Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bergama’da son günlerde farklı bir tartışma yaşanıyor. Belediye, İl Özel İdaresi’nden kalan 19 adet tarla vasıflı arazisini satışa çıkardı. Bu durum, meclis toplantısında tartışmalara da neden oldu.
CHP, satışa ‘ata toprağı’ diyerek karşı çıkıyor. Bergama Belediye Başkanı, AK Partili Hakan Koştu’ya arsaları neden satışa çıkardığını sordum. Koştu, bu konuda dolu ve söyleyecek sözleri var:
“2019’da göreve geldiğimizde 130 milyon lira borç vardı. İlçe, 10 yıl hizmet görmemişti. Belediye, borç anlamında zor durumda. Biz gayrimenkullerimizi borç ödemek için değil, hizmet etmek için satıyoruz. CHP’li başka belediyeler ise borç ödemek için satıyor. Bergama’nın çok büyük bir coğrafi yapısı var. Göreve geldikten sonra birçok işi başlattık. Bütçemiz belli. Bütçemizi artırma derdine düştük. İki seçeneğimiz var. Ya borç yükümüzü artıracağız ya da gayrimenkullerimizi hizmet için satışa çıkaracağız. Şu anda muhalefet, yapacağımız hizmetlerden korkuyor. Dikili Belediyesi, 33 arazisini satış kararı aldı. Uzunburun köyünde 40’a yakın tarlanın satışı var. Ödemiş Belediyesi’nde 80’e kadar işyeri tarla satışı söz konusu. Torbalı’da aynı şekilde bu kararlar alındı. Bize karşı çıkanlar, önce kendi kapısının önüne bakmalı.”
‘Bergama hizmet bekliyor’
Başkan Koştu, satışa çıkarılan arazilerde yine tarım yapılacağını özellikle vurguluyor. Az önce ifade ettiğim gibi Başkan Koştu, bu konuda dolu ve isyan ediyor:
“Dikili, Ödemiş’te tarlaların vasfı farklı mı? Bizim satışımıza karşı çıkanlar onlara neden sormuyor? İl Özel İdaresi’nden bize devredilen 19 tarla satıldıktan sonra yine aynı vasıfta kullanılacak. Yani buraya ev yapmak ya da başka bir amaçla kullanılması mümkün değil! 2017 yılında belediye meclis üyesi idim. O gün 275 tarlanın satışı için dönemin CHP’li başkanı yetki istedi. Biz de verdik. Karar oybirliği ile alındı. O gün evet diyenler, bugün bize karşı çıkıyor. Demek ki omurgalı olmamakla ilgili bir sorun var! Bergama, bizden önceki 10 yıllık süreçte hiçbir hizmet alamamış, yolları berbat. Vatandaş hizmet bekliyor. İğneyi kendilerine, çuvaldızı başkalarına batıracaklar.”
Sadece Dikili, Ödemiş, Torbalı, Bergama değil, ülkemizin birçok belediyesi arazisini bu şekilde satıyor. Bu arazilerde yine tarım yapılacaksa, satılmalarında bir sakınca görmüyorum.