Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ankara’daki terör saldırısının arka planında bir üst akıl ve dış gücün destek olduğunu belirterek, “Burada mesele bir boyutuyla seçimi etkilemektir. HDP barajı geçsin, Ak Parti tek başına iktidar olmasın maksadıyla yapılmış bir şey gibi görünüyor. Sadece siyaseti dizayn etmek değil, Ak Parti’yi bir şekilde devirip Türkiye’nin dış politikasını dizayn etmek amaçlanıyor” dedi.
Akdoğan, toplumsal eylemler ve siyasi faaliyetlere dönük yeni bir güvenlik konseptine geçileceğini belirterek, “Birtakım hava araçlarının kullanılmasından, bomba köpeklerinin kullanılması, farklı yerlerde arama noktalarının oluşturulması gibi yeni tedbirlerle güvenlik kontrolünün sağlanması önemli. İstihbarat da elbette ona göre bir çalışma yapacak. Bu örgütlerin ötesindeki işbirliği, temaslar, bunları bir şekilde yönlendiren yapılara doğru bir yoğunlaşma içine girilecek” diye konuştu.
Bir grup gazeteci ile bir araya gelen Akdoğan’ın saldırı, PKK ile mücadele ve siyasi gelişmelere ilişkin açıklamaları şöyle:
FARKLI İŞBİRLİKLERİ VAR: Bu örgütler oturdular bu saldırıyı birlikte planladılar anlamına gelmiyor. Farklı yerlerde, farklı işbirlikleri geliştiriyorlar. Bir yerde farklı işbirliği unsurları -PYD ile Esed işbirliği böyle- daha karmaşık bir ilişki yapısı var. PKK, IŞİD bunların da birbirine karşı ama zaman zaman üçüncü unsurlara karşı farklı işbirlikleri içine veya birtakım temaslar içine girdiklerini görebiliyoruz. Farklı yapıların benzer bir amaca hizmet ediyor olmasının açıklaması, başka bir dış gücün bu işin içerisinde olması, paravan olarak birtakım örgütleri kullanması anlamına geliyor. Onların kapasitesini düşünerek de hareket edilmesi lazım. Burada istihbaratı suçlamak kolaycılık olur. Birçok olay çözüyor, bazen de bunlar kaçabiliyor. Bu da soruşturuluyor, başka bir ihmal zinciri var mı diye bakılıyor.
TÜRKİYE KARŞITI LOBİLER: Birtakım örgütler var, hem bir üst akıl ve dış destek var, hem de paralel yapı gibi Türkiye’ye düşmanlığı tescil edilmiş, Ak Parti’yi devirmek için varını yoğunu harcayan bir yapı var. Paralel yapının da Suriye’deki, Kuzey Irak’taki yapının içerisinde, o denklemin bir parçası olduğunu görüyoruz. Türkiye karşıtı lobiler var, uzantısı terör örgütlerinin ittifakı var ama bu algıyı yönetenlerin başını paralel yapı çekiyor.
TEK TEK KONTROL ZOR: Çok ciddi operasyonlar yapıldı. Özellikle biz IŞİD hedeflerini vurmaya başladığımızda Kuzey Irak’a harekat yaptığımızda içerideki milisler toparlandıysa IŞİD’e müzahir unsurlar da gözaltına alındı. Operasyondan sonra kendilerine yakın duygusal yakınlık içine giren insanlar ayrı. Bir de silahlı faaliyetler içine giren, eylem gerçekleştiren kişiler var. Bunlar daha önemli. Bunların üzerinde de çalışılıyor. Suriye’ye girip çıktıkları için bunları tek tek kontrol etmek, takip etmek mümkün olmuyor. Bunların bir kısmı pişman olup gidiyor. (Suruç) Onunla ilgili de gözaltılar, çalışmalar oldu. Bir ayağı Suriye’ye dayanıyor. Oradaki engel, bu şeyin dışarıdaki ayağının son derece aktif olması. Mekanizma dışarıya taşındıysa onun üzerinde bir sonuca ulaşmak daha zor oluyor. Görüntüde olan örgüt, bunun arkasında başka bağlantıları, çarpık ilişkileri olabilir. Örgütler arasında o iyi, bu kötü olamaz. Bizim nezdimizde aynı. Bunun arkasındaki ilişki ağını çözmek de devletin görevidir. Bunu doğru tespit etmezsek yarın başka türlü şekilde kendisini gösterebilir.
YENİ GÜVENLİK KONSEPTİ: Burada mesele doğrudan bir boyutuyla bu seçimi etkilemektir. HDP Barajı geçsin, Ak Parti tek başına iktidar olmasın maksadıyla yapılmış bir şey gibi görünüyor. Sadece siyaseti dizayn etmek değil, AK Parti’yi bir şekilde devirip Türkiye’nin dış politikasını dizayn etmek. Bu tür toplumsal eylemler, siyasi mitingler ve faaliyetlere dönük güvenlik konseptini yenilemek önemli. Bundan sonra daha sürpriz tedbirlerin geliştirilmesi; birtakım hava araçlarının kullanılmasından, bomba köpeklerinin kullanılması, farklı yerlerde arama noktalarının oluşturulması gibi yeni tedbirlerle güvenlik kontrolünün sağlanması önemli. İstihbarat da elbette ona göre bir çalışma yapacak. Bu örgütlerin ötesindeki işbirliği, temaslar, bunları bir şekilde yönlendiren yapılara doğru bir yoğunlaşma içine girilecek. Bu Suruç’tan sonra aslında hızlandı. Suriye ayağına kaçtığı için bu yapı, orada bunların takibini yapmak çok kolay değil.
VATANDAŞ NORMAL HAYATA DÖNSÜN: Bu eylemin bir amacı da seçime, demokratik siyasete gölge düşürmekse bizim de bir amacımız demokratik siyaseti güçlendirmek olmalı. Siyasetin tekrar normale dönmesi ve üzerimize örtülü bu ölü toprağının bir an önce kaldırılmasında fayda var. Milletimiz de müsterih olsun. Seçim güvenliği konusunda da, şehirlerimizin güvenliği konusunda da her türlü tedbir alınıyor. Vatandaş normal yaşantısına dönsün. Rahat olsun, müsterih olsun.