Gürcistan’ın Batum şehrinin yıldızı gitgide daha çok parlıyor. Hava kararınca tüm binaların ve heykellerin ışıklandırıldığı şehirde pek çok tarihi kilise, müze ve heykel var
Doğu Karadeniz turlarının bir parçası ve son yıllarda yıldızı parlayan şehirlerden biri olan Batum’a, Sarp Sınır Kapısı’ndan kara yoluyla ya da İstanbul’dan uçakla ulaşılıyor. Sarp kapısından sınırı geçer geçmez sahil şeridinin hemen hemen tümünün plaj olarak kullanıldığını göreceksiniz.
Yolda Apsaros Kalesi çıkar ilk olarak karşınıza. Çoruh Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü Gonio kasabasında Romalılardan kaldığı söylenen bu kale Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış. Kalenin içindeki arkeolojik buluntuların sergilendiği küçük müze çok güzel. Şehrin kuzeyindeki meşhur Botanik Bahçesi’nde dünyanın her yerinden her türlü bitki türünü görmeniz mümkün. Bu iki noktayı ziyaret ettikten sonra artık merkezde araca gerek duymadan her yeri yürüyerek gezebilirsiniz.
Dini yapılarla dolu
Yapımı 2010 yılında biten Piazza Meydanı bir açık hava kültür merkezi. Meryem Ana Katedrali 19. yüzyılın sonlarında Katolikler için inşa edilmiş fakat bugün Gürcü Ortodoks Kilisesi’ne ait. Şehirde daha pek çok dini yapı var: 19. yüzyılın sonlarında yapımına başlanan Azize Barbara Kilisesi; taşları Trabzon’dan getirilen, 19. yüzyılın ikinci yarısında Yunan Katolik kilisesi olarak yapılan ama 1879’dan sonra Rus Ortodoks kilisesi olan Aziz Nikola Kilisesi; 1873’te yapılan Ermeni Kilisesi; 2000’de modern tarzda inşa edilmiş Katolik kilisesi.
Şehirdeki tek cami, 1886’da yaptırılmış olan Orta Camii. Bu caminin bir tek kapısı orijinal. Sinagog da 1998’de restore edilip yeniden açılmış.
Tipik bir etnografya müzesi olan Ajara Müzesi’ni özellikle gidin görün. Avrupa Meydanı’na 2007’de dikilen Medea ve Altın Post heykeli şehrin neredeyse her köşesinden görülür. Tiyatro binasının olduğu meydanın tam orta yerindeki Neptün heykeli ve üzerinde durduğu çeşme fotoğrafçıların göz bebeği. Havuzu ve fıskiyeleri ile Kolonad Meydanı da akşamları bütün şehrin aktığı bir yer.
Şehre yukarıdan bakın
Hava kararınca, şehirdeki tüm binalar ve heykeller ışıklandırılıyor. Özellikle Ardagani Gölü’nde akşamları fıskiyeler ve müzik eşliğindeki ışık oyunları ile inanılmaz güzellikteki hologramları kaçırmayın. Tam bu mekanda bulunan Grand Grill Restaurant’ı denemeden dönmeyin.
Deniz kenarındaki Mucize Parkı’nda İspanyol mimar Alberto Domingo Cabo’nun eseri olan, üzerinde Gürcü harflerinin DNA şeklinde dolanarak binanın tepesine kadar ulaştığı Alfabe Kulesi ve hemen yanında eski bir deniz feneri var. Halka açık plaj olarak kullanılan bu sahil şeridi yürümek ve bisiklete binmek için de ideal.
Sahilde son derece yavaş hareket eden dönme dolaba şehri yukarıdan görmek ve fotoğraf çekmek için mutlaka binin.
Deniz kıyısında 8 metre boyunda, karşılıklı duran bir kadın ve bir erkeğin geceleri ışıklandırılan ve hareket eden metal heykeli var. Kurban Said’in ünlü romanı “Ali ve Nino”nun adını taşıyan, ölümsüz aşkın, Avrupa ile Asya’nın kesişen yollarının, birbirine yabancı halkların karşılıklı anlayış ve hoşgörülerinin sembolü heykel Tamara Kvesitadze’nin eseri.
Bilmeniz gerekenler
- Batum’a gitmek için nüfus kağıdı ve yurt dışı çıkış harcı yeterli.
- Kara yoluyla giderseniz yurt dışı çıkış harcı işlemlerinizi Arhavi Turizm Enformasyon Bürosu’nda halledin, sınırda
vakit kaybetmeyin.
- Gecelemeli ve bagajlı yolculuklarda Gürcü kontrolünden yürüyerek geçmeniz gerekiyor. Gümrük kuralları da son yıllarda çok ağırlaştırıldı.
- Sarp Sınır Kapısı’ndan geçtikten sonra yol üstündeki döviz bürolarında mutlaka para bozdurun. Batum’da kendi para birimleri lari dışında hiçbir parayı almıyorlar ve şehirde kur daha düşük. Seyahatinizin sonunda elinizde lari kalırsa sınırda ya da havalimanında bozuk paralar hariç para bozdurmanız mümkün.
- Batum’da üç günden az kaldıysanız, dönüşte gümrükten hiçbir şey geçirtmiyorlar. Hatta yanınızda gümrükten, duty free’den alınmış bir şey varsa, onun parası kadar ceza da ödetiyorlar. Tabii bu kural uçuşta geçerli değil. Havalimanında istediğiniz alışverişi yapabiliyorsunuz ve lira da
geçerli duty free’de.