Prof. Dr. Metin Taş

Prof. Dr. Metin Taş

ymmmetintas@gmail.com

Tüm Yazıları

Ekonominin belirsiz ve kırılgan olduğu dönemlerde parasal açıdan zor durumda kalanlar ellerindeki malları satma yoluna gidebiliyor. Manevi değeri olan veya ucuza gitme olasılığı bulunan malların “yabancıya gitmemesi” için yakın akrabalara satılması tercih ediliyor. Burada dikkat çekmek istediğimiz ince bir nokta var. Yakın akrabalara yapılan bu tür satışlar, halen devlete borçlu olanlar veya izleyen yıllarda borçlu duruma düşebilecekler tarafından yapıldığında ciddi sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Satış işlemi gerçekten yapılmış ve bedeli tahsil edilmiş olsa bile bazı durumlarda bu satış geçersiz sayılıyor ve satılan mallara el konulabiliyor.

Haberin Devamı

Geçersiz işlemler

Satış işleminin geçersiz olması için satıcının devlete olan borcunu ödenmemiş olması ve kişinin mal varlığının borcu karşılamaya yetersiz olması gerekiyor. Geçersiz sayılacak satışlarla ilgili olarak kanunda belirlenmiş süreler söz konusu. Borcun ödeme süresinin başlamasından itibaren geriye doğru iki yıl içinde yapılan satışlar ile ödeme süresi başladıktan sonra yapılan satışlar geçersiz sayılıyor. Geçersiz sayılan satış işlemleri bakımından akrabalığın derecesinin bilinmesi son derece önemli.

Akrabalığın derecesi

6183 sayılı Kanun’a göre; “Üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan hısımlarıyla, eşler ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) sıhri hısımlar arasında yapılan ivazlı tasarruflar” bağışlama olarak kabul ediliyor.

Üçüncü dereceye kadar kan hısımları; dede-nine, anne-baba, amca, dayı, teyze, hala, kardeşler, çocuk, kardeş çocukları ve torunlardan oluşuyor.

Kayınpeder, kayınvalide, eşin kardeşleri (kayın birader, baldız, görümce) ise ikinci dereceye kadar sıhri hısım sayılıyor. Ayrıca eşler arasındaki satışlar da geçersiz sayılabilecek işlemler arasında. Bu dereceler içinde yer alan akrabanızdan mal almadan önce devlete borcunun olup olmadığını araştırmanızda yarar var. Bizden uyarması...

Adresinizi güncellemeyi unutmayın!

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi; kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, kimlik numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği bir uygulama. Sisteme göre, adres değişikliği yapanların 20 işgünü içerisinde yeni adres bilgilerini bağlı bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor. Bu süre içinde adres değişikliği beyanında bulunmayanlar para cezası ile karşılaşıyor.

Haberin Devamı

Olay sadece para cezasıyla bitmiyor. “Daha ne olabilir” diyebilirsiniz. Başka yere taşındığı halde adresini değiştirmeyen bir kişi hakkında icra takibi başlatıldığında, söz konusu kişiye ulaşılamayınca kayıt sistemindeki adresine tebligat yapılacak. Bu adresle kişinin bağlantısı olmadığı için bilgisi olmadığı halde tebligat yapılmış sayılacak. Dolayısıyla süreye bağlı olan itirazlarda itiraz süresi kaçırılacak. Aynı durum,
Tebligat Kanunu’nun uygulandığı yargılama işlemleri için de geçerli...

Kutadgu Bilig’den öğütler

Ey kanun yapıcı, iyi kanun koy;

Kötü kanun yapan hayattayken ölmüş demektir.

Ey hakim devlet adamı, kötü teamül koyma;

Haberin Devamı

Kötü kanunlarla dünyaya hükmedilemez.

Bir kimse kendi zamanında kötü teamül koyarsa,

Kendinden sonraya kötü nam bırakmış demektir.

Birisi iyi kanun koyup bıraktığında,

Adının ayakta durmasını sağlamış demektir.
(1458-1461. beyitler)

AİLE İLİŞKİLERİ

Teyzemin kocasına;
Babam “bacanak”
Dayım “enişte”
Dedem “damat”
Kuzenim “baba” diyor.
O adama hiç güvenmiyorum; kim olduğu bile belli değil...

TAHSİLLİ KÖPEK?

Temel üzüntülü bir ses tonuyla Dursun’a dert yanar:

Ula Tursun, biliy misun yeni aldığım safkan Kangal köpeği kayboldi.

Haçan ne duraysin gazeteye ilan ettur, olsun pitsun.

Tursun dalga mi geçeysun, hiç oyle köpek bulunur mi?

Etma ula Temel. Hiç duymadın mi? Hep oyle bulayiler.

Ula bu Kangal kopeklerunin akilli olduklarını pilirdum ama gazete okuyacak kadar tahsilli olduklarini duymamış idum.

SORU-CEVAP

Kıbrıs’ta üniversite öğrenimi görüyorum. Yılda birkaç kez giriş çıkış yapmam gerekiyor. Öğrenci kimliğimi gösterdiğim halde her seferinde çıkış harcı istiyorlar. Bu uygulama yasal mı? (Seçil S.)

Yürürlükteki mevzuata göre; yurtdışına çıkışta öğrenciler için bir harç muafiyeti yok. Size tavsiyemiz KKTC’ye pasaport yerine nüfus cüzdanı ile gitmeniz ve çıkışta gümrük kapısında verilen belgeyi Türkiye’ye dönene kadar saklamanız...

***

Merhaba, iki kişi bir iş için adi ortaklık kurduk. İdareye verdiğimiz adi ortaklık sözleşmesi haricinde diğer şirketle aramızda bir protokol yaptık. Protokole göre bizim şirketin çıkacak vergi borçlarından dolayı hiç sorumluğu olmayacaktı. Diğer şirket zor durumda, hakkında tedbir kararı var. Adi ortaklığın KDV borcu için bizim şirkete yazı geldi. Vergi dairesine protokolden söz ettim. Bizi ilgilendirmez dediler. Ne yapmalıyım? (Şeyhmuz K.)

VUK 8/3’e göre; mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna ilişkin özel sözleşmeler vergi dairelerini bağlamaz. Adi ortaklıklarda kamu borçlarından müşterek sorumluluk söz konusu. Yani borcun tamamını sizden talep edebilirler. Önerimiz, en kısa süre içinde 6736 sayılı Kanun kapsamında başvuruda bulunmanız.

GÜNÜN SÖZÜ

Hayat öyledir ki doğarken neden ağladığınızı yaşarken hissettirir.

NE KADAR DİKKATLİSİNİZ?

3 + 2 = 15
4 + 3 = 28
6 + 5 = 66
8 + 4 = ??