Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye’nin en geniş Atatürk fotoğrafları koleksiyoneri, araştırmacı-yazar İzmirli Hanri Benazus (91), geçen hafta Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne Atatürk fotoğraflarını bağışladı. Bununla ilgili olarak Mansur Yavaş’ın paylaşımını görünce, “Neden İzmir değil de Ankara?” diye düşündüm, hatta üzüldüm.

Hanri Benazus’u aradım. İşin aslını ondan öğrendim. Benazus, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne sadece Atatürk’ün Ankara ile ilgili fotoğraflarını bağışlamıştı. Ve bir şartı vardı. Bu fotoğraflar, uygun bir yerde sergilenecekti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük Atatürk müzesi geliyor

Benazus, “Ben İzmirliyim. 20 bin fotoğrafım var. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne sadece Atatürk’ün Ankara ile ilgili fotoğraflarını verdim. 20 bin fotoğrafı kaldıracak hangi müessese varsa başımın üstünde yeri var. Karşılığında hiçbir şey de beklemiyorum. Tunç Başkan’a sözüm var. Güzel bir yer yapacaklarını bana ifade ettiler. Detay vermeyeceğim. Ben 600 yıllık İzmirliyim. Atatürk tutkunuyum” açıklamasını yaptı.

Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i aradım. Soyer, Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı Atatürk Müzesi’ni İzmir’e kuracaklarını söyledi. Bu, kent için çok önemli bir müjde! Soyer, “Binlerce koleksiyon olacak. Birkaç belirsiz dinamik var. Cumhuriyetimizin 100. yaşında, yani 29 Ekim 2023’ten hemen önce bu müzeyi İzmir’e kazandırmak istiyoruz” diye de ekledi!

Düşünsenize... Çok büyük bir müze. Türkiye’nin birçok kentinden vatandaşlar, Atatürk’ün en güzel ve özel fotoğraflarını, hatta şimdiye kadar bilinmeyen anlarını görmek için İzmir’e gelecek.

Müzenin nereye yapılacağı şu an için gizli tutuluyor. Ancak bunun için en uygun yer Kültürpark gibi görünüyor. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir nokta! Bana kalırsa böyle bir proje, Kültürpark’a da çok yakışacak.

Bu arada, Hanri Benazus’u tanımayanlar varsa internetten hemen araştırmalarını, söylediklerini okumalarını tavsiye ederim. Yaşayan bir tarih! Bu ismi bir kenara not ediniz.