Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Toscana, beni İtalya’da tarihi, kültürü, mimarisi ve yeme-içme kültürüyle gerçek anlamda büyüleyen bölgedir. Rönesans’ın beşiği Floransa’ya özel zaman ayırmanızı ama Toscana bölgesini de içinde barındırdığı minik cennet köşelerle özel olarak keşfetmenizi hararetle tavsiye ederim.

Benim gibi gittiği her yerde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin peşinden koşanlardansanız buralar tam size göre. Listede Toscana’dan altı yer var: Floransa, Siena, San Gimignano ve Pienza’nın tarihi merkezleri, Pisa Katedrali alanı ve Val d’Orcia.

Haberin Devamı

Floransa’dan yola çıkıp Pisa’ya doğru giderken yol üzerindeki Lucca’yı asla atlamayın. Lucca, Puccini gibi ünlü besteciler çıkarmış, belki küçücük ama inanılmaz derecede zarif bir yer. Sanata ve antikaya düşkünseniz karşınıza çıkacak sanat galerileri, antikacılar ve dükkanlar tam size göre. Şansınız varsa belki bir festivale de denk gelebilirsiniz.

Galile’nin kenti

Kenti ilginç kılan biraz da Piazza del Mercato isimli meydanı. Antik çağ amfitiyatrosunun üzerine yapılmış, oval şekilde, tam bir arena görünümlü ama bir o kadar da zarif bir meydan.

Toscana’da keşif turu

Floransa’nın henüz öne çıkmadığı dönemlerde Pisa şehrinin gücü ve önemi tartışılmaz. Bunun bir göstergesi de dünyanın her yerinden sayısız ziyaretçi çeken, Mucizeler Alanı olarak anılan alanda bulunan vaftizhane; katedral, çan kulesi ve mezarlıktan oluşan, yani Hıristiyan inancının doğumdan ölüme adımlarını bir araya toplayan binalar topluluğudur. Galile’nin doğduğu kent Pisa’da, hikayesi de kendisi kadar ilginç olan Ortaçağ’dan günümüze gelen ve Pisa Kulesi diye bilinen bina elbette yolculuğunuzun olmazsa olmazlarından ama siz meydandaki tüm binaların içini gezin.

Gerçek bir Ortaçağ kenti atmosferi yaşamak istiyorsanız neredeyse hiç değişmeden günümüze kadar gelmiş olan Volterra biçilmiş kaftan.

Mimari dersi veriyor

Toscana’da keşif turu

12. yüzyılda zenginlik göstergesi olan kuleli evleriyle ünlenmiş ama günümüze çok azı gelmiş olan San Giminiano, dolaşırken sunduğu şehre yüksekten bakabilme imkanlarıyla da fotoğraf meraklıları için bir hazine.

Haberin Devamı

Tüccar ve bankerlerin şehri Siena paranın, zenginliğin gücünü gösteren yapılarıyla biraz da mimari ders verir, “Sırf parayla olmaz, zevk ve incelik de gerekir bir şehri kurarken” der gibi. Şehrin merkezindeki Piazza del Campo, Palazzo Publico, Santa Maria Assunta Katedrali, her yerde karşınıza çıkacak mağazalar ve Siena’nın zarif zenginliği çok etkileyici.

Toscana’da en etkileyici mekanlar belki pek fazla sayıda turist çekmeyen huzur dolu ufak kasabalar. Toscana yolculuğunuz sırasında her adımda karşınıza çıkan zeytinlikler ve sonsuza uzandığını düşüneceğiniz üzüm bağları ruhunuzu dinlendirecek ve nefes almanızı sağlayacak.

Yapmadan dönmeyin

- Toscana’yı araba kiralayarak ya da otobüsle gezebilirsiniz, bazı yerlerde bisikletle gezmenizi de öneririm.

- Lucca’da San Michele in Foro Kilisesi’ni ve şehrin katedralini gezin ve mutlaka yemek yiyin.

- Yaz aylarında (temmuz, ağustos) Siena’ya yolunuz düşerse Palio denen, İtalya’nın en ünlü festivallerinden olan tarihi at yarışlarını görün ve Ortaçağ atmosferini birebir yaşayın.

Haberin Devamı

- Volkanik kayalıkların olduğu tepelere kurulmuş Montepulciano kasabasını hem gezin hem de burada bir yemek molası verin.

- Merkezinizi Floransa olarak belirleyebilir, orada kalıp bu diğer şehir ve kasabalara gidebilirsiniz ama her yerde kalacak çok güzel oteller olduğunu hatırlatayım.

- Yolculuğunuz esnasında mutlaka kendi üretimleriyle ünlü Agriturismo çiftliklerinden birinde konaklayın.

- Aslında hep rotadan çıkın, önünüze gelen her kasabaya girin, gezin, yiyin, vakit geçirin.

Toscana’da keşif turu

Astroloji aşkına Girit!

Temelleri 1999 yılında, ülkemizin önde gelen astrologlarından Milliyet yazarı R. Hakan Kırkoğlu tarafından atılan Göklerin Bilgeliği Okulu, geleneksel Astroloji Yaz Okulu programını 23-26 Haziran tarihleri arasında Yunanistan’ın en büyük adası Girit’te gerçekleştirecek. Yaz okulunun ardından ise 27 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Girit’e gelen katılımcılar için astroloji, mitoloji ve tarih sohbetleri eşliğinde geziler düzenlenecek. Yaz okulu ve gezi rotalarına katılmak ve bilgi almak için (0216) 550 59 13 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Toscana’da keşif turu