hayal de sulara gömüldü.

Türkiye aslında ciddi bir kuş cenneti fakat ne yazık ki yıllardır kuş yaşam alanlarının, kuluçka alanlarının yok oluşuyla ilgili haberleri üzüntüyle takip ediyoruz.

Flamingo şöleni

Sevindirici bir haber

Çocukluğumdan beri benim için yolculuk sembolü olan leylekleri gözlerim, flamingolar kadar zarif olan bu kuşların gökyüzündeki danslarını, göçlerini, gidişlerini, dönüşlerini. Oldukça zor bir iş olan kuş gözlemciliğine özendim hep, bunu yapanlara da sonsuz bir hayranlık beslerdim. Hâlâ da öyle. Çok şey öğrendim onlardan. Ne kadar çok nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuş türü olduğunu ve bizim bunların hemen hiçbirini bilmediğimizi.

Özellikle çok sık gittiğim Güneydoğu’da Urfa’nın Birecik ilçesinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altında bulunan ve benim “çirkin güzeller” dediğim kelaynakların sıkı takipçisiyimdir. Birecik’te bulunan Kelaynak Üretme İstasyonu’na her zaman mutlaka giderim. Ağustos ayının başında müthiş bir haber geldi kelaynaklardan. Çok zor üreyen bu çirkin güzellere 65 yavru katılmış ve sayıları 273’e yükselmişti. Bu bir rekordu ve çok sevindirici bir haberdi.

Haberin Devamı

Gezginler için keyifli bir durak

Derken bir güzel haber daha geldi. Dünyada flamingoların üremeleri için en uygun alan olan Tuz Gölü’nde binlerce yavru flamingo kuluçkadan çıkmıştı ve Tuz Gölü’nde bir flamingo şöleni vardı. Bu gerçekten çok güzel, çok önemli ve sevindirici bir haber. Flamingolar da oldukça azaldılar çünkü son yıllarda.

Tuz Gölü Orta Anadolu’da, Ankara, Konya, Aksaray illerinin sınırları arasında bir kapalı havza gölüdür. Eskiden Türkiye’nin ikinci büyük gölü olarak kabul edilirken kapladığı alan her yıl biraz daha küçüldüğü için bu konu artık tartışmalı. Ortalama su seviyesi 40 cm olan göl, bahar aylarında yağış aldığı zaman su seviyesi 1.5m’ye kadar çıkabilir, göl en geniş halini alır ve yaz aylarının sonuna doğru gölün büyük bir bölümü kurur.

Yazın buhardan tortulaşan tuz sayesinde gölün üzerinde yürünebilir. Genellikle Kapadokya gezginlerinin keyifli bir durağıdır Tuz Gölü kıyıları. Pek çok kuş ve bitki türüne ev sahipliği yapan bu gölün çevresinde gezmek ve fotoğraf çekmek çok özel ve keyifli bir anı olarak kalacaktır hayatınızda.

Haberin Devamı

Flamingoları görmek isterseniz gölün güneyinde bulunan Aksaray’ın Eskil ilçesindeki kıyılarına gitmeniz gerekiyor. Çünkü onların koloniler halinde tuzlu sulak alanda çamurdan yaptıkları yuvalarında kuluçkaya yattıkları yer burası.

Yolunuz nereden geçerse geçsin, günün her saatinde sunduğu müthiş renkler ve ışıkla Tuz Gölü çok güzel fotoğraflar çekmenize olanak sağlayacaktır. Örnek isterseniz, Tuz Gölü’nde eşsiz fotoğraflar çeken rehber ve fotoğrafçı Figen Ongun’un Instagram’daki FOROTA hesabını incelemenizi öneririm..