Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye Büyük Millet Meclisi bahçesinde yer alan Meclis Camii’yle ilgili bir belirsizlik var. Net bir açıklama yapılmadı. 15 Temmuz darbe girişiminde zarar gördüğü iddia edildi ama öyle olmadığı net bir şekilde ortada.

Meclis’in camii

Behruz Çinici ve oğlu Can Çinici tarafından tasarlanan cami 1995 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülülü’nü kazanmıştı. 1989 yılında faaliyete geçen cami son derece modern mimarisiyle türünün nadir örneklerinden. Geçtiğimiz günlerde Meclis’e yaptığım bir ziyarette caminin akıbetini merak ettim. Akşam geç saatlerde olmasına rağmen camiyi ziyaret etme imkanım oldu, cami şu an ibadete kapalı durumda maalesef.

Haberin Devamı

Görebildiğim kadarıyla sapasağlam duruyor. Hatta havanın eksi derecelerde olduğu bir Ankara ayazında içeri girer girmez insanı, her iki manada da, sıcaklık karşılıyor. Eylül ayında zarar gördüğü için yıkılan TBMM Halkla İlişkiler A ve B Blokları’nın hemen yanındaki cami 750 metrekarelik bir inşaat alanına sahip. Arka bölümü, toprağa gömülü iki ayrı bölümün eğimli bir araziye uyumlu halde yerleştirilmesinden meydana geliyor. Avlusuyla birlikte toplam alanı 6 bin 400 metrekare. Meclis binasıyla son derece uyumlu ama aynı zamanda Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden de izler taşıyor.

Camiyle alakalı başlıca itiraz noktası kapasitesi. Özellikle cuma namazlarında Türkiye’deki bütün camilerde olduğu gibi yeterli gelmiyor. Caminin mimarlarından Can Çinici hâlâ bu mesleği icra ettiğine göre bu cami, dokusuna uygun olarak büyütülebilir. Böylelikle mimarlık tarihimizde önemli bir yere sahip olan bir eser korunmuş olur ve örnek bir büyütme çalışması yapılabilir. Eğer cami 15 Temmuz darbe girişiminde zarar görmüşse de gene mimarı Can Çinici’yle yapılacak işbirliğiyle bu sıkıntı da aşılabilecektir diye düşünüyorum.

Astana Türk Filmleri Haftası

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bu yıl ikinci kez Türk Filmleri Haftası yapıldı. İlki Almatı’da yapılan festival bu yıl Astana’ya taşındı. Festival Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yerli Düşünce Derneği tarafından Türkiye İşbirliği Kalkınma Ajansı (TİKA), Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin desteğiyle düzenleniyor. Başlangıç için gayet umut verici ama asla yeterli değil.

Haberin Devamı

Yerli Düşünce Derneği fahri başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu da Kazak filmlerinin Türkiye’de de gösterileceğinin, böylece ikinci aşamaya geçileceğinin müjdesini verdi. Sonrasında ise arzulananın bütün Türk dünyasında bilinen Köroğlu, Manas Destanı veya Göktürk Anıtları ile ilgili ortak senaryoların yazılması, ortak filmler yapılabilmesi olduğunu belirtti. Böylelikle ülkeler arasında bilgi alışverişi artabilecek. Belki de bu işbirliklerini artırmak için Avrupa çapında sinema destek fonu Eurimages benzeri Turkimaj fonu kurulabilir. Her ülke büyüklüğüne göre destek olur ve temsilcilerin yapacağı toplantıda başvurulara ne kadar destek verileceği kararlaştırılabilir. Neden olmasın?

Son olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun konuşmasında sıklıkla atıfta bulunduğu, Kazakistan’ın kurucu cumhurbaşkanı ve halen görevde olan Nursultan Nazarbayev’in “Tarihin Akışında” isimli kitabının çok uzun zamandır baskısının yapılmadığını öğrendim. Belki Yerli Düşünce Derneği bu kitabın yeniden Türkçeye kazandırılmasına önayak olabilir.