Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu hafta girişim ekosistemimiz için çok güzel iki gelişme vardı. Bunlardan biri Trendyol’un çoğunluk hissesine sahip Alibaba Grup’tan 350 milyon dolar yatırım alıp 9.35 milyar dolar değerlemeye ulaşması, diğeri ise ekosistemizdeki en büyük girişim sermayesi fonlarından Earlybird Digital East Fund’ın yatırımı olan Romanya’da kurulmuş olan UiPath’in NYSE’de halka arzıydı.

“Biri Çinliler tarafından satın alınmış, diğerinde ise Romanya’lı bir girişim halka arz olmuş, bize ne?” diyebilirsiniz. Ekosistemimiz için ikisi de neden çok önemli anlatmaya çalışayım.

Haberin Devamı

Trendyol’un 2018’deki değerlenmesini 3 yılda yaklaşık 10 katına çıkarması Türkiye’de potansiyel satın alma yapmak isteyen global devler için güzel bir işaret. Yani potansiyel bir alıcı, Türkiye pazarında erken davrananların paralarını 3-4 yılda 10’a katlayabileceği inancına sahip olacak. Bu Türk girişimleri için güzel bir gelişme.

Webrazzi’deki habere göre Trendyol’a yakında daha büyük bir değerleme ile yeni yatırım da geliyormuş. Bunu da şöyle yorumlamak lazım, Türkiye’deki girişimler için çıta biraz daha yükseğe çıkacak. Bundan bir kaç yıl önce birçok girişimci için 20-30 milyon dolara exit etmek süper bir başarıydı. Peak’in unicorn olmasından sonra “Biz de unicorn” olacağız diyenleri duymaya başlamıştım. Getir’in en son aldığı yatırım ve değerlemeden sonra bunu daha da çok duymaya başladım. Trendyol’un sürekli çıtayı yükseltmesi de artık girişimcileri daha büyük hedefler koymaya itecektir. O yüzden bu açıdan bakıldığında da bu yatırım ve değerleme güzel bir gelişme.

Trendyol’un kurucularının ve Türk ortaklarının halen 500 milyon doların üzerinde hisseleri olması da ekosistem için güzel bir gelişme. Girişimcilik bu tip başarılı girişimciler için gelip geçici bir heves değil ve ekosistemimize bakarsanız başarılı tüm girişimciler halen ekosistemin büyümesi için ekosistemin içinde kalıyor. Trendyol’un kurucu ve ortakları da ne kadar çok para kazanırsa ekosisteme o kadar çok yatırımcı, girişimci olarak ileride katkı sunacaktır. Belki ileride fon kurup yatırım yapmaya bile başlayabilirler. Bu açıdan bakıldığında da güzel bir gelişme.

Haberin Devamı

Trendyol’da çalışan yazılımcısından ürün yöneticisine kadar birçok kişi artık 9 milyarın üstünde değerlemesi olan bir şirket nasıl oluyor, nasıl yönetiliyor öğrendi ve öğrenmeye devam edecek. Bu da ileride buradan çıkacak bir sürü spinoff’un da o hedeflerle başarılı girişimler kuracağı anlamına geliyor ki bu da güzel bir gelişme.

Earlybird Digital East Fund’ın UiPath yatırımına ve UiPath’in halka arzına gelirsek, bunun önemini de şöyle anlatabilirim. Doğu Avrupa’dan bir girişimin çıkıp NYSE’e kadar uzanan bir yolculuk yapması, gözlerini sadece Batı Avrupa’ya çevirmiş bir çok girişim sermayesi fonunun Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye gibi ülkeleri daha çok incelemesini sağlayacaktır. Yani UiPath halka arzı Türkiye’deki girişimlerin de işine yarıyor.

Bir diğer faydası Earlybird Digital East Fund’ın Avrupa’nın en başarılı çıkışlardan birini yapması hem Earlybird Digital East Fund’ın ileride kurmayı düşündüğü fonları daha kolay kurmasını sağlayacak, hatta belki daha büyük fonlar kurmasını sağlayacak, bu da fonunun yarısını Türkiye’ye ayıran bir fon için Türk girişimlerine daha çok veya daha büyük yatırım anlamına geliyor. Bir diğer taraftan bu gelişme, Türkiye’deki diğer fonların da daha kolay ve hızlı şekilde kurulmasına yardımcı olacaktır. Çünkü fonlara yatırım yapan Limited Partnerlar da artık “Ya bir sonraki UiPath’i bu fon bulursa” diye düşünerek FOMO etkisiyle daha kolay yatırım yapacaktır. Tabi aynı mantıkla Türkiye’deki fonlar da bir sonraki UiPath’i bulmak için hem Türkiye hem Doğu Avrupa’da daha çok girişim tarayacaktır. (En yakın olası aday ise Insider)

Haberin Devamı

Son olarak Earlybird Digital East Fund ekibinde çalışanlar da artık tohum aşamasından NYSE’e kadar bir yolculuk nasıl yapılıyor görmüş ve öğrenmiş oldular. Bu da süper bir deneyim. Bu bilgiye ve deneyime sahip insanların Türkiye’de olması güzel bir gelişme. Bu da çoğalarak ve hatta belki spinoff’larla tüm ekosisteme yayılacaktır.

Özetlersek iki gelişme de ekosistemimizde kelebek etkisi yaratacak ve birçok şeyi değiştirecektir. Hepimize hayırlı olsun.