Resul Buksur

Resul Buksur

rbuksur@gmail.com

Tüm Yazıları

Full HD, üçüncü boyut, internet bağlantısı derken televizyonlarda çözünürlük sıçraması başladı. 4K ve 8K adı verilen ekranlarla çözünürlük katlanıyor

Yüksek çözünürlük modası yani HD denilen yayınlar, televizyonlarımıza önemli bir hareketlilik kazandırmıştı. Uydular ve kablo yayınlar, HD yayınlar evlere girerken, blu-ray gibi teknolojilerle filmleri görülmemiş kalitede izlemek mümkün oldu.
Durmak yok, artık HD denilen 1080 piksel çözünürlük standardını da aşıyoruz. Şimdi sıra 4K’da. Bu ne derseniz, eski ölçülere göre 4 kat
daha fazla çözünürlük yaratan yeni teknolojinin bir ifadesi diyelim. 2160 piksel en ve 3920 piksel boya sahip bu yeni ekranların çözünürlük gücü 4 kat artmış oluyor. Tıpkı HD gibi Ultra HD (UHDTV) adı veriliyor.

İçerik olmadan olmaz
Sadece bu kadar değil, çözünürlükte resmen gaza basılıyor. 8K ekranlar hemen arkada. Bu da HD çözünürlüğü 8 kata çıkardığı için böyle adlandırılıyor. Geçtiğimiz aylarda uluslararası telekom otoritesi ITU, çok yüksek çözünürlük yayın standartlarını kabul etti. Böylece yayıncılar hazırlıklara başlayabilecek. Oyun meraklıları bunlara uygun konsol ve oyunlarla çok farklı bir deneyime hazırlansınlar.
Televizyon üreticileri bu yılın başında ilk 4K destekleyen televizyonlarını duyurdular. Önemli markaların ürünleri satışa ve raflara çıkmaya başladı. 8K için denemeler görülüyor. Televizyon alırken her zaman dikkat etmeniz gerektiği gibi çözünürlük önemli ama önce cihazda izleyebileceğiniz yayın ve içeriğin olması gerekiyor. HD yayınlara artık fiber, kablo ve uydu üzerinden ulaşmak mümkün. Yüksek çözünürlüğü yeni çözmüştük, şimdi ultrası geldi. İnternet bağlantısı ve OLED gibi yenilikleri de eklerseniz televizyonlar yine gündemde.

Haberin Devamı

Ultra televizyonlar evlerimize geliyor

Televizyonlarda 4K devri

4K ve ötesi çözünürlükte LCD ile yeni OLED teknolojisi rekabet halinde olacak. LG, Kore’de iki ayda 200 tane OLED televizyon satarken markalar 4K’lı OLED televizyonlarını hızla duyuruyor.

ÜRÜNLER

RED SCARLET-X
SANAT İÇİN 4K Görünüşüne bakıp onu
sıradan bir DSLR kamera sanmayın. Dijital sinema kameralarında kendi teknolojilerini geliştiren Red’in Scarlet ürünü, sinema için 4K ve üzeri çekim yapabilen dünyadaki birkaç kameradan biri. 8 bin dolar fiyatıyla çocukların doğum gününü çekmek için olmadığı kesin.

Haberin Devamı

GOPRO HERO3
En küçük 4K Macera tutkunlarının yakından bildiği bir kamera. GoPro, yeni ürünü Hero3 ile 4K çözünürlükte video çekimine olanak sağlıyor. Birkaç santimlik boyutlarıyla kamera o kadar küçük ve basit ki fanatik kullanıcları oluştu. Suya dayanıklı kılıf ve kablosuz bağlantı aparatıyla birlikte 450 dolara satılıyor.

APLİKASYON

İNTERNETLE televizyon her yere taşınabiliyor. Wi-Fi üzerinden izlemeye dikkat, yoksa mobil paket zorlanabilir. Bunu kullanabileceğiniz 4 aplikasyon...

TURKCELLTVPLUS

kanallar, dizi ve seçme videolar yer alıyor. Sosyal özellikler var. Yayın kalitesi tatmin edici. Farklı paket seçenekleri sunuluyor. Aylık 1.90 TL.

TİVİBU

TTNET kullanıcılarına web üzerinden ücretsizken mobil aplikasyonları kullanmak için 1 TL’den başlayan fiyatlara alınabiliyor.

Haberin Devamı

DIGITURK play

tablet, akıllı telefon aplikasyonu kanallara ve filmlere erişiliyor. IQ destekli kutularla salona web servisleri gelmiş oldu.

TVYO

Dizi seyretmek isteyenler için Tvyo gibi servisler internet sitesinden izleme sağladığı gibi aplikasyonla tabletten erişim sağlıyor. Ücretiz.

Cıvıltılar

* Samsung Galaxy Note’un 8 inçlik versiyonu ABD’de 400 dolardan satılmaya başladı. iPad Mini’ye rakip olarak görülüyor.

* Arayüzünü yenileyen Flipboard’ta, son iki haftada 3 milyon kişi 6 milyar sayfa çevirmiş.

* POST-PC. PC satışları düşüyor. 2013’ün ilk üç ayında satışlar bir önceki yıla göre yüzde 17 düşerek 76.3 milyon oldu.