Resul Buksur

Resul Buksur

rbuksur@gmail.com

Tüm Yazıları

Yönetmen, müzisyen ve tasarımcıların fikirlerini bağışlarla hayata geçirmesini sağlayan Kickstarter.com gibi siteler girişimcilere bir anda on milyonlarca dolar finansman yaratıyor

Bu akşam yapılacak Oscar törenlerinin üç genç yönetmen için çok daha heyecanlı geçeceği kesin. Bu yönetmenler çektikleri kısa filmleri için gereken tüm parayı, Kickstarter.com adındaki bir siteden sağladılar. Sadece fikirlerini paylaşarak, potansiyel hayranlarına ulaşıp bağış ve destek topladılar. “Inocente”, “Buzkashi Boys”, “Kings Point”. Bu üç kısa film belki de ceplerinde tek kuruş para veya bir yatırımcı yokken çekildi. Şimdi Oscar’a aday gösterilebiliyorlar. Sıkı durun, geçen yıl dünyanın en büyük bağımsız filmler festivali olan Sundance’deki filmlerin yüzde 10’u yine bu site üzerinden finanse edilmiş. Daha önce de Oscar’da aynı şekilde finanse edilen adaylar olmuştu ancak henüz Oscar kazanan olmadı.

Endüstriyel girişimcilik devrimi
Sanatçılar ve hayranlar arasında film, müzik, oyun, çizgi roman gibi kültürel üretimler yapmak için bağış toplamakla başlayan ve sonradan “crowdfunding” (kalabalık fonlama) adı verilen bu sistem bir anda özellikle endüstriyel ürün tasarımcıları arasında yayılıverdi. Çılgın aksesuar ve teknolojik ürün fikirleriyle olay kültürel ürünlerin ötesine geçiverdi. Örneğin geçen yıl Pebble adındaki akıllı kol saati projesi, sadece sitedeki örnek fotoğraflarla 10 milyon doların üzerinde para toplayarak rekor kırdı.
Film ve müzik sanatçılarının ardından bilgisayar oyun geliştiricileri, yazılım projeleri derken işler büyük endüstriyel üretim boyutlarına doğru yayılıyor. 3 boyutlu yazıcılar gibi ürün tasarım sürecini masanıza kadar indirebilecek gelişmeleri de buna ekleyin. Tüm bunları tabandan yayılan bir tür endüstriyel girişimcilik devrimi olarak görenler bile var.

Haberin Devamı

Sorumluluk sizde

* Bağış (donate) kültürü internetin doğasında başından beri vardı. Kickstarter, Pledge Music, Indiegogo ve Artistshare gibi sitelerde sanatçılar; bağışlar, etkinlikler, tişört, fincan gibi ürünlerin satışı ve ön siparişlerle albümler, çizgi romanlar, filmler hayata geçirmeye başlayınca sistemin işe yaradığı ortaya çıktı.
* Bu gibi sitelerde her şeye de para yağıyor değil. Başarılı bir proje yaratabilmek için internette tüyolar verenler bile var. Projeniz belirlenen zamanda hedeflenen paraya ulaşamazsa çöpe gidiyor ve paralar herkese geri dağıtılıyor. Aldatıcı projelere de
dikkat. Sitelerin bu konuda ciddi takibi olsa da, sorumluluk bir “hayran” olarak size bırakılıyor.

Haberin Devamı

Sermaye hayranlardan

Bu Oscar hayranlara

“Inocente”, “Buzkashi Boys” (üstte), “Kings Point” filmleri Kickstarter’dan parayı bulup çekilmiş filmler.
Bu akşam biri Oscar almayı başarırsa tarihe geçecek.

Sermaye hayranlardan

Müzik albümü projelerinde Amanda Palmer geçtiğimiz yıl 30 günde, 24 bin kişiden, 1 milyon 200 bin dolar toplayarak rekor kıranlar arasında.

Sermaye hayranlardan

Pebble adındaki dijital kol saati projesi, Kickstarter.com sitesi üzerinden bir ayda 10 milyon doların üzerinde kaynak topladı. Üretimi başlayan saat iki ay önce piyasa 150 dolardan satışa çıktı.

Haberin Devamı

Cıvıltılar

* BlackBerry Z10’un fiyatı belli oldu
Şirketin yeni akıllı telefonu 1.900 liradan satılacak.
* Dijital müzik satışı yapan Deezer; LG, Samsung ve Toshiba ile anlaşarak akıllı televizyonlara girdi.
Böylece 180 ülkeye hizmet vermeye başladılar. Spotify ise Windows
Phone 8 akıllı telefonlar için aplikasyon çıkarmaya hazırlanıyor.
* Hisse satışı modası
Google’ın başkanı Eric Schimdt hisselerinin yüzde 42’sini
2.5 milyar dolara sattı. Blackberry’nin eş kurucusu Jim Balsillie de payını sattı.
* Björk ürktü mü?
İki hafta önce Björk’ün Kickstarter.com’da geçen yıl çıkardığı Biophillia albümünü Andorid ve Windows 8’e uygulayacak projesinden bahsetmiştik. Björk Projenin beklediklerinin çok ötesinde büyüdüğünü söyleyerek projeyi durdurduklarını açıkladı.

Atık su kirliliği internette

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’de çevre kirliliğine kesin çözüm olabilecek, özellikle sanayi ve arıtma tesislerinin denetimine ilişkin çok önemli bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Bu projede kullanılacak elektronik ölçüm cihazlarıyla tüm Türkiye’de tesislerdeki atık su kirlilik seviyelerini, 24 saat internet üzerinden anlık olarak izleyebilecek. Yasal olarak belirlenen seviyelerin dışına çıkanlar elektronik olarak tespit edilecek ve anında internet üzerinden bakanlık izleme merkezine iletilecek. Bu çevre faleketine yol açabilecek kazalara da erken müdahale şansı yaratabilir.