Osman Gençer

Osman Gençer

ogencer58@gmail.com

Tüm Yazıları

İçinde bulunduğumuz yılın yaz mevsiminin daha birinci ayı dolmadan çıkan yüzlerce orman yangını sonucu, maalesef binlerce hektarlık orman alanı tahrip oldu.

Henüz sezonun başında meydana gelen çok sayıda ve büyük orman yangınları, bizleri endişeli bir yaz dönemi beklemeye sevk etti.

Umarım devamı düşündüğümüz gibi gerçekleşmez, acı tablo bu kadarla kalır, ancak görünen köy de kılavuz istemiyor.

*

Ben, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) özellikle toplumsal konular hakkındaki açıklamalarını dikkatle takip ederim.

Haberin Devamı

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, yangınlarla ilgili de geniş bir duyuru yaptı.

Sıkıntılı durumu son 10 yılın rakamları, yangın sayıları, kaybettiğimiz ormanların miktarı ve karşı karşıya bulunduğumuz
tehditler ile ayrıntılı biçimde anlattı.

*

Şimdi sizi oradaki rakamlara boğmak istemem, fakat şunu bilin ki son 10 yılda yangın sayıları ve kaybettiğimiz orman alanlarının miktarı katlanarak artmış durumda.

Onca önleme, onca yeni donanıma, onca yeni personele rağmen, yangın sayısının fazlalaşması engellenemiyor.

Olayın en ürpertici yanı ise, yangınların yüzde 87’sinin insan kaynaklı olması.

*

Evet; iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklıklar ve artan sıcaklıklar yangınların çoğalmasında önemli bir etken, bunu kabul
ediyorum.

Fakat, öte taraftan bizlerin de hala ciddi eksiklerimizin ve  hatalarımızın olduğunu kabul etmemiz lazım.

*

Mesela, son yangınları izlerken şunları bir kez daha net biçimde gördük. Ki, TMMOB raporunda da benzer uyarılar yapılmış.

*

Arazöz gibi araçların kadroları yarı veya üçte bir oranında. O yüzden tam kapasite ile çalışamıyorlar.. Bu eksiklik yöre halkına öncelik verilerek acilen giderilmeli.

Yangınla boğuşan yer ekiplerinin kiralama usulü taşeron üzerinden çalıştırılması da çok yanlış. Bu uygulamaya da son verilip, eksiklik kadrolu işçi alımı ile tamamlanmalı.

Elektrik hatları da ciddi bir problem. Hepsi çok bakımsız ve alt yapıları yetersiz. Elektrik hattı kaynaklı yangınlar tüm yangınların
dörtte biri haline geldi.Gerekli tedbirler derhal alınmalı. 

Haberin Devamı

Eskiden ekosistemi bilen orman köylüsüne, ormanla ilgili zorunlu görev ve sorumluluk verilirdi. Şimdi ise gönüllü sistemine alındılar. Eski düzene yeniden geçilmeli.

İnsan hareketliliğin fazla ve yangın riski yüksek olan bölgelerde, yerel yönetimlerle bağlantılı olarak nöbetçi ilk müdahale ekiplerinin sayısı artırılmalı.

Yangınlar sırasında orman yollarının bakımsız olduğu gözlendi. Bu yollar bakımlı halde tutulmalı.

*

Ve tabii ki, orman alanlarının turizm, madencilik, res, hes, ges vb. amaçlarla tahsisleri de mutlaka sınırlandırılmalı. Tahsisler yüzünden ormanlarda parçacılık önemli ölçüde artınca, yangın riski de büyüdü..

Ve yine en en en önemlisi ise..

Yangın çıktıktan sonra verilen söndürme mücadelesinden ziyade, yangın çıkmaması için alınması gereken önlemler ön planda tutulmalı..

*

Çünkü, bir çok yerde yangın çıktığında, gücünüzü istediğiniz kadar arttırmış olun, yine de yetersiz kalınıyor.

Tıpkı deprem öncesi önlemler gibi, yangın çıkmaması için alınacak önlemler de okullarda ders olarak okutulmalı, toplumumuzun bir kültürü haline gelmeli.