Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

.

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçları açıklandı. Kimi öğrenciler arzuladıkları programlara yerleşirken, kimileri de yerleştiği yerden çok da hoşnut görünmüyor. Kimileriyse hiçbir tercihine yerleşemedi. Sonuçların açıklanması ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite adaylarının gündemdeki konusu ek yerleştirme oldu.

Bu yıl 25 bin 539'u lisans (4 veya daha fazla yıllık üniversite programı), 34 bin 608'i önlisans olmak üzere toplam 60 bin 147 kontenjan boş kaldı (2016 ÖSYS verileri). Hiç kuşkusuz şu an devam eden üniversite kayıtları sonrasında yerleşen öğrencilerin kayıt yaptırmaması ile boş kontenjan sayısı daha da artacak. Peki 100 bine ulaşması beklenen bu kontenjanlardan kimler yararlanacak?

Haberin Devamı

Öncelikle şunu belirtelim ki, ilk yerleştirmede yerleşen adaylar maalesef ek yerleştirmelere müracaat edemez. Ek yerleştirmelere başvurabilmek için sınavsız geçiş ve açıköğretim programları da dahil merkezi yerleştirmede (ilk yerleştirme) hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir. Yani yerleştiği programdan memnun olmayan üniversite adayları kayıt yaptırmasalar dahi ek yerleştirmeden yararlanamaz. Ancak özel yetenek sınavı ile bir üniversite programına yerleşen adaylar, ek yerleştirmelerde tercihte bulunabilir.

Ek yerleştirmelerden yararlanmak için ilk yerleştirmelere müracaat etmiş olmak gerekmiyor. Yani aday, merkezi yerleştirmelerde (ilk yerleştirme) tercih bildirmiş olup yerleşmemişse de, hiç tercih bildiriminde bulunmamış olsa da ek yerleştirmeden yararlanabilir. Fakat ek yerleştirmeden yararlanacak aday mutlaka 2016 ÖSYS'ye (YGS Başvuru dönemi) başvuru yapmış olması gerekir. Diğer bir ifade ile içinde bulunulan yılın ilk sınavına (yani YGS'ye) başvurularak sisteme (ÖSYM'ye) bu yıl üniversite tercihinde bulunulacağı bildirilmiş olmalıdır.

Ek yerleştirmelerle ilgili diğer bir önemli konu da Tablo4'te yer alan lisans programlarından taban puanı oluşanlara başvuru yapabilmek için adayın ilgili puanının, yeni oluşan taban puana eşit ya da üzerinde olması gerekliliğidir. Yani bu yıl bir lisans programının taban puanı oluşmuş ise, ilgili puanı bu taban puanın altında olan adaylar bu programı ek yerleştirmede tercih edemez. Tablo3'te yer alan önlisans kontenjanları için ise böyle bir koşul aranmaz.

Haberin Devamı

Sinan ÇAĞIRAN
Psikolojik Danışman / Rehberlik Uzmanı
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran