Akıllı telefonlardaki aplikasyonlarla cebimize kadar giren bilgisayar oyunları çok yakında sınıflarda ders kitabı yerine kullanılabilir
Björk; kişiliği, müziği ve farklı popüler tarzıyla İzlanda’dan çıkan tuhaf seslerden biri. Memleketten Sigur Rose grubunu da düşünürseniz ülkenin gerçeküstü coğrafyasından
böyle acayip sesler çıkması normal karşılanabilir. Geçen yıl “Biophilia” adındaki albümünü bir iPad aplikasyonu şeklinde piyasaya çıkaran sanatçı, geçen hafta da bu aplikasyonu sınıflarda bilim ve müzik eğitimi verilebilecek açık kaynak bir eğitim aracına dönüştüreceklerini de açıkladı. Albümünün Android versiyonu için bu tür projelerin mabedi haline gelen Kickstarter.com’da bağış toplamaya başlayan Björk, okullar ve sahnedeki canlı performansların ardından Biophilia’yı böyle bir eğitim platformuna dönüştürme kararı aldıklarını söylüyor. Teknolojiye bir bulaşan, nereden çıkacağını bilemiyor gerçekten.
Oyunu bırak dersine bak
Björk yaratıcı bir sanatçı olarak bu üçlünün büyüsüne kapılmakta haksız olmayabilir. Bu türden eğitim için tasarlanmış müzik (ses) tabanlı aplikasyonların, dokunmatik ekranlarla tanışmış çocukların elinde neye dönüşebileceğini hissetmiş olabilir. Okul yıllarından hepimiz hatırlarız ki ailelerin gözünde müzik dinlemek ve ders çalışmak arasında ters bir orantı vardır.
Çok daha karışık bir ruh hali birkaç yıl içinde video oyunları ve ders kitapları arasında yaşanacak gibi. Bilgisayar ya da video oyunları, müzik kadar olmasa da eğitim kariyerinin ve derslere ayrılacak zamanın baş düşmanları görüldüler. Oysa Türkiye’de başlanan FATİH projesinde olduğu gibi tüm dünyada okullarda tablet bilgisayarlar, tıpkı kitap, defter, kalem gibi her çocuğun sahip olacağı temel araçlardan biri haline getiriliyor.
Türkiye oyun sektöründe
“Ders oyunları” bu yeni tabletli ve akıllı tahtalı sınıfların en kritik noktası olabilir. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı Mevlüt Dinç, oyun tabanlı eğitim konusuna dünyada ilginin hızla artığını ve bu konun Türkiye için önemli bir uluslararası başarı potansiyeli taşıdığına inanıyor. Türkiye, oyun sektöründe son birkaç yıldır adından söz edilir ülkeler arasına girmeyi başardı. Dinç’e göre henüz Kore’nin yaptığını yapamasak da oyun geliştirme pazarında belli bir birikime sahibiz ve bunu oyun tabanlı eğitim için hemen harekete geçirebiliriz. Dinç, eğitim alanında çalışmalara da başladıklarını da ekliyor.
Çocukların bu tabletlerde ilk yapmak isteyecekleri şeyin oyun oynamak olacağı kesin. Oyun ve ders çalışmayı birleştirecek yaratıcı aplikasyonlar, belki de eğitim hayatının yeni araçları tabletlerin en kritik başarı anahtarı olabilir.
Björk’ten aplikasyon
Müzik sanatçısı Björk son albümünü Biophilia adıyla iPad aplikasyonu olarak çıkarmıştı. Albümde, ışık, kristaller, karanlık madde, DNA, gezegenler gibi doğa ve bilimsel olaylara ilişkin arayüzler, grafikler ve görüntüler müzikle birleştiriliyor. Aplikasyon içinde müzik öğreten araçları da barındırıyor. Björk, Biophilia’yı aynı zamanda açık kaynak eğitim platformu haline getireceklerini de duyurdu. Aplikasyonla canlı performans konserleri yapan sanatçı şubat ve mart ayları boyunca Paris’te.
Cıvıltılar
* RIM artık yok. Telaşa mahal yok sadece isim değişikliği. Şirket yıllardır markası olan Blackberry’yi artık Research In Motion’ın kısaltılmışı olan şirket ismi RIM yerine kullanma kararı aldı. Site ve e-posta adresleri de değişti. Şirketin yeni sistemi ve telefonu Blackberry Z10’a gelen ilgi şirketin yüzünü güldürdü.
* sosyal konaklamaya engel. Bu alanda ünlü Airbnb sitesinin Amsterdam’da ev kiralanmasına aracılık etmesinin turistik konaklamalarla ilgili düzenlemelere aykırı olduğunu savunuluyor.
* Videolu cıvıltılar başladı. Twitter’ın yaratıcıları Vine adıyla bir tür ‘video-tweet’ servisine başladı. Vine daha ilk günden ana sayfaya yanlışlıkla pornografik video koyulduğu tartışmalarıyla sosyal ortamlara sıkı bir giriş yaptı.