R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlkbahar haritası Türkiye için değişikliklere ve mücadelelere işaret ediyor

Astrologlar mevsim başlangıçları için haritalar çıkarır ve buradan yola çıkıp o döneme ait yorumlar yapar. Osmanlı Sarayı’nda müneccimbaşılar Güneş’in Koç burcuna girdiği yani ilkbaharın başladığı ana göre çıkarılan haritayı yorumlayarak Nevruziye, bir çeşit bahşiş alırlardı. Biz de ilkbaharın haritasına bakarak değerlendirmelerde bulunabiliriz.
20 Mart’ta saat 18.57’de gerçekleşecek olan haritada (Ankara’ya göre) Terazi burcu yükseliyor ve içinde savaş ve mücadeleyi anlatan Mars yer alıyor. Hatırlarsanız, Mars aralık ayında Terazi burcuna ilerlemiş ve ülkemizin iç siyasetine büyük çalkantılar getirmeye başlamıştı. Bu haritada Terazi burcunun yükseliyor olması benzer süreçlerin şiddetlenerek gündemdeki yerini koruyacağını gösteriyor.

Hükümette güç kaybı işareti
Terazi siyaset, dış ilişkiler ve anlaşmalarla yakından ilişkili bir burçtur ve Mars’ın bu süreçte geri harekette olması yıpratıcı koşullara ve halkı kutuplaştıran durumlara işaret ediyor. Nitekim, bu haritada halkın durumunu temsil eden Ay’ı yine yıprandığı Akrep burcunda görüyoruz. Ay sadece Akrep’te yer almıyor, aynı zamanda kuralları, hiyerarşiyi gösteren Satürn’le birleşiyor. Bu özel durum halka ait konularda sıkıntılara işaret ediyor.
Neyse ki, haritanın tepesinde Yengeç burcunda (ülkemizin yükselen burcu) yer alan Jüpiter koruyucu bir etki getiriyor. Jüpiter hukuk ve adalet konuları ile ilişkili olduğu için bu süreçte hukuka ait pozitif gelişmelerin ortaya çıkacağı görülüyor.
Astrolojik haritada Güneş liderleri ve hükümete ait konuları anlatır. Bahar haritasında Güneş’in 7’nci evde (karşıtlıklar, muhalefet evi) ancak ufuk düzleminin altında olduğunu, yani batmakta olduğunu görüyoruz. Bu gösterge yönetici durumunda olan kişiler için pek rahat bir durum olarak görülmüyor. Koç burcundaki Güneş’in yönetici gezegeni olan Mars’ın Terazi burcunda geri harekette olması hükümet ve yönetici kadrolar açısından büyük zorlanma ve güç kaybı işareti olarak görülebilir.
Diğer yandan, yükselen Terazi burcunun yöneticisi Venüs, Saka burcunda 5’inci evde. Bu ev aynı zamanda halkın oyunu ve ifade biçimini anlatır. Venüs’ün değişimi açıklayan Uranüs’le olan uyumlu açısı bu dönemde halkın oylarında yenilenme olabileceğini açıklıyor. Ayrıca, Uranüs-Pluton karesi, konu ettiğimiz haritanın eksenleri üzerine oturmuş durumda.
Uranüs-Pluton çalkantılı değişimlere, yenilenmeye işaret eder. 2012 yılından bu yana sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yaşanan çalkantılar, protestolar, başkaldırılar bu dönemde ülkemizin koşulları içinde de vurgu yapıyor. Benzer şekilde Uranüs-Pluton, Koç-Oğlak burçları arasında yer aldığı için bu durum kişisel özgürlükler (Koç) ile kurallar, devlet (Oğlak) arasındaki çatışmaları da açıklıyor.
Bahar haritasında zeval noktasının (tepe noktası) çok dikkat çekici bir yıldızla, Sirius’la birleştiğini görüyoruz. Böyle bir durumda, halkı ve yönetimi ilgilendiren konularda büyük değişiklikler görebiliriz.
Benzer şekilde, bu derece aynı zamanda ülkemizin haritasında Pluton’un bulunduğu dereceye de oldukça yakın. Pluton güç savaşları, baskıyla gelen dönüşüm temalarını açıklar. Yine bu dönemde içişlerinde, ülkede birliği ilgilendiren ve Kürtlere ilişkin durumlarda da önemli stresler gündeme gelebilir. Bu çok dinamik olan bahar haritasının ülkemize huzur ve olumlu değişiklikler getirmesini dileyelim.